»Štanga praviš? Ni to tisto, kar imajo v striptiz klubih?«

Tudi. In vse gasilske postaje v Ameriki jo prav tako imajo. »Kaj imajo pa gasilci skupnega s plesom ob drogu? Ne razumem …« Zadovoljno se nasmehnem.

Je že res, da, ko omenim ples ob drogu, skoraj vsak najprej pomisli na striptiz in lokale s pomanjkljivo oblečenimi gospodičnami, ki se zvijajo okrog droga moškim v zabavo in užitek. Pa če vam povem, da zna ples ob drogu kmalu postati celo olimpijska panoga? Verjetno boste odgovorili, da ne govorimo o isti stvari. A to ne bo držalo.

Ples ob drogu ima svojo zgodovino, ki sega v 19. stoletje ali celo dlje v preteklost. Javnosti najbolj poznana podoba je verjetno res vezana na erotično vsebino, a je ples ob drogu mnogo več kot samo to.
Športna zvrst plesa ob drogu je v svetu že precej razširjena in zahteva dobro fizično pripravljenost ter gibčnost. Vsebuje zahtevne akrobatske elemente na drogu, ki se jih povezuje v koreografijo. Natančnost, spretnost in zunanji izgled so tu zelo pomembni ter so tudi predmet ocenjevanja na tekmovanjih, ki jih organizirajo po vsem svetu. In prav zaradi zahtevnosti tega športa je bil ples ob drogu predlagan celo za olimpijsko športno panogo.

»Kaj pa čutni ples ob drogu? Tisto o čemer mi vedno pripoveduješ s skrivnostnim nasmeškom na obrazu?« (Nasmehnem se.) Čutni ples ob drogu pa je vadba, narejena za žensko dušo in telo. Vsaka izmed nas nosi v sebi tisto pravo, čutno žensko, ki je samozavestna in močna, a hkrati nežna in krhka. Za zunanjim izgledom in izdelano podobo, ki nam ju narekujeta družba in način življenja, skrivamo pravo morje čustev in stvari, ki jim ne dovolimo na plano. Vse to nam avtomatično sproži zavore v glavi – pa saj nikoli nisem plesala …, nisem ravno najbolj gimnastičen tip …, malo preveč me je skupaj za kaj takega …, svoje zadnjice nikoli ne bom spravila do vrha droga …, ne morem se sprostiti, če pa vem, da nisem sama v dvorani …, kratke hlačke? Odpade, se mi preveč vidi celulit … Ja, ženske pač ;).

A vse to je zgolj breme, ki si ga želimo odložiti. Ne potrebujemo ogledala, da nam bo narekovalo, kako naj izgledamo, ne potrebujemo popolnega telesa, ker ga že imamo! Vse, kar potrebujemo, je priložnost, ki si jo moramo dati, in potovanje v čudovit svet plesa ob drogu se lahko prične.

Moj trening plesa ob drogu je čas, ki ga namenim samo sebi in v katerem poskrbim za svoje telo, se spopadem z izzivi, odklopim vse okoli sebe, zaprem oči in plešem.

Je ples, pri katerem zdravo in pravilno skrbim za svoje telo in osvajam tehniko elementov na drogu, in je ples, kjer se ne ocenjuje natančnosti in izgleda, temveč zgolj nasmešek na mojem obrazu.

Moja najljubša glasba, mojih 5 minut – zaprem oči, se prepustim glasbi in samo uživam …

Punce, razbijte vsakodnevno monotonost, premagajte svoje zadržke in se prepustite glasbi ter svojemu telesu. Od zdaj naprej je ples ob drogu dostopnejši tudi za študentski žep.

Avtor: za ŠOU šport Katja Ogrin
Foto: Katja Ogrin

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.