Ona ali on? HPV ogroža vse!

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se lahko okužita oba spola. Večino okužb z različnimi genotipi HPV lahko preprečimo s preprosto odločitvijo – cepljenjem proti okužbam z virusi HPV. V sredo, 15. maja je v hotelu Vander v Ljubljani potekala tudi okrogla miza na temo HPV in pomembnosti cepljenja obeh spolov proti okužbi, še preden se pojavi.

Strokovnjaki pravijo, da se večina spolno aktivnih v življenju vsaj enkrat okuži s tem virusom. V večini primerov okužba izzveni brez posledic v roku enega ali dveh let, lahko pa se pojavijo genitalne bradavice pri obeh spolih, po dolgotrajni okužbi z nevarnimi tipi HPV celo predrakave in rakave bolezni. Cepljenje učinkovito utiša nemalo možnosti okužbe s HPV. Slednje je uvedeno v nacionalni program in je brezplačno za deklice v 6. razredu osnovne šole in dekleta zamudnice, ki so bila rojena leta 1998 ali mlajše, vendar se niso cepila v 6. razredu osnovne šole. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sedaj pripravlja program razširitve programa tudi za dečke te starosti, saj so za okužbe dovzetni tudi moški in niso le prenašalci, kot velja splošno prepričanje.

Ukrep NIJZ stroka zagotovo podpira in opozarja, da je cepljenje deklic in dečkov najučinkovitejša preventivna metoda. »Stroka že dolgo časa opozarja, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Če starši otroka ne cepijo, ga prikrajšajo za edinstveno možnost v življenju, ker je cepivo proti okužbi s HPV prvo cepivo na svetu v zgodovini, ki preprečuje raka,« je povedala ginekologinja prof. dr. Špela Smrkolj in dodala: »Vsi strokovnjaki se zelo zavzemamo za cepljenje proti okužbi s HPV za oba spola, saj je povsem nedopustno in diskriminatorno, da dečki niso vključeni v program cepljenja. Moški bi zaščito v obliki cepljenja še bolj potrebovali in bi jim cepljenje proti HPV še bolj koristilo kot ženskam, saj je njihov naravni imunski odgovor v primerjavi z ženskim zelo šibak. Če pa sta cepljena oba spola, skupaj razvijeta zelo močan imunski odgovor. Dokazano je tudi, da več žensk prenese okužbo na moškega kot pa obratno, zato splošna miselnost, da so moški le prenašalci, nikakor ne drži.«

Primarna preventiva je ključ do zdrave populacije

V letošnjem letu sta v novem cepilnem centru v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi v Ljubljani potekala že dva cepilna dneva, tretji bo oktobra. Povabilu se je odzvalo več kot 200 zamudnic in samoplačnic ter moških, ki so se prav tako cepili samoplačniško. Ozaveščenost narašča, a strokovnjaki opozarjajo, da je javnost potrebno opominjati na to pomembno tematiko. »V splošnem se mi zdi, da se prav moška populacija ne zaveda ali pa se glede tega ne zanima dovolj, saj je že njihova poučenost o ‘običajnih’ spolno prenosljivih boleznih presenetljivo zelo nizka. Žal se znanje in zanimanje zvišata šele ob nastalih simptomih, ob izbruhu bolezni, ko je neredko že prepozno ali ko zboli kdo od bližnjih sorodnikov, prijateljev, partnerjev. Me pa zelo veseli, da je v zadnjem letu zelo poraslo zanimanje za cepljenje proti HPV tudi pri moški populaciji, predvsem pri mlajših študentih,« je povedala doktorica Mojca Miholič, zdravnica družinske medicine in strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani.

Prejšnji članekPridruži se pravnikom Študentske svetovalnice
Naslednji članekMednarodna parlamentarna štipendija nemškega zveznega parlamenta (IPS)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.