BOKS? Zakaj pa ne!

Treningi boksa so prava sprostitev, sploh v napornih študijskih obdobjih.

Dejstvo, da je aktualni boksarski svetovni prvak Slovenec Dejan Zavec, je temu športu v zadnjih mesecih krepko dvignilo ”rejting”. Mnogi z zanimanjem pogledajo zmagoviti dvoboj na spletu in si skrivaj želijo, da bi se tudi sami poizkusili v tem kraljevskem športu. Zakaj bi ostali le pri sanjarjenju? Obstajajo pravi klubi, kjer na začetniške tečaje sprejemajo tako dekleta kot fante, ne glede na njihovo predhodno telesno pripravljenost.

Začetniški treningi
Za začetek potrebuješ le športna oblačila, čisto dvoransko obutev in plastenko vode ter nekaj veselja do učenja novih tehnik. Usposobljeni trenerji te nato postopoma vodijo skozi proces, v katerem pridobiš tehniko, moč, hitrost, natančnost in vzdržljivost. V boksu uporabljajo le nekaj osnovnih elementov (trije udarci, nekaj blokov, izmikov in nekaj korakov), ki jih lahko osvojiš precej hitro. Pogoj za to je seveda pridno piljenje tehnik v parih ter posebno delo na rekvizitih (vreča za boks, hruška, punch ball, fokuserji). Kljub temu, da je elementov tako malo, pa traja vrsto let, da se izpopolni vrhunski borec ali borka. Po drugi strani pa lahko začetniki zelo hitro začnejo s trening borbami, kar daje boksu poseben čar in že po nekaj treningih okusijo čar ”fajta”! Seveda to ni borba z močnimi udarci, ampak na začetku vedno s kontrolo in le na dotika. Kdor želi, pa se lahko kasneje, ko obvlada pravilno tehniko izvajanja udarcev, preizkusi tudi v trših in močnejših borbah. V klubih s pravim športnim pristopom začetnikov nikoli ne postavljajo v trše in močnejše borbe, pač pa jih do tja vodijo postopoma.

Boks kot sprostitev in zabava
V kvalitetnih boksarskih klubih zelo poudarjajo športni vidik boksa in pravijo, da za agresijo na njihovih treningih ni prostora. Trenerji uporabljajo prijateljski in sproščen pristop, njihovi članice in člani pa se zato radi udeležujejo treningov. Zaradi njegove intenzivnosti imajo boks radi tudi mnogi študenti in študentke. Pravijo, da se v tisti uri in pol pošteno razdivjaš, se v igrivem šviganju rokavic sprostiš, obenem pa te trening napolni z neko posebno energijo in veseljem do življenja. To ni nič čudnega – ko ti okoli glave šibajo rokavice, gotovo ne utegneš misliti na vsakdanje težave. V kvalitetnem boksarskem klubu se dobro počutijo tudi predstavnice nežnejšega spola, ki jih zanimajo borilni športi, saj so v klubu dobrodošle in sprejete.

Predsodki do boksa
Boks kot rekreacija je torej lahko super zadeva, a je kot tak poznan šele v zadnjem času. Nekoč je bila to gladiatorska disciplina (torej borba do smrti enega od dveh tekmovalcev), v stoletjih kasneje pa večkrat nelegalna in preganjana oblika zabave. Čuden sloves iz zgodovine se borilnih športov po krivici drži še danes. Ljubitelji boksa si zato prizadevajo, da bi v javnosti pokazali pravo podobo boksa – plemenitega športa, kjer se dva dobro pripravljena športnika zavestno odločita stopiti en proti drugemu v ring, da bi se videlo, kdo je boljši.

Ne ostani pri sanjarjenju!
Če te mikajo treningi boksa, ne oklevaj preveč – poišči v svoji bližini kak boksarski klub in obišči poskusni trening. Kako veš, da je klub kvaliteten? Če ti zagotavljajo dobro usposobljene trenerje, voden napredek v okvirih tvojih zmožnosti in želja, prijateljsko vzdušje in po želji udeležbo na tekmovanjih, za povrh pa se počutiš dobrodošel/a ne glede na telesno pripravljenost, predznanje ali starost, potem si na pravem mestu!

Pripravila: Sara Ogrin (Klub borilnih veščin Ljubljana)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.