S prijateljem je nekaj narobe. Kako mu lahko pomagam?

Ljudje z duševnimi težavami so normalni, se po navadi smejijo in so veseli (včasih celo bolj kot ostali), skratka so normalni ljudje. Zato je včasih težko prepoznati ali se nekdo bori z duševnimi težavami ali ne. Tukaj je nekaj znakov, po katerih lahko morda prepoznaš, ali se oseba v tvoji bližini sooča s težkimi časi v svojem življenju:

Spremembe v vsakdanjem življenju

Ljudem, ki se soočajo z določenimi težavami, se po navadi poruši nek dnevni ritem. Primer je recimo spanec, kjer se lahko pojavi ali nespečnost ali pa prekomerna utrujenost, kjer je oseba konstantno utrujena in cele dneve prespi.

Spremembe v razpoloženju

Oseba je lahko v enem trenutku polna energije, v naslednjem pa čisto na tleh. Prej je šel na vsako zabavo, zdaj pa se mu nikamor več ne da (ali obratno).

Samouničevalno obnašanje

Vsi, ne le tisti, ki se soočajo z duševnimi težavami, vsake toliko potrebujemo pobeg iz realnosti. Na žalost večina ta pobeg izvede z alkoholom ali pa drogami. Bodi pozoren na obnašanje svojega prijatelja.

Če po teh ali katerihkoli drugih znakih opaziš, da ima tvoj prijatelj ali oseba v tvoji bližini duševne težave …

Vprašaj

“Kako si?”, “Si v redu?”, “Kaj te muči?” … pogovarjaj se! Vprašaj ga kako je, povej mu, da se ti lahko zaupa in četudi ne veš kako bi mu pomagal, bodi tam in ga poslušaj. Včasih vse kar rabimo je, da nam nekdo pove, da bo vse v redu.

Bodi pozoren

Če ti prijatelj omeni, da se ne počuti dobro, da ni dobre volje ali da je pod stresom, se poskušaj to spomniti čez par dni in ga vprašaj kako je zdaj. Morda se bo na takšen način razgovoril in ti povedal kaj ga muči, ko bo videl, da si pozoren in da ti ni vseeno.

Ne pusti ga samega

Ne glede na to, kako neprijetno ti je, ne pusti ga samega. Stoj mu ob strani, poslušaj ga, predvsem pa mu daj vedeti da je ljubljen.

Pomembno je, da se o duševnih težavah govori na dnevni bazi. Ker so še vedno tabu tema, se mnogo bolnikov prav zaradi sramu in morebitne nesprejetosti v družbo, ne odloči za strokovno pomoč. Nerešene duševne težave pa lahko vodijo v depresijo in kasneje tudi v samomor. Mislim, je porast duševnih težav le odziv na nor tempo kapitalističnega življenja in na visoke družbene standarde, ki bi jim morali slediti.

Remember, you were born to stand out, not to fit in! 🙂

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.