Decembra začnemo smučati

Časi, ko se je zima pričela 21. decembra, so mimo. Sneg je lahko že decembra ali pa ga tudi januarja ni. Vendar se tudi to da danes ob ustreznih pogojih zelo hitro rešiti z umetnim zasneževanjem. Pred leti smo izven sezone smučali na ledenikih v Franciji, danes pa postaja vse bolj priljubljeno zgodnje smučanje, v decembru. Tovrstne pakete turistične agencije ponujajo pod imeni Ski opening, Otvoritev smučarske sezone, Boom paketi, njihova ponudba pa je danes zelo pestra.

 

Paketi z večinoma vključenimi smučarskimi vozovnicami

Gre za krajše pakete, tri- ali štiridnevne, ki poleg cenovno zelo ugodne hotelske namestitve vključujejo še brezplačno smučarsko vozovnico. Veliko smučišč v tem času prireja razne tematske zabave ali bogat dodaten animacijski program.

Rezervirali ste paket Ski opening, vendar snega ni, kaj sedaj? Hotelirji seveda snega ne morejo kar pričarati, zato se v takšnih primerih znajdejo sami. Nekateri še dodatno okrepijo zabavni in animacijski program in na ta način skušajo zadržati goste. Drugi ponujajo smučarske vozovnice, ki jih lahko izkoristite pozneje. Vendar pa pomanjkanje snega ni opravičljiv razlog za odpoved vnaprej vplačanega aranžmaja.

 

Kje decembra smučati ceneje z vključenimi smučarskimi vozovnicami

Posebne pakete v času otvoritev smučarskih sezon ponujajo tudi naša smučišča. Vendar ni nujno, da so smučarske vozovnice že vštete v ceno. Pred rezervacijo zato obvezno preverite, ali so vključene oziroma ali hotel ponuja popust pri nakupu smučarske vozovnice.

Rogla ponuja pakete Smučam gratis, kjer je smučarska vozovnica všteta v ceno polpenziona od 22. do 29. 12.

Od 1. do 29. 12. ponujajo podobne pakete tudi na Mariborskem Pohorju. Na Kopah ponujajo tovrstne pakete otvoritve smučarske sezone z vključeno smučarsko vozovnico od 21. do 23. 12.  

V Kranjski Gori obljubljajo otvoritev smučarske sezone 3. 12. Zaznamujejo jo ugodni hotelski paketi z vključeno smučarsko vozovnico in cenejšimi smučarskimi vozovnicami za dnevne goste. Prav tako obljubljajo živahen program spremljajočih prireditev in animacij, še posebej tistih v drugi polovici decembra.

Posebne pakete z vključenimi smučarskimi vozovnicami ponujajo tudi na Cerknem. 

V Avstriji ponujajo tovrstne pakete skoraj vsa smučišča, nekatera višje ležeča že konec novembra. Podobno je z italijanskimi in francoskimi smučišči. V slednjih ponujajo slovenske agencije posebne tedenske programe po smešno nizkih cenah.

 

Kako ugodneje do smučarskih vozovnic

Sicer pa si lahko ugodnejše smučarske vozovnice priskrbite v predprodaji. Ta se je začela že oktobra.

Cene dnevnih kart za odrasle so večinoma ostale enake kot lani, v predprodaji pa so cenejše za približno 10 do 15 %.

Lanska novost pri nas je enotna smučarska vozovnica, s katero lahko smučate na vseh večjih slovenskih smučiščih. Kupite lahko enotno smučarsko vozovnico za posameznike, družine ali 6-dnevno turistično smučarsko vozovnico.

Nekatera smučišča ponujajo zelo ugodne sezonske smučarske vozovnice. Posebnega popusta so deležni imetniki kartice Active Slovenia.

 

###okvir###

Poznamo kar nekaj načinov spuščanja po belih strminah: s s slamo napolnjeno vrečo pod zadnjico, s sanmi, pležuhom, smučmi, z desko ali „boardom“ po domače in še marsikaj sodobnega bi se našlo.

 

Niti ne tako novo, pa vendar zelo redko videno in pri nas praktično nepoznano, pa je sedeče smučanje. Poznamo kar nekaj vrst sedečih smuči, ki se precej razlikujejo med seboj, imajo pa eno skupno lastnost: za smučanje ne potrebujemo nog.

 

Kako torej krmarimo med drvenjem v dolino? S posebej oblikovanima palicama v rokah, ki imata na koncu majhni smučki (imenujemo ju stabilizatorja), in souporabo telesnih gibov imamo popoln nadzor nad hitrostjo in smerjo. Sedeči smučar je na smučišču povsem samostojen in lahko brez težav uporablja sidra ali sedežnico.

 

Zakaj sploh smučati sede? Ste včasih uživali na smučeh, pa danes zaradi težav z nogami ne morete več? Poškodovan gleženj, težave s koleni, kolki … Ste zaradi kakršnega koli vzroka pristali na invalidskem vozičku? Imate druge zdravstvene težave? Ali pa preprosto ne marate smučarskih čevljev oz. želite nekaj drugačnega?

 

Za čisto vsako težavo obstaja ustrezna oblika sedečih smuči. Razlika je zgolj v stopnji samostojnosti, saj boste v primeru težav z ravnotežjem ali večje gibalne oviranosti (tetraplegija, parkinsonova bolezen, multipla skleroza, spastičnost, epilepsija …) potrebovali spremstvo. Spremljevalec vam lahko zgolj pomaga ali pa vas brez vaše pomoči vodi po progi.

 

Lahko ste prepričani, da vam na sedečih smučeh ne bo dolgčas, brez težav boste parirali drugim na klasičnih smučeh, vezani pa ne boste niti na vzdrževane proge. In če ste res ekstremni, lahko izvedete tudi salto. Ne verjamete? http://youtu.be/4xjUUf_sK84.

###okvir###

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.