Tek

Glede pravilnega teka je bilo veliko povedanega, a kljub temu, kako naj tečemo?

“Gre za to da tečeš tehnično pravilno, kar pomeni: glavo držimo v smer teka, naprej in ne gledamo pod noge, noge čimbolj dvigujemo, boke potiskamo naprej in tako zagotovimo najboljše razmerje med hitrosjo teka in izkoristkom moči.” Sebastijan Štravs.

Pri tem pa je zelo pomembna tudi oprema, neglede na to, da ljudje pravijo “za tečt rabiš sam copate”. Pri teku je zelo pomembna obutev. Pravilni tekaški copati ti lahko prinesejo večje veselje in uživanje pri teku predvsem pa preprečijo kakšno poškodbo. Prav tako pa so pomembne tudi “pajkice”, ker tako ostanejo mišice ogrete, in nenazadnje majica, ki naj bo narejena iz hitrosušečih materjalov ter udobne in prijetne za tek, saj tako ostanemo suhi.

Ne pozabite na dihanje, ki je prav tako pomebno pri teku. Če se da vdih čez nos in izdih čez usta, sploh v zimskem času, ko obstaja nevarnost prehlada zaradi mrzlega zraka. “Prav tako je pomembno, da dihamo čim bolj enakomerno, saj s preglobokim ali sunkovitim dihanjem zmanjšamo izkoristek zraka v pljučih. Ob nepravilnem dihanju pride do zakrčitve mišic trebušnega dela, ker v njih zardi pomanjkanja kisika začne nastajati mlečna kislina, kar občutimo kot močno pekočo bolečino. V primeru da pride do tega, moramo začeti z zavestnim globokim dihanjem in pri tem ob vdihu raztezati trebušne mišice.” Tina Bačar.

Veliko prinese tudi podlaga po kateri tečemo. Asfaltne površine so zelo trde in lahko povzročajo bolečine v kolenih. primernejše so mehke podlage kot pesek (makedamske poti), zemlja (kolovozi, gozdne poti), tudi tartan (atletski stadioni). Ne glede na podlago po kateri tečemo pa je priporočljiva obutev, ki nam ščiti gležne pred zvini in ima fleksibilne podplate s funlcijo blaženja tresljajev (amortizacija).

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.