Katera država ima največ olimpijskih medalj?

Države z največ olimpijskimi medaljami
Države z največ olimpijskimi medaljami Foto: RomoloTavani iz iStock

Olimpijske igre so največji svetovni športni dogodek, kjer se zberejo športniki iz celega sveta, da tekmujejo v številnih disciplinah. Od začetka modernih olimpijskih iger leta 1896 je veliko držav prispevalo k zgodovini teh iger, a le nekatere so se uspele izjemno izkazati in nabrati veliko število medalj. Katera država ima največ osvojenih medalj?

Združene države Amerike

Na vrhu seznama držav z največ osvojenimi olimpijskimi medaljami se nahajajo Združene države Amerike. Američani so bili od samega začetka modernih olimpijskih iger zelo uspešni. Do leta 2024 so ZDA osvojile skupno 2985 medalj, od tega 1183 zlatih. Uspehi ameriških športnikov segajo preko različnih disciplin, kot so atletika, plavanje, gimnastika in mnoge druge.

Athlete, American flag and sports with a woman outdoor at a stadium to celebrate country, pride and win. Back of a person for olympic sport, fitness and exercise achievement at competition in USA
Foto: Jacob Wackerhausen iz iStock

Sledijo Nemčija, Združeno kraljestvo in Francija

Zelo daleč za ZDA so na drugem mestu po osvojenih olimpijskih medaljah Nemci s 1083 medaljami, od tega 351 zlatih. Sledita Združeno kraljestvo z 965 osvojenimi medaljami, 304 zlate, in Francija z 910 osvojenimi medaljami, 272 zlate.

Koliko medalj je osvojila Slovenija?

Slovenija je osvojila 52 medalj, od tega 12 zlatih.

VIRworldpopulationreview.com
Prejšnji članek75 let te kultne znamke obutve!
Naslednji članekStres med izpitnim obdobjem, od ekonomske negotovosti do motivacije za učenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.