Peter Lovenjak

Peter je star komaj 19 let in končuje 4. letnik Ekonomske šole na Ptuju. Naslednje leto bi se rad pridružil študentom na Športni fakulteti v Ljubljani. Fant, visok 180 cm, je trenutno ponosen lastnik 103 kg mišic.

Dosežki v letu 2007:
” Koper – I.B.F.A. juniorji do 23 let – 2. mesto
” Nemčija – svetovno prvenstvo W.F.F. juniorji do 22 let – super body (najtežja kategorija) – 1. mesto
” Ljubljana W.F.F. do 22 let juniorji – 1. mesto
” Ljubljana – Visoka bodybuilding kategorija med člani – 3. mesto

Kdaj in zakaj si pričel z bodybuildingom?
Treniram približno tri leta. Od tega predvsem zadnje leto treniram zelo resno. Prej sem malo za hobi hodil na fitnes, kjer me je opazil Boštjan Renko in me začel voditi.

Kdo je Boštjan Renko?
Boštjan je tudi bodybuilder. Bil je najboljši Junior v Sloveniji. Danes je seveda že med člani.

Koliko časa na teden preživiš v fitnes studiu?
Trenutno grem na fitnes vsak dan vsaj enkrat dnevno, ker delam na mišični masi za drugo leto. Treniram okoli uro in pol. Kadar pa potekajo priprave na tekme, treniram trikrat na dan, vse skupaj tam nekje tri do štiri ure. Ja, to je pa že garanje, ja (smeh).

Kakšni so tvoji načrti?
Pravočasno pridobiti čim več mišične mase in se potem udeležiti jesenskih tekem, torej oktobra in novembra 2008. In se seveda potruditi biti najboljši.

Kolikšno pomembnost ima kardio trening pri tvoji pripravi?
Kardio trening je zelo pomembna vadba, saj z njo človek “skuri” še zadnje koščke maščobe, ki je s hrano in utežmi seveda ne more.

Ali je tvoj trening sestavljen iz vaj z utežmi ali uporabljaš orodja?
Moj trening je sestavljen iz kombinacije obojega. Samo z utežmi je nemogoče natrenirati prav vsak košček mišice, npr. hrbet, poteg na prsa, poteg za glavo ali veslanje. Takih vaj pač ni mogoče delati z utežmi.

Kako je sestavljena tvoja dieta oziroma prehrana?
V obdobju tekem oziroma pred tekmovanjem imam tri mesece stroge diete. Od mesa jem takrat samo piščančja prsa, sledijo še riž, jajca in pa dodatki k prehrani (beljakovinski napitki). Hrana je samo kuhana ali pa na žaru. In zelo monotona. Imam osem do devet obrokov dnevno. Zdaj, ko delam na mišični masi, lahko jem, hvala Bogu, vse. Poudarek je še vedno na beljakovinah. Gledam tudi, da ne uživam mastne hrane, pa kakih “junk foodov”. Sedaj res uživam v prehranjevanju (smeh). Seveda se držim neke diete, ampak ni niti približno tako stroga, kot pa tista v tekmovalnem obdobju.

Kolikšno pomembnost daješ dodatkom k prehrani??
Dodatki k prehrani nimajo ne vem kake pomembnosti. Razen vitamini in minerali ter seveda urejena prehrana. Šele zatem pridejo na vrsto proteinski napitki. Le tega spijem zjutraj, ko se zbudim in pa po treningu, saj so le dodatki k prehrani in ne nadomestijo obroka. Z njimi pač zvišaš vnos beljakovin.

Imaš osebnega trenerja?
Moj prvi in še dandanašnji osebni trener je Boštjan Renko. Boštjan je človek, ki me je varno popeljal v svet bodybuildinga. Še to. Če se ne motim osebnega trenerja plačuješ. Jaz pa Boštjanu ne plačam nič. Tako da je bolje, če rečem, da je moj mentor in svetovalec.

Tvoji naslednji cilji?
Cilji so predvsem tekme v tujini. Letos sem bil na treh tekmah, od tega sta dve potekali v Sloveniji. Želim si več tekmovanj “zunaj”, v tujini, kjer so tekme močnejše, kjer je močnejša konkurenca. Ne pa kot pri nas, ko smo bili štirje na odru. V Nemčiji, na primer nas je bilo toliko, da smo komaj stali vsi na odru. Pomemben cilj je seveda tudi ubranitev naslova svetovnega prvaka.

Kakšne pa so kaj nagrade pri tem športu?
V bistvu na 95 % tekem ni nagrad, kaj šele denarnih. Nagrado na tekmovanju sem dobil le v Ljubljani in sicer 100 eur ter neke proteine. Po uspešnih tekmah sem dobil tudi od občine Hajdina nekaj denarja. To je vse.

Torej nimaš sponzorja? Kdo te financira? Dodatki k prehrani in piščančja prsa vsak dan tudi niso zastonj.
Smeh. Pa ne ena kila prsi. Kilo in pol piščančjih prsi pojem na dan! Ne, sponzorja žal nimam. Financiram se bolj ali manj sam, ker delam preko študentskega servisa. Pa starša tudi velikokrat prispevata marsikaj, za kar se jima najlepše zahvaljujem.

Kakšna je tvoja idealna ženska?
Kako naj pa to povem? Ni ženska z mišicami, če misliš. So mi izredno antipatične. Ženska mi mora biti všeč vizualno, dobra mora biti po duši in imeti mehko srce. Preprosta. Pa v bistvu ne suhica. Rad imam ženske z normalno postavo, tako da imaš kaj za prijeti. Po mojem nisem kaj preveč zahteven. Uf, ampak me pa privlači, če je punca višja od mene!

Imaš kakšno sporočilce za naše bralke in bralce?
Imam. Drage bralke, dragi bralci, vsak lahko doseže zastavljeni cilj, če se mu le popolnoma preda.

Tekst:
Maja Kranjc – Müller

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.