Gremo na kolo ali v bazen!

Ali ste vedeli, da imajo ljudje, ki se redno ukvarjajo s športom, manj težav z različnimi okužbami? Telesna dejavnost namreč spodbuja obrambne mehanizme, ki jih telo pri vdoru povzročiteljev bolezni najprej uporabi. V vročih poletnih dneh poskrbite za svoje telo in duha ter se sprostite z rekreacijo. Ena izmed stoterih možnosti je tudi kolesarjenje, ali morda plavanje.

Plavanje je celosten šport, ki skladno razvija in oblikuje telo. Hkrati pa je plavanje tudi športna dejavnost z najmanjšim številom stranskih učinkov, zato je primerno za vse starostne skupine. Plavanje je primerno sredstvo za preprečevanje številnih negativnih učinkov zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti, kot posledici sodobnega načina življenja. Poznamo pa tudi več vrst oziroma številne tekmovalne športe v in na vodi, kot so tekmovalno plavanje, vaterpolo, sinhrono plavanje, triatlon, skoki v vodo, podvodni hokej, veslanje, kajak, kanu, jadranje na deski … Rekreativno plavanje predstavlja dejavnost, pri kateri se človek ob igrivem ukvarjanju telesno in duševno sprosti ter okrepi in socialno obogati. Dva pomembnejših ciljev reaktivnega plavanja sta izboljšanje kakovosti življenja človeka ter ohranjanje in izboljšanje zdravstvenega stanja človeka. Plavanje je zelo zabaven šport.

Ni pa samo plavanje tisto, kar nas lahko sprosti. Marsikoga v teh pomladnih dneh sonce zvabi na kolo in na krajše ali daljše ture kolesarjenja. Kolesarjenje je primeren način vzdrževanja kondicije, ki nam poleg gibanja omogoča tudi pristen stik z naravo, skozi katero se vozimo. Tudi kolesarjenje je primerno za vse starosti. In tako kot za plavanje tudi za kolesarjenje velja enako: če se z njim nismo nikoli resneje ukvarjali, ni za nov začetek nikoli prepozno. Hkrati pa je kolesarjenje tudi odličen način za vzdrževanje telesne teže. Kolesarjenje je poleti najprijetnejši šport, s katerim lahko poskrbite za svoje zdravje, pripomore k večji vzdržljivosti, koristi srcu in ožilju, hkrati pa povečuje moč. Redno ukvarjanje s kolesarjenjem vam bo omogočilo pot do manj stresnega in bolj zdravega življenja. Med kolesarji je veliko manj ljudi, ki trpijo za debelostjo, srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in rakom, kot med tistimi, ki prisegajo na sedeče, avtomobilsko življenje. Hkrati so manj nagnjeni k psihološkim težavam, depresiji.

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.