Gostilniški šport: biljard

Zakaj bi pravzaprav odšli na igro biljarda in zakaj ga sploh igramo. Mogoče zato ker vam ta tako imenovani gostilniški šport lahko ponudi veliko užitkov kot so lepa dekleta ali pa privlačni fantje v biljardnici.  No šalo na stran ali pa tudi ne.

Privlačnost biljarda je tudi v tem, da rabiš veliko mere koncentracije in znanja, da pošlješ kroglo v luknje, pri tem pa te navdaja nepopisen občutek zadovoljstva in naval adrenalina (se sliši smešno ampak je res), ki se pri tem sprošča. Obenem pa biljarda tako ali tako ne moreš igrati sam in si v družbi prijateljev, partnerja…. Ali si predstavljate udarite kroglo in ko se začne krogla premikati proti luknji pa niste čisto prepričani ali bo padla v luknjo ali ne in če po kakšnem čudežu le pade v luknjo se počutite……….. poskusite pa boste videli.
 
Kratka zgodovina biljarda
Biljard izvira iz Evrope, najverjetneje iz Francije, kjer so ga prvotno igrali na prostem (15. stoletje). Pozneje se je igra zaradi vremena preselila v notranjost na lesene mize, ki so bile prekrite z zeleno preprogo, kar naj bi spominjalo na travo, in obdane z lesenim okvirjem. Krogle so ciljali z lesenimi palicami. Beseda biljard je verjetno nastala iz francoskih besed “bille” za kroglo in “art” za umetnost.
Biljard se je prvotno igral z dvema kroglama in šestimi žepi z vratci ter majhnim lesenim kraljem. V 18. stoletju so vratca in kralj počasi izginili, ostale so le krogle in žepi.
Angleži trdijo, da je biljard njihov izum, vendar v to verjamejo le oni sami. Angleški biljard se še vedno igra s tremi kroglami in šestimi žepi na dolgi pravokotni mizi, vendar dandanes v primerjavi s snookerjem ni več tako priljubljen.

Biljard kot tekmovalna disciplina
Če boste delali anketo na ulici, kaj si ljudje mislijo o biljardu, vam bo večina odvrnila, da je to gostilniška igra, ki jo igrajo rahlo vinjeni stalni gostilniški gostje, ko jim zmanjka idej kaj bi še lahko počeli v baru. Sploh takrat, ko se jim ne da več spogledovati s prelepimi natakaricami ali pa se jih natakarice naveličajo. Mogoče pa velja zato za gostilniški šport, ker lahko biljard najdete že v vsaki malo večji vaški “oštariji”. Takšno je približno vsesplošno slovensko mnenje o biljardu.

Ampak resnica o biljardu je lahko tudi drugačna. Obstajajo uradna priznana tekmovanja v biljardu, ki se igrajo v velikih dvoranah z zelo velikim številom gledalcev, ki vzpodbujajo igralce k čim boljši igri. To je svet profesionalnih igralcev, ki so združeni v Svetovno zvezo za biljard (vsaka disciplina v biljardu ima svojo zvezo). Prav tako so del tekmovanj (svetovna prvenstva, turnirji – podobno kot pri tenisu) denarne nagrade, pa če mi verjamete ali ne, niso prav majhne.
Tekmovalci na tekmovanjih morajo biti psihično in fizično zelo dobro pripravljeni saj tekmovanja ponavadi trajajo vsaj 1 teden, igralci pa preživijo v povprečju za igralno mizo vsaj 5 do 6 ur dnevno, lahko tudi več. Lahko si predstavljate, da vam po 5 urah igranja prav lahko pade stopnja koncentracije (če ne verjamete poskusite sami).

Najdaljša tekmovanja so prav v snooker-erju, ki se največ igra v Angliji, kjer lahko ena igra traja več kot uro. V ZDA in njenih kolonijah pa prevladuje 9-tka, od koder prihajajo tudi najboljši igralci in igralke v tej disciplini.

Če bi radi postali profesionalni igralec(ka) biljarda, se morate včlanite v biljardni klub (Desetka, Kaval, Biljardnica Medvode,….) in pričeti hoditi na tekmovanja, ter veliko trenirati, seveda če hočeti postati uspešni ali pa celo najboljši.

Lahko pa še vedno igrate biljard za zabavo v kakšni biljardnici in se ob tem družite s prijatelji, zraven spijete kakšno pivo, se imate skratka super in ohranite vsesplošno slovensko mnenje, da je to le gostilniški šport. In uživate v božanskem občutku, ko spravite kroglo v luknjo.


OSNOVNA PRAVILA

OSMICA: Osmica je igra z napovedovanjem, s petnajstimi obarvanimi in oštevilčenimi kroglami in belo kroglo. Eden igralec igra s polnimi (enobarvnimi) kroglami označenimi od 1 do7, drugi pa s pisanimi označenimi od 9 do15. Igro zmaga igralec, ki prvi potopi sedem krogel svoje skupine in kroglo številka 8.

Pri igri z napovedjo je potrebno napovedati kroglo, kakor tudi žep v katerega namerava igralec potopiti kroglo. Vse krogle potopljene ob prekršku ali napaki se ne vračajo, ne glede ali so to igralčeve ali nasprotnikove krogle. Dolžnost napovedi ne velja za otvoritveni udarec (break). Čim igralec potopi prvo pravilno zadeto kroglo, ta določi njegovo skupino.

Pravilen udarec
Pri vseh udarcih (razen otvoritvi) mora igralec najprej zadeti kroglo svoje skupine in nato potopiti eno ali več krogel ali pa se mora vsaj ena krogla zaleteti v ogrado. Igralec lahko nadaljuje z igro tako dolgo, dokler ne zgreši oziroma ne uspe potopiti svoje krogle. Če je potopil vse krogle svoje skupine, lahko igra na kroglo številka 8.

Izguba igre
Igralec izgubi igro, če je storil naslednje: a) storil je prekršek, ko je potopil številko 8 (razen pri otvoritvi); b) potopil je svojo zadnjo kroglo in številko 8 z istim udarcem; c) številka 8 je padla z mize; d) potopi številko 8 v napačno napovedani žep; e) potopi številko 8 preden je smel igrati nanjo.

Igor Štupnikar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.