Kako začeti bolj redno trenirati?

Fitness partners exercising together and doing pushups high five at the gym. Fit and active man and woman training in a health facility as part of their workout routine. A couple doing an exercise
Foto: PeopleImages iz iStock

Če želiš izboljšati svojo telesno pripravljenost in doseči svoje cilje, je pomembno pogosto trenirati. Vendar pa je pogosto treniranje brez poškodb ali izgorelosti lahko izziv. Kako trenirati pogosteje in učinkoviteje?

6Začni počasi in postopno nadgrajuj

Če nisi navajen pogosto trenirati, je pomembno, da začneš počasi in postopoma. Tako bo tvoje telo imelo čas, da se prilagodi, in zmanjšal boš tveganje za poškodbe. Začni s povečanjem pogostosti treninga za en ali dva dneva na teden in to postopoma povečuj, ko se boš bolje spoprijel z obremenitvijo.

5Spreminjaj svoj program

Sporty women in gym exercising with elastic resistance rubber band.
Foto: m-gucci iz iStock

Vsakodnevna enaka vadba lahko hitro postane dolgočasna in privede do izgorelosti. Če želiš, da bo vadba zanimiva in da bo tvojemu telesu predstavljala nov izziv, jo popestri z novimi vajami, metodami vadbe in fitnes tečaji. Raznolikost te bo motivirala in ti pomagala napredovati pri doseganju ciljev.

4Okrevanje je ključnega pomena

Če redno treniraš, moraš okrevanju dati enako prednost kot treningom. Poskrbi, da boš dovolj spal, se uravnoteženo prehranjeval in si po potrebi vzel dneve ali vsaj dan v tednu počitka. Tako si bo tvoje telo lažje opomoglo po vadbi in se izognilo poškodbam.

3Poslušaj svoje telo

Pomembno je, da poslušaš svoje telo in po potrebi prilagodiš pogostost in intenzivnost treninga. Če se počutiš pretirano utrujene ali boleče, si vzemi odmor ali zmanjšaj intenzivnost vadbe. Preveliko naprezanje lahko privede do poškodb.

2Postavi si realne cilje

Postavljanje realističnih ciljev ti lahko pomaga ohraniti motivacijo in napredovati pri doseganju ciljev telesne pripravljenosti. Začni s postavljanjem majhnih, dosegljivih ciljev, kot je na primer vadba dvakrat na teden v enem mesecu. Ko te cilje dosežeš, si postavi nove in si še naprej postavljaj izzive.

1Naj vadba postane rutina

Pogostejša vadba je lažja, ko postane navada. Za vadbo si med tednom rezerviraj določen čas in si jo postavi za prednostno nalogo. S časoma bodo treningi postali navada, ki se je boš veselil.

Pogostejša vadba je lahko odličen način za izboljšanje telesne pripravljenosti in doseganje ciljev. Če začneš počasi, spreminjaš treninge, daješ prednost regeneraciji, poslušaš svoje telo, si postaviš realne cilje in to postane navada, lahko treniraš pogosteje in učinkoviteje. Ne pozabite, da je pri fitnesu ključnega pomena doslednost, zato vztrajaj in uživaj na poti.

Prejšnji članekBodi aktiven tudi med študijskimi obveznostmi
Naslednji članekGreš z nami na počitnice? Postani spremljevalec otrok na letovanjih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.