V hribe po kondicijo

Road between the cities of Iaçú and Milagres - Bahia - Brazil - May 11, 2015: traveling through the interior of Bahia
Foto: jeilson iz iStock

Pohodništvo je pri nas zelo priljubljena oblika rekreacije in prostega časa. Slovenija ponuja izjemne kotičke, ki jih lahko na ta način odkrijemo in občudujemo, hkrati pa poskrbimo za boljše zdravje in naberemo kondicijo.

Slovenija je obdana s številnimi griči in hribi, zato ni nič nenavadnega, če se vse več ljudi odloča za obisk naravnih lepot, ki jih ponuja naša dežela. Lepe in ohranjene poti so nam dostopne že na vsakem koraku. Na ta način ohranjamo zdrav duh v zdravem telesu in pridobimo vitko telo ter naberemo kondicijo. Pozitivna stran pohodništva je tudi ta, da lahko med vsemi potmi izberemo tisto, ki je primerna za našo stopnjo kondicije. Poleg tega pa poti nudijo tudi možnost, da si oddahnemo, kadar se nam zahoče, obenem pa se v neokrnjeni naravi skrijemo pred množico ljudi, ki se nahaja v večjih mestih. Narava ponuja popolno tišino, lahko si spočijemo oči na čudovitih pogledih in prisluhnemo ptičjemu petju ter šumu vetra v drevesnih krošnjah.

Preden se odpravimo na pot, je treba razmisliti, kakšnega podviga se bomo lotili. Izbiramo lahko med lahkimi, srednje težkimi in zahtevnejšimi potmi, ki se razprostirajo po celotni deželi. Začetniki se seveda odločajo med lažjimi potmi, sčasoma pa se lahko podajo na zahtevnejše poti, saj si sproti nabirajo kondicijo, izkušnje in vzdržljivost.

Odpravimo se lahko:

– po gozdnih učnih poteh,

– po tematskih turističnih poteh,

– po posebej za nordijsko hojo urejenih poteh,

– po planinskih poteh (lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih),

– po daljših regionalnih in vseslovenskih veznih poteh,

– v sklopu organiziranih pohodniških prireditev,

– s specializiranimi pohodniškimi agencijami.

S primerno opremo in v dobrih vremenskih pogojih lahko večino poti prehodimo v vseh letnih časih. Na pohodniških poteh se lahko tudi dobro okrepčamo z domačo hrano, na daljših, zahtevnejših poteh prenočimo v planinskih kočah in domovih ali specializiranih nastanitvah za pohodnike.

Pohodništvo je relativno poceni šport. Za lahke in nezahtevne poti potrebujemo le primerno obutev in športna oblačila. Če pa se podamo na zahtevnejše ture, bomo potrebovali boljšo opremo, pri kateri moramo paziti na varnost in udobje. Na turi nas lahko preseneti marsikaj, zato moramo biti dobro pripravljeni in opremljeni. Najpomembnejša oprema so kvalitetni pohodniški čevlji. Z leti se le-ti izboljšujejo in omogočajo lahek in varen korak. Tudi obleka je pomemben člen, saj ne smemo pozabiti na tople materiale oz. poletne lahke obleke, primerno letnemu času. Najbolje pa je, če se oblečemo večslojno in odvisno od vremenskih razmer. Pomembno je tudi vedeti, da se lahko v gorah vreme izjemno hitro spreminja, zato nas ne sme nič presenetiti. Zaradi tega razloga poskrbimo še za drugo primerno dodatno opremo, preden se odpravimo na pot. S seboj vzamemo udoben in lahek nahrbtnik, v katerega spravimo vse za na pot. Pohodniške palice postajajo vse bolj priljubljen dodatek, ki olajša hojo, zmanjšuje bolečino in razbremeni noge. Za boljšo orientacijo ne pozabimo na kompas, zemljevid in kakšne knjige oz. priročnike za na pot. Na daljše ture vzemimo tudi baterijsko svetilko, ki nam bo osvetljevala pot, če nas ujame tema. Ker nesreča nikoli ne počiva, vzemimo s seboj tudi mobilni telefon z napolnjeno baterijo. Seveda pa na koncu ne smemo pozabiti na hrano in vodo.

Slovenija meri dobrih 20 tisoč kvadratnih kilometrov površine, po njej pa je speljanih skoraj 10 tisoč kilometrov označenih poti. Možnosti je torej veliko, saj vsak del Slovenije ponuja območje, ki je primerno za daljše sprehode in pohode. Poskrbeti pa je treba, da bodo na teh poteh tudi drugi uživali tako kot mi, kar vzamemo s sabo na pot, odnesemo tudi nazaj oz. smeti mečemo v smetnjake in ne onesnažujemo narave.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.