So vstopnice za svetovno prvenstvo v Planici res predrage?

Ptičja perspektiva na prizorišče svetovnega prvenstva v Planici
Planicia Foto: planica2023.si

Odmevajo kritike, da so cene vstopnic za ogled Svetovnega prvenstva (SP) v nordijskem smučanju Planica 2023 previsoke in je zato obisk manjši od pričakovanega.

Kakšne dejansko so cene dnevnih vstopnic?

Dnevne cene za stojišča se gibljejo med 35 in 64 evri za odrasle. Cena se razlikuje glede na dogajanje dneva. Za otroke do 6 leta je vstop brezplačen, za otroke do 14 leta so cene pol manjše, možno je kupiti samo popoldansko vstopnico ali pa družinski paket. Analizirali bom cene za odrasle obiskovalce.

Na dan, ko je cena stojišča ob progi 64 evrov, je cena stojišča na tribuni 79 evrov in cena sedišča na tribuni 99 evrov. Za to ceno si lahko gledalci npr. v nedeljo, 26. februarja, ogledajo vse tri discipline: tekmi smučarskih skokov in nordijske kombinacije ter kvalifikacije v teku na smučeh. Zvečer pa je v Kranjski gori še podelitev odličij.

V petek, 3. marca, si za enako ceno lahko ogledajo precej manj: eno tekmo teka na smučeh in eno smučarskih skokov, zvečer pa je ponovno podelitev.

Ptičja perspektiva na prizorišče svetovnega prvenstva v Planici
Prizorišče svetovnega prvenstva v Planici 2023 l Foto: planica2023.si

Primerjava s podobnimi tekmovanji

Za primerjavo se preslikajmo v Planico dober mesec po končanem svetovnem prvenstvu. V dolini pod Poncami se bo med 30. marcem in 2. aprilom odvil zaključek sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih, ki vsako leto privabi tisoče domačih in tujih navijačev. Vstopnice za odrasle, ki si bodo eno tekmo ogledali na stojišču, stanejo 35 evrov. Za tribune bodo odšteli 85 ali 95 evrov, za posebno tribuno Klub 239 pa 190. Tri discipline na svetovnem prvenstvu za 64 evrov se torej bolj splačajo kot ena za 35 evrov. Cene vstopnic skozi leta rasejo, a zaključek sezone vseeno napolni Planico z navijači.

Teden po SP v Planici bo v Kranjski gori Pokal Vitranc, na katerem se bodo moški smučarji preizkusili v dveh veleslalomih. Dnevno stojišče za odrasle stane 17 evrov, tribuna pa 34 evrov.

V nedeljo, 26. marca, bodo slovenski nogometaši v Stožicah gostili San Marino na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Vstopnice stanejo 20 oziroma 25 evrov, VIP pa 80 evrov.

Pred SP Planica 2023 se je v Franciji na smučiščih Courchevel in Meribel med 6. in 19. februarjem odvilo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Cena za stojišče ali prizorišče ob cilju proge je bila 20 evrov in več. Večino dni se je odvila le po ena tekma.

Lani smo v Stožicah gostili del svetovnega prvenstva v odbojki. Za dnevno vstopnico, ki je vključevala ogled dveh tekmovanj v začetnem delu prvenstva, smo odšteli od 20 do več deset evrov.

Na lanskem Evropskem prvenstvu v košarki so Slovenci v začetnem delu tekmovali v Nemčiji. Vstopnice za ogled ene tekme so znašale od 29 do 189 evrov. Videli smo kar nekaj slovenskih navijačev. Za ogled finalne tekme prvenstva so gledalci odšteli med 99 in 349 evri.

Luka Dončić že ponosno nosi Luka 1 superge
Luka Dončić Foto: nike

Se torej splača v Planico na svetovno prvenstvo?

Glede na primerljiva tekmovanja, Planica ni občutno predraga, kot ji očitajo. Gre vselej za svetovno prvenstvo, ki nosi prestižni status, obenem pa predstavlja velik zalogaj za organizatorje. Slovenija je večkrat kandidirala za gostiteljico in ko ji je nazadnje le uspelo, je v največji športni dogodek v zgodovini Slovenije vložila ogromno.

Cene vstopnic se splačajo, če pogledamo nekatera druga velika tekmovanja, kot je Evropsko prvenstvo v košarki. Seveda pa je cena višja kot pri nekaterih tekmovanjih, ki so »le« del svetovnega pokala, kot sta veleslaloma v Kranjski gori.

Uradna maskota SP Planica 2023 čaplja Vita s slovenskimi športniki
Uradna maskota SP Planica 2023 čaplja Vita s slovenskimi športniki l Foto: planica2023.si

Se splačajo večdnevne vstopnice za SP Planica 2023?

Odrasla 3-dnevna vstopnica znaša 162 evrov za stojišče, 210 evrov za stojišče na tribuni in 245 za sedišče na tribuni. To je 54, 70 in približno 82 evrov na dan.

Za štiridnevno vstopnico pa navijači odštejejo 215 evrov za stojišče, 268 evrov za stojišče na tribuni in 322 za sedišče na tribuni. To je približno 54, 67 in približno 80 evrov na dan.

Večdnevna vstopnica za športne navdušence torej se splača.

Smučarska skakalnica
Planica l Foto: Nao Takabayashi / Unsplash
Prejšnji članekNasin vesoljski teleskop James Webb odkril objekte, ki ne bi smeli obstajati
Naslednji članekNajboljše lokacije za kulturo v Ljubljani leta 2023

1 komentar

  1. Primerjava cen vstopnic za dogodke nišnih športov, med katere spadajo nordijske discipline, s cenami vstopnic množičnih športov je absolutno zgrešena. O tem, ali je cena primerna, presoja trg (potencialni kupci vstopnic) in v konkretnem primeru je trg presodil, da je cena vstopnic previsoka. Po logiki avtorice članka se splača kupit 10-kilsko gajbo kivija na tržnici, ker je povprečna cena enega kivija manjša od cene ene banane.

    Ogromno o strokovnosti mnenja, izraženega v članku, pove tudi izbira zadnje fotografije. Na fotografiji namreč ni planiška skakalnica, temveč skakalnica Okurayama na Japonskem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.