Naravna kozmetika

Cosmetic skin care products (body lotion, hair shampoo, face creme, essencial oil, serum) on green leaves as background, top view. Natural eco beauty and organic green skin care concept.
Foto: Mizina iz iStock

Vedno popularnejši so naravni izdelki, ki polnijo police drogerij in lekarn, in zdi se, da uporabniki vse pogosteje posegamo po njih. Naravno pomeni, da je narejeno iz naravnih sestavin, vendar pa moramo biti pri izbiri izdelkov pozorni na certifikat, ki ga nosi kozmetika in ki potrjuje, da izdelek ustreza kriterijem.

Naravno, organsko, bio, eko

Beseda organsko pomeni vse iz žive narave in je tujka. Prav tako je lahko prevod angleške besede organic, ki opredeljuje ekološko hrano oziroma živilo, ki je v Veliki Britaniji vključeno v sistem podeljevanja certifikatov ekološkim živilom. Enako velja za besedo bio, ki izhaja iz francoske besede biologique in označuje ekološko živilo. Oznake ekološko, biološko in organsko pomenijo v državah Evropske unije isto, saj velja v vseh državah enotna zakonodaja, ki določa pravila ekološkega pridelovanja, kontrolo, certificiranje in označevanje ekoloških živil.

Vsaka država članica pa si je izbrala eno od poimenovanj kot uradno:

• oznaka EKOLOŠKI: predpisana v Evropski uniji za slovenski jezik;

• oznaka BIO: predpisana v Evropski uniji za Nemčijo, Italijo in Avstrijo;

• oznaka ORGANSKO („ORGANIC“): v rabi v anglosaksonskih državah.

V kozmetiki je lahko izdelek, ki nosi oznako naraven, tak, ki vsebuje samo za vzorec naravnih ali ekološko pridelanih sestavin, vse ostale sestavine pa so lahko sintetične, pridobljene iz naftnih derivatov. Trg je še vedno neurejen, zato lahko najdemo med naravnimi izdelki tudi izdelke, ki niso zares naravni. Zakonodaja tega področja največkrat ne ureja dovolj podrobno, zato obstaja množica različnih standardov in meril za tako imenovano naravno in/ali ekološko kozmetiko. Te standarde sprejemajo pristojni organi v državah Evropske unije.

Standardi in certifikati

Kozmetični izdelek lahko pridobi certifikat le na podlagi določenih pravil, ki jih imenujemo standard. Vendar je zmeda kar precejšnja, ker v večini držav po svetu in v EU za področje kozmetike še ni enotnih predpisov, ki bi ga urejali. V zadnjih letih je bilo izdanih precej standardov za naravno kozmetiko, za naravno in ekološko kozmetiko in samo za ekološko kozmetiko. V Evropi so med najbolj priznanimi standardi za naravno in ekološko kozmetiko tisti, ki so jih predpisale organizacije BDIH (Nemčija), ECOCERT (Francija), COSMEBIO (Francija), AIAB/ICEA (Italija), SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija) in BIOGARANTIE (Belgija). Standarda NATRUE in COSMOS sta med temi standardi najnovejša in veljata v celotni Evropi.

Kozmetične izdelke s certifikati prepoznamo po oznakah na embalaži, kar je zagotovilo, da izdelki vsebujejo naravne in ekološke sestavine, ki jih je predpisal pooblaščeni organ. Merila in druge informacije o standardih in načinih za pridobitev certifikata so dostopna tudi na spletnih mestih organizacij, ki jih podeljujejo.

Zakaj kupovati izdelke s certifikatom?

Razloga sta vsaj dva: izdelki ne škodijo zdravju in ne onesnažujejo okolja. V konvencionalnih kozmetičnih izdelkih so velikokrat sestavine, ki lahko škodijo zdravju. Ko postane koža prepustnejša, lahko vanjo pronicajo tudi različne škodljive primesi in sestavine, ki jih je sicer izdelku dovoljeno dodajati, vendar mora biti njihova koncentracija majhna. Sestavine, ki izvirajo iz nafte, ali polimeri in številni silikonski voski se zelo težko razgradijo in so v naravi kot odpadek škodljivi za okolje, še posebej za vodne živali. In če se izdelki uporabljajo dlje časa, se škodljive snovi nabirajo v telesu. Kozmetični izdelki, ki imajo ekološki certifikat, teh sestavin ne smejo vsebovati. Posamezne sestavine pa so lahko prisotne v tako imenovanih naravnih izdelkih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.