Kako ostati športno aktivna kot noseča študentka?

Young blonde sportswoman wearing sportswear with hands on stomach at the promenade.
Foto: AaronAmat iz iStock

Med obiskovanjem predavanj, učenjem za izpite in pripravami na prihod dojenčka lahko idejo o redni športni aktivnosti vsaka študentka zlahka potisnete na stran. 

Vendar vzdrževanje redne športne aktivnosti med nosečnostjo ni koristno samo zate, ampak vpliva tudi na počutje rastočega otroka. 

Zapomni si, da telesna aktivnost v nosečnosti ni škodljiva, ne za plod ne za nosečko, če je ženska zdrava in njena nosečnost poteka brez zapletov.

Beautiful pregnant woman relaxing near the blue pool in a swimsuit
Foto: Nagaiets iz iStock

Kako ostati športno aktivna kot noseča študentka?

1Načrtovanje

Športno aktivnost obravnavaj kot prednostno nalogo na svojem urniku, tako da jo vključiš v svojo dnevno ali tedensko rutino. 

Razmisli in določi določene dneve ali ure za telesno dejavnost, ne glede na to, ali je to pred ali po predavanjih, med daljšimi odmori med predavanji ali ob koncu tedna.

Uporabi, žepni planer, stenski koledar ali aplikacijo na telefonu, da ostaneš organizirana.

2Aktivnosti

Izberi športno aktivnost, ki ti je dostopna in všeč, izkoristiš lahko tudi vire, ki jih ponuja fakulteta ali študentski dom (npr. fitnes).

Seveda ti bodo koristile tudi vsakodnevne aktivnosti, kot je hoja ali kolesarjenje do faksa, uporaba stopnic in ne dvigala ter izvajanje hitrih vaj za razbremenitev – raztez telesa med predavanji. 

3Aktivno učenje

Poišči načine, kako lahko vključiš telesno dejavnost med ure učenja ali dela za faks. 

Razmisli o uporabi gimnastične žoge med učenjem, na kateri se lahko aktivno giblješ, izvajaj lahke vaje za krepitev nog med branjem ali pregledovanjem zapiskov ali uporabi dvižno mizo, da lahko med delom na računalniku tudi stojiš. 

4Uživaj

Poišči aktivnosti, v katerih uživaš in te razveselijo. Morda je to joga, plavanje, ples, sprehod, aerobika ali kolesarjenje na sobnem kolesu.

Rajši pa se izogibaj športnih aktivnosti pri katerih je večja verjetnost stika ali padca, na primer: odbojka, košarka, smučanje, tenis, jahanje …

5Skupna vadba za nosečke

Razmisli o vodeni vadbi v skupini, kjer boš lahko poleg aktivnosti spoznala tudi druge nosečnice iz okolice. To je enkratna priložnost, da se z njimi preko skupne vadbe povežeš tudi za kasnejše druženje (morda skupno vozičkanje).

6Hidracija in zdrava prehrana

Group of pregnant women doing yoga

Pomembno je, da ostaneš hidrirana, zato imej na faksu vedno s seboj steklenico vode in zdrave prigrizke, ki ti bodo zagotovili energijo za predavanja in učenje, brez želje po nezdravih in hitrih prigrizkih iz avtomata.

 

V primeru, da si bila pred nosečnostjo neaktivna, bi pa sedaj rada postala aktivna, je priporočljivo, da se o želeni aktivnosti pred izvajanjem vaj posvetuješ s svojim ginekologom. 

Pogovor z ginekologom je priporočljiv tudi v primeru, če imaš bolečine v sramnici, medenici ali v hrbtenici, pa tudi v primeru čezmernega razmika trebušnih mišic. 

Če so bolečine prisotne ves čas, te lahko ginekolog napoti k fiziatru, ki bo preučil tvoje zdravstveno stanje, postavil diagnozo in predlagal načrt zdravljenja (prilagojene vaje, fizioterapija).

Happy fit young woman cheering and celebrating as she walks along a river after working out jogging
Foto: mheim3011 iz iStock

Vpliv športne aktivnosti na porod?

Različne študije so pokazale, da je redna telesna aktivnost med nosečnostjo povezana s krajšim trajanjem poroda, zmanjšanim številom porodov s carskim rezom in boljšim splošnim zdravjem mamic in novorojenčkov. 

Poleg tega ženske, ki so med nosečnostjo redno športno aktivne, pogosto poročajo o lažjem obvladovanju porodne bolečine in uspešnejši vzdržljivosti med porodom ter boljši mišični sprostitvi med zahtevnim potiskanjem.

Nič več izgovorov, svoje in otrokovo zdravje ter kvaliteto življenja si lahko izboljšaš že danes!

Petra Boh, univ. dipl. soc. del.

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Prejšnji članekNačin, kako preprečiti radovedne poglede na svoje osebne podatke
Naslednji članekCyrano de Bergerac v SNG Drama: V obdobje prenove z vrhuncem
Petra Boh, univ. dipl. soc. del.

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.