Prihajajoči vikend: atletsko državno prvenstvo v Celju

Prihajajoči vikend, v soboto 25. in v nedeljo 26. julija 2020 bo potekal vrhunec letošnje slovenske atletske sezone na prostem: državno prvenstvo, tradicionalno v Celju. Tekma šteje tudi za razvrstitev v atletski telekom ligi, na štartni listi pa lahko najdemo skoraj vse najboljše slovenske atlete.

Katera bodo najvidnejša imena?

Teki

V moškem šprintu na najkrajši razdalji bomo lahko spremljali Nicka Kočevarja, ki tekmuje za ljubljanski Mass – v letošnji sezoni je že uspel teči pod 10.50 – v ženski konkurenci pa bo nastopila olimpijka Maja Mihalinec. Oba sta favorita tudi na enkrat daljši razdalji (200 metrov). V svoji paradni disciplini, teku na 400 metrov, ne bosta manjkala oba državna rekorderja: Luka Janežič, ki je v letošnji sezoni tekmoval na največ 200-metrski razdalji, in Anita Horvat – nastopila bo nastopila tudi na 200 metrov.

Zanimiv bo obračun na 100-metrski razdalji z ovirami med najboljšima, Joni Tomičič Prezelj iz Olimpije (13,18) in Niko Glojnarič iz Brežic (13,35), v moški konkurenci pa je daleč najboljši prijavljen atlet Filip Jakob Demšar (14,23) iz Ljubljane. Na 400 metrov z ovirami bo nastopila odlična Agata Zupin, ki tekmuje za velenjski klub, najbližje za njo je po navadi Aneja Simončič (Celje), ki je pred kratkim na tej razdalji postavila tudi osebni rekord (58,04). V moški konkurenci ima prepričljivo najboljši prijavljen rezultat Peter Hribaršek iz Slovenske Bistrice (51, 73).

Pri daljših razdaljah velja omeniti Roka Marklja iz Kranja in Jana Vukoviča, ki nastopa za celjski klub – oba imata prijavljena rezultata pod 1:50:00. V ženski konkurenci je najboljša prijavljena Jerneja Smonkar (Velenje). Na 3000 metrov bosta tekli klubski kolegici Klara Lukan in Maruša Mišmaš Zrimšek, obe nosilki kar nekaj državnih rekordov. Na 1500 metrov je v moški konkurenci najboljši prijavljen Jan Kokalj (8.11.77) iz Celja, zanimiv zna biti tudi moški tek na 5000 metrov, kjer je prijavljenih kar 20 atletov.

Skoki

V troskoku in v skoku v daljino bo verjetno ponovno navduševala Neja Filipič, ki troskok trenira šele nekaj let, skoči pa prek 14 metrov (je blizu norme za olimpijske igre), na štartni listi pa je z odličnim prijavljenim rezultatom tudi mlada Eva Pepelnak (13,70m). V skoku v višino je v ospredju v zadnjih letih izjemno hitro napredujoča Lia Apostolovski (192 cm), v moški konkurenci pa bo najverjetneje najvišje skakal 16-letni Sandro Jeršin Tomassini (222 cm).

Ob palici bosta skakala oba najboljša, Robert Renner (530 cm) in Tina Šutej, ki je pred kratkim preskočila nov državni rekord (4,75m). Zanimiv bo tudi moški skok v daljino – v zadnjem času napredujoči Aljaž Murovec iz Nove Gorice ima konkurenco predvsem v Žanu Viherju (Ptuj) in Ninu Celecu (Slovenska Bistrica).

Meti

Disk bo v moški konkurenc tokrat letel daleč, saj na državnem prvenstvu ne bo manjkal Kristjan Čeh, ki je nedavno postavil državni rekord (68,75 metra). Tudi v moškem suvanju krogle imamo prepričljivega favorita, Blaža Zupančiča, kopje pa najdlje zaluča Mitja Kranjc (prek 76 metrov). Čez 70 metrov meče tudi precej mlajši Filip Dominkovič iz Velenja.

Lanskoletni zmagovalec atletske lige Nejc Pleško (Olimpija) bo nastopil v  metu kladiva, v ženski konkurenci je v isti disciplini najboljša Barbara Špiler. Med ženskimi metalkami velja omeniti še odlično Veronika Domjan, ki tekmuje za ptujski klub in disk zaluča prek 57 metrov, nastopila pa bo tudi v suvanju krogle.

Ena izmed tekem atletske lige

Državno prvenstvo šteje tudi kot ena izmed tekem slovenske atletske lige, Atletske lige Telekom Slovenije, ki letos poteka že drugo leto. V ženski konkurenci je trenutno vodeča Neja Filipič s 33 točkami, med moškimi pa prepričljivo v vodstvu Kristjan Čeh s točko manj. Lanskoletna zmagovalca sta bila Nejc Pleško in Maja Mihalinec, prvih pet bo tudi letos prejelo bogate denarne nagrade.

Zaradi znanih okoliščin je na tekmovanju dovoljenih največ 50 gledalcev, a bo na voljo neposredni Live stream prenos tekme. Povezavo najdeš na spletni strani Atletske zveze Slovenije ali njeni Facebook strani.

Vsem atletom in atletinjam želimo odlične rezultate!

Prejšnji članekO študiju francistike in zgodovine na FF UL
Naslednji članek10 najbolje plačanih karier na svetu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.