5 zanimivosti o nogometu, ki jih zagotovo nisi vedel (ne glede na to, koliko veš o nogometu)

O najpopularnejšem športu na svetu, nogometu, je izjemno težko pisati, ne da bi s svojim pisanjem preveč zašel v žargon. Če te nogomet zanima, ti je večina takšnih člankov dolgočasnih – saj to vendar že veš! A poglobil sem se v detajle, ki jih morda res nisi vedel in ti bodo zanimivi. Tudi če o nogometu nimaš pojma ali pa če gledaš čisto vsako tekmo, ki je po televiziji in 3 ure na dan preživiš na r/soccer (nogometnem podbralniku na spletni platformi Reddit) se bo našlo kaj zanimivega tudi zate!

5. r/soccer

Reddit logo z nogometno žogo

Največ ljudi, ki so nori na nogomet, na enem mestu najdeš na podbralniku spletne platforme Reddit. Sam ta »subreddit« največkrat uporabljam, ko zamudim kaj pomembnega na tekmi, ki me zanima. Vsak gol uporabniki naložijo na to spletno mesto in si ga tako že minuto (na pomembnejših tekmah pa že po nekaj sekundah) zatem lahko ogledaš. Tam lahko tudi spremljaš prestopni rok, kjer prvi izveš, koga je kupil tvoj najljubši klub, ali pa kam je odšel tvoj najljubši nogometaš.

4.  Največji nogometni stadion se nahaja v S. Koreji.

Vojaška parada na stadionu 1. maja v Pjongjangu
Vir: Mike Connolly

Gromozanski »Stadion 1. maja« leži v Pjongjangu in je primarno nogometni stadion. Poleg tega tudi gosti vojaške parade in politične dogodke komunističnega vrha. Uradna kapaciteta je 114 000, a mnogi poročajo, da stadion premore 150 000 navijačev. Nogomet je šport številka ena v Severni Koreji in nekaj igralcev celo igra v tujini (večinoma sicer v prijateljski državi Kitajski).

3.  Najstarejši aktivni nogometaš prihaja iz Japonske

Najstarejši aktivni nogometaš na svetu Kazuyoshi Miura

Če si kdaj gledal smučarske skoke, zagotovo veš, kdo je Noriaki Kasai. Pri 49-ih še vedno skače profesionalno. Kar 5 let starejši pa je njegov rojak, najstarejši aktivni nogometaš na svetu, Kazuyoshi Miura. Kmalu 55-letnik je še kar aktiven nogometaš, svojo prvo tekmo pa je odigral v letu 1982 (pred kar 40 leti!). Leta 1999 je bil igralec Dinama iz Zagreba, torej je igral tudi čisto blizu nas!

Japonci izjemno cenijo starejše ljudi. Pri nas bi ga verjetno že pri 35 letih pošiljali v pokoj, on pa je, kot kaže, zmožen odigrati za dve ali celo tri nogometne kariere. Še malo, pa bo lahko pri nas legalno bival v domu za starejše občane.

2. Najdražji nogometaš na svetu ni Neymar

Nogometaša Neymar in Romelu Lukaku

PSG je za Neymarja Barceloni odštel 222 milijonov evrov. Barça pa je zanj Santosu odštela 86 milijonov. Skupno so klubi za Brazilca odšteli 308 milijonov evrov, a on ni najdražji nogometaš na svetu.

To čast si lasti belgijski napadalec Romelu Lukaku, ki je v karieri klubom prinesel nekaj malega čez 325 milijonov evrov. Trenutno pa je celo vrednejši od Neymarja, saj je ocenjen na 100 milijonov evrov (Neymar pa na 90).

Vsi prestopi nogometaša Romela Lukakuja
Vir: Transfermarkt

1.     Tragedija zaradi poraza Brazilje na domačem SP-ju

obupan nogometaš na kolenih

Ena najbolj legendarnih tekem v zgodovini nogometa je bilo polfinale SP 2014 med Nemčijo in gostiteljico prvenstva Brazilijo. Brazilci so bili pred tekmo rahli favoriti, a mediji in vsi prebivalci te južnoameriške države so bili o zmagi in uvrstitvi v finale popolnoma prepričani. Cela država je bila na nogah v pričakovanju zmage.

Nemčija je imela drugačne načrte. Brazilci so popolnoma odpovedali in po le tridesetih minutah je bil rezultat 5:0 za Nemčijo. Občutek je bil, da so se Nemci nalašč nekoliko zaustavili in rezultat je bil na koncu 7:1 za Nemce. Prizor objokanih ljudi in nogometašev je pokazal, kakšna sramota je obdala Brazilijo.

V Nepalu, daleč od Brazilije, je tekmo spremljalo tudi 15-letno dekle. Bila je strastna navijačica Brazilije in po porazu so jo prijatelji zbadali, saj je Brazilijo Nemčija ponižala. Bila je izjemno žalostna in naslednje jutro so jo našli mrtvo v svoji sobi.

Nepalski policist je izjavil: »Zelo si je želela videti Brazilijo v finalu, vendar je zmagala Nemčija. Nekateri njeni prijatelji so jo začeli dražiti, ker je podpirala Brazilijo. Kasneje zjutraj je sprejela skrajno odločitev in se obesila v svoji sobi«.

Prejšnji članekHitra moda: vzpon nove prodajne aplikacije SHEIN?
Naslednji članekVesoljsko življenje uspeva v arktičnem oceanu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.