Trenutno stanje smučanja v Dolomitih

Čeprav mnogi že razmišljamo, kako se bomo v pomladnem vremenu sprehajali po mestu, se zima še ne poslavlja. Če se v naslednjih tednih odpravljaš smučat in te vleče v Italijo, ti v nadaljevanju predstavljamo aktualno situacijo na smučiščih v zvezi s covid-19 in ukrepi. Ker pa se ti spreminjajo skoraj iz dneva v dan, pred odhodom nujno preveri trenutna pravila.

Trenutni ukrepi na smučiščih

V Italiji od začetka leta za smučanje velja le pogoj PC (preboleli ali cepljeni). Italija je, tako kot Slovenija, s prvim februarjem skrajšala veljavnost potrdila o osnovnem cepljenju na 6 mesecev. Če ti je potrdilo PC o cepljenju ali prebolelosti že preteklo, ga lahko podaljšaš z negativnim hitrim testom (ki velja 48 ur) ali negativnim PCR testom (ki velja 72 ur).

Smučarske karte brez EU digitalnega COVID potrdila ni možno kupiti. Pri nakupu večdnevne karte ali pri nakupu karte preko spletne strani je potrebno karto vsak dan pred pričetkom smučanja aktivirati s skreniranjem QR kode na potrdilu.

Na vseh žičnicah (tako gondolah kot sedežnicah) je obvezno nošenje zaščitne maske tipa FFP2, izjema so le otroci, mlajši od 6 let.

Se ukrepi v resnici izvajajo?

Smučar z zaščitno maskoNa smučiščih Drei Zinnen in Kronplatz je bilo v prvem tednu februarja opaziti, da se ukrepi izvajajo površno in ni preveč hude kontrole. Nekateri zaposleni so vsako sekundo opozarjali na nošenje mask, drugi se za to niso niti zmenili. Veliko smučarjev je namesto maske uporabljalo buff ali podkapo in večinoma niso bili opozorjeni, naj si nadenejo masko. Gondole naj bi kapaciteto zmanjšale na 80 %, a so bile mnoge čisto polne. Smučarji so ukrepe in priporočila upoštevali vsak po svoje. Medtem ko so nekateri dosledno nosili masko, so drugi navdušeno klepetali brez mask v gneči pred gondolo.

Kar se tiče nakupa kart, poteka vse v skladu s pravili. Pri nakupu karte je bilo potrebno pokazati EU digitalno COVID potrdilo in tudi osebni dokument. Večdnevno karto je bilo naslednji dan potrebno aktivirati, a je bil postopek zelo preprost, saj imajo za to nameščene posebne avtomate, ki smučarsko karto in QR kodo skenirajo v nekaj sekundah.

VIRDolomiti Superski
Prejšnji članekOdprt razpis za stanovanja Novo Brdo
Naslednji članekSodobni zvezdni zemljevidi namignili lokacijo znane izgubljene ladje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.