Nasveti za jutranjo nego obraza, ki še ni bila tako preprosta

Nasveti za jutranjo nego
Nasveti za jutranjo nego Foto: Ridofranz iz iStock

Če ti zjutraj manjka motivacije in težko vstaneš iz postelje, imam zate mogoče rešitev. Pomagala bi ti lahko jutranja rutina. Nekaj preprostih opravil, ki jih moraš narediti vsako jutro in ti omogočijo občutek nadzora ter pripravljenosti na dan. Pri nekaterih je to športna dejavnost, pranje posode, pospravljanje stanovanja, pri meni pa zagotovo izvedba moje jutranje nege obraza. Veselim se je že pred spancem prejšnji večer in posledično zjutraj rada vstanem. Opravljena nega mi da občutek dosežka in tudi motivacijo za produktiven preostanek dneva.

Najenostavnejšo nego opravimo v treh korakih. V nego poljubno lahko dodajaš korake (npr. dodatne kreme ali serume), vendar pa nikoli ne izpusti zadnjega.

  1. Čistilni gel ali pena
  2. Vlažilna krema
  3. Krema za zaščito pred soncem

Čistilni gel ali pena

Vedno začni z umivanjem rok, nato nadaljuj z obrazom. Dva pritiska na pumpico čistilca po navadi zadoščata za ustrezno čiščenje. To naj traja približno eno minuto, potem speri obraz z vodo in nadaljuj z drugim korakom.

Vlažilna krema

Vsak odišavljen ali obarvan izdelek lahko tvoji koži povzroči še dodatne nevšečnosti, zato bodi pri nakupu na to pozoren. Ravno tako je pomembno, da izdelkov ne menjaš prepogosto, saj jo tudi to lahko dodatno razdraži. Jaz si vlažilno kremo ponavadi kupim v lekarni, ker zraven vedno dobim še kakšen strokoven nasvet. Na obraz nanesi toliko kreme, da se bo tvoja koža počutila navlaženo in prijetno.

Krema za zaščito pred soncem

Krema z zaščitnim faktorjem je zagotovo najpomembnejši korak tvoje jutranje nege ter tudi najboljša preventiva za preprečitev prezgodnjega staranja in kožnega raka. Bližajo se poletne počitnice in močno sonce. Ker je porjavela polt mnogim ljudem estetsko bolj privlačna, v tej želji pozabijo, da predolga izpostavljenost sončnim žarkom povzroča poškodbe kože. Zaščita pred UV sevanjem sonca je vseeno obvezna celo leto, ne le poleti.

UV sevanje sonca delimo na UVA, UVB in UVC svetlobo. Prva je prisotno ves čas in povzroča prezgodnje staranje, ker ima sposobnost prodirati v globlje plasti kože (v dermis ali usnjico). UVB svetlobi pa smo najbolj izpostavljeni, ko je vroče (ponavadi poleti) in je najmočneje opoldne. Ta je odgovorna za sončne opekline in neposredne poškodbe na DNK ter sega le v povrhnjo plast kože (epidermis ali povrhnjica). Večletnih poškodb na DNK tvoje celice ne morejo tako učinkovito popravljati, zato ti lahko grozi povečano tveganje za razvoj kožnega raka. UVC žarki te ne dosežejo, saj jih blokira Zemljina atmosfera.

Izpostavljenost soncu je dobra, toda obstaja meja, da ne pride do škodljivih učinkov izpostavljenosti. Ravno zato potrebuješ ustrezno zaščita. Začneš lahko z dobro kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali 50. Bodi pozoren, da na embalaži piše, da ta nudi zaščito proti UVA in UVB svetlobi. Tako, zdaj si ozaveščen o nevarnostih sončnega sevanja, zato ravnaj na soncu odgovorno in poskrbi, da bodo tudi drugi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.