Tečemo tudi jeseni in pozimi

Tekaški maratoni z različnimi dolžinami prog postajajo vse bolj priljubljeni in obiskani s strani rekreativnih tekačev. Ti se jih udeležujejo zaradi posebnega vzdušja, ki ga tam doživijo. Tu pa lahko preizkusijo tudi svoje sposobnosti, zanje pa je potrebna tudi priprava. Prav tako je pomembno druženje ljudi z istimi nazori, izmenjava tekaških izkušenj ter ogledi mesta, kjer se jih udeležite. Tekaška sezona se ne zaključuje s poletjem. Številne tovrstne prireditve vas vabijo tudi v hladnejših mesecih.

 

Tradicionalni ljubljanski maraton

Konec oktobra, 26. 10. 2014, bo v Ljubljani potekal Volkswagen 19. Ljubljanski maraton. Ljubljanski maraton, ki velja že za pravi slovenski tekaški praznik, postaja vse odmevnejši. Udeleži se ga okrog 18.000 tekačev iz 40 držav, število pa vsako leto narašča. Tekačem je na voljo več prog: maraton (42 km), polmaraton (21 km) in rekreacijski teki na različnih razdaljah, ki potekajo po širšem mestnem središču.

 

Humanitarni vege tek

S tekaškimi prireditvami nadaljujemo tudi novembra. Tako bo 2. 11. 2014 v Celju potekal humanitarni 4. Vege tek 2014. Na voljo vam je rekreativni tek, mali vege tek na 6,2 km in veliki vege tek na 11,1 km s startom in ciljem na celjski Špici s krajšimi in zanimivimi klanci. Tekači bodo tekli pod sloganom „Ni treba da si vege, da tečeš z nami“.

 

Vzpon na najvišjo stavbo v Sloveniji

Konec novembra, natančneje 23. 1. 2014, bo v Ljubljani potekal Alive Step Up ali Tek na Kristalno palačo 2014. Podobne teke imajo velike svetovne metropole, sedaj pa tudi Ljubljana. Premierni tek po stopnicah na najvišjo stavbo v Sloveniji – Kristalno palačo – je prav gotovo izkušnja, ki jo je treba preizkusiti. Čaka vas 89 m, 20 nadstropij ter 459 stopnic. Da pa ne bo tako „enostavno“, so si omislili več variant. Prva t. i. lahka Step Up kategorija pomeni, da osvojiš vrh enkrat, v ekstremni kategoriji pa kar trikrat. Posebno kategorijo bo predstavljala kategorija Alive Step Up štafeta, ki je namenjena ekipam. Najhitrejši in najhitrejša iz ekstremne kategorije bosta za eno leto postala kralj in kraljica Kristalne palače. Dogodek bo tudi dobrodelen, in sicer bo potekala licitacija športnih rekvizitov.

 

Tek Božičkov

Najbolj zagreti ne popustijo v teku niti decembra. V Ljubljani bo 19. decembra letos zopet 11. Dobrodelni tek in pohod Božičkov. Prireditev pritegne številne tekače že zaradi samega decembrskega vzdušja. Udeležence čakata 2 progi: krajši in daljši tek čez Rožnik (6 ali 12 km) ter nočni pohod z lučkami po parku (cca. 2 km). Cilj je spodbujanje teka in hoje kot rekreacije tudi v zimskem obdobju. Udeleženci teka in pohoda nosijo Božičkove kapice, tako da gre za pravi Tek in pohod Božičkov.

 

Pobožični tek v Dolskem

Tik po božičnih praznikih pa se lahko udeležite tekaškega tekmovanja v Dolskem, kjer prirejajo 26. decembra že 25. Novoletni tek Dolsko 2014. Tek spada v kategorijo cestnih tekov in skoraj v celoti poteka po asfaltiranih cestah, na daljših progah pa premaga tudi nekaj višinske razlike. Podate se lahko na 14,5 km, 10,5 km ali 4,5 km dolgo progo, najmlajši pa na 300-metrsko progo. Vsako leto se teka udeleži okrog 200 tekačev.

 

V Ljubljani potekajo tudi številne delavnice teka tako za začetnike kot tudi za že izkušene tekače.

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.