Kaj je vroča joga?

Vroča joga
Vroča joga Foto: AndiP iz Pixabay

Joga je nastala že pred nekaj tisoč leti kot sam vir duhovnega razvoja. Dandanes pa joga predstavlja predvsem obliko telesne aktivnosti, pri čemer je njen namen predvsem oblikovanje dolgih in vitkih mišic. Poznamo sicer več različnih vrst joge, vse bolj priljubljena pa postaja joga, ki je usmerjena v fitnes, vroča joga. Kaj sploh je vroča joga in kako se razlikuje od ostalih vrst joge?

Začetek vroče joge

Začetki vroče joge segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, imenovala pa se je Bikram joga, saj je bil njen začetnik Bikram Choudhury. Bikram joga predstavlja niz joga položajev, ki se izvajajo pri temperaturi 40,5 stopinje Celzija in pri 40 % vlažnosti v zraku. Namen joge v vročem in vlažnem prostoru je predvsem povečati srčni utrip, ki omogoča intenzivnejšo vadbo.

Kaj lahko pričakuješ od vadbe vroče joge?

Close-up of attractive young woman folding blue yoga or fitness mat after working out at home in living room. Healthy life, keep fit concepts. Horizontal shot
Foto: fizkes iz iStock

Temperatura prostora, kjer poteka joga, je definitivno visoka, saj se giblje med 32 in 42 stopinjami Celzija, visoka je tudi vlažnost v prostoru, zato lahko pričakuješ, da se boš ekstremno potil. Dvignila pa se bo tvoja telesna temperatura, zato bodi pozoren na svoje telo in njegove potrebe ter si vzemi odmor, če ga potrebuješ. Na vadbi vroče joge lahko pričakuješ tudi krajše ogrevanje, saj bodo tvoje mišice potrebovale manj časa, da se bodo ogrele. Položaji in gibi pa bodo seveda odvisni od vrste joge.

Prednosti vroče joge

Vse vrste joge imajo številne koristi za zdravje, med katere spada zmanjšanje stresa, pomoč pri zdravljenju depresije, zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta ter zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja. Joga predstavlja številne koristi za tvojo duhovno plat, izboljšala pa bo tudi tvojo pozornost. Vroča joga ima prednost pred navadno jogo predvsem pri porabi kalorij, saj ogrevan prostor pospeši porabljanje kalorij in ti omogoča večjo fleksibilnost. Zaradi toplote se namreč mišice bolj segrejejo in so zato bolj raztegljive, kar zmanjša verjetnost poškodb.

thirst, water bottle, nature
Foto: GSquare iz Pixabay

Previdnost ni odveč

Tvoje mišice bodo sicer bolj prožne, a bodi pozoren, da jih ne boš preobremenil. Močno potenje pa poveča verjetnost dehidracije, zato moraš spiti dovolj vode. Vroče joge ne smejo izvajati osebe s srčno-žilnimi boleznimi in nosečnice, saj lahko visoka telesna temperatura ogrozi plod.

Junior novinar

Prejšnji članekHuawei raziskava odkriva, kako se ljudje odločamo pri nakupu nosljivih naprav
Naslednji članek5 knjig, ki jih priporoča Patricija Fašalek

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.