Športna aktivnost in zdravje pozimi

Healthy group of multiethnic middle aged men and women jogging at park. Happy mixed race couples running together. Mature friends running together outdoor.
Foto: Ridofranz iz iStock

Kako preživeti zimo s čim manj dnevi bolniškega staža? Povsem izključiti tveganje bolezni ni mogoče, vendar sta nam tek in druga športna aktivnost na prostem pri tem v veliko pomoč.

Ob razmišljanju o tem, katero obliko športa bi gojili pozimi, se nam verjetno misli najprej ustavijo pri tipičnih zimskih športih, torej športih, ki praviloma v toplejšem delu leta sploh ne pridejo v poštev. To so smučanje, deskanje na snegu (bordanje), tek na smučeh, drsanje in tako naprej. Gre za čudovite športe, ki nam omogočajo neverjetno lepa doživetja v naravi. Tek na smučeh je lahko zimska alternativa za tek. Njegova prednost v primerjavi s tekom pa je še v tem, da pri njem aktivno uporabljamo in razvijamo mišice zgornjega dela telesa. Nekaj otroškega veselja si lahko pričaramo s sankanjem. Pri tem lahko izbiramo med prostimi variantami, lahko se odpravimo na urejena sankališča. Nekaj skrbi za varnost niti pri takih spominih na otroštvo ni odveč, zato je treba imeti vsaj približno predstavo o terenu, kamor se odpravljamo sankat (to velja seveda tudi za prosto smučanje in deskanje).

Tek v naravi
Tek v naravi je v mislih večine namenjen športnemu udejstvovanju v toplejšem delu leta. Vendar se mu pozimi ni treba odreči, seveda ob nekaj pogojih. Če bi se sredi najhujše zime nenadoma odločili prekiniti nekajletno tekaško nedejavnost in se z vso močjo zagnali ven ob temperaturi pod lediščem v poletni športni opremi, bi najverjetneje to odločitev kmalu bridko obžalovali. Pametnejša strategija je, da tek gojimo vse leto in se tako organizem lahko sproti prilagaja na nižanje zunanje temperature. Ob tem se morajo istočasno prilagajati tudi naša športna oblačila. Pozimi naj bodo večslojna, zelo koristna je uporaba aktivnega perila (najbolj znan, zelo kakovosten proizvajalec je Craft). Odveč ne bodo niti prilagojene kapa in rokavice (tudi te je v specializiranih prodajalnah mogoče dobiti v materialih, prilagojenih športni aktivnosti). Primerna naj bo tudi tekaška obutev. Tek naj bo počasnejši, med njim se ne ustavljajmo. Mirne duše lahko del poti tudi prehodimo. Če uporabljamo merilnik srčnega utripa, je pomembno edino, da se držimo ciljnega območja srčnega utripa, ne glede na obliko aktivnosti (tek ali hoja) – dosežemo enak rezultat. O uporabi merilnika srčnega utripa bi seveda lahko nastal celoten članek, vendar več o tem kdaj drugič (če ste nestrpni, je obilo informacij o tem na strani www.tekac.si). Ko pridemo domov, se je priporočljivo takoj stuširati s toplo vodo in se preobleči. Koristi tudi kakšen topel napitek. Za tek izberimo toplejši del dneva. Tako nam tek tudi pozimi lahko nudi veliko užitkov. Celo več, zaradi lepe zimske pokrajine ima lahko še dodaten čar.

Savna je zakon

Veliko koristnih učinkov prinaša tudi obisk savne. Obiskovanje savne blagodejno vpliva na krvni obtok, odstranjuje strupe iz telesa, v času izvajanja pospešuje srčni utrip in prebavo. Redni obiski savne povečujejo odpornost na tako imenovana zimska obolenja (zlasti prehlade) in pomagajo pri astmi in bronhialnih obolenjih. Blagodejni učinki obiska savne trajajo približno teden dni, zato je priporočljiv obisk v tedenskih intervalih.

Kaj še?

Dobra podpora organizmu v zimskem obdobju je tudi ustrezna prehrana z obilo sadja in zelenjave ter dovolj tekočine, najbolje navadne vode. Zdravniki ugotavljajo tudi, kar je morda za nekatere presenetljivo, da je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri preprečevanju bolezni osebno zadovoljstvo. Odnos do sebe močno vpliva na naš imunski sistem. Skrb za telo in dušo na vseh ravneh bo torej v zimskem obdobju (in tudi sicer) bistveno pripomogla k trdnemu zdravju.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.