Velika Nagrada Bahrajna: Vettel po hudem boju dobil tudi drugo dirko sezone

Sebastian Vettel si je moral po slabih strateških odločitvah Ferrarija, priboriti prvo mesto z odlično vožnjo na 39 krogov starih gumah. Pridružil se je Michaelu Schumacherju, Nicu Rosbergu, Jensenu Buttonu in Lewisu Hamiltonu, z zmago na 200. dirki v svoji karieri.

V sobotnih kvalifikacijah, sta oba Ferrarija pokazala zobe in si suvereno priborila prvo štartno vrsto pred obema Mercedesoma. Lewis Hamilton je prejel kazen petih mest zaradi menjave menjalnika in je dirko začel iz devetega mesta. Že na kvalifikacijah je presenetil Pierre Gasly s Toro Rosso Hondo, ki se je prebil na peto mesto.

Dirko je suvereno začel Vettel, Valtteri Bottas pa je v prvem ovinku prehitel Raikkonena za drugo mesto. Odlično je štartal tudi Hamilton in se že od začetka hitro prebijal naprej. Smolo so imeli pri Red Bullu, kjer je najprej s težavo dirkalnika ob progi obstal Daniel Ricciardo, zatem pa si je Max Verstappen z nespametnim prehitevanjem Hamiltona toliko poškodoval dirkalnik, da ni mogel nadaljevati.

Na blef Mercedesa, ki je simuliral pit stop, so se odzvali pri Ferrariju in prvi vpoklicali v bokse Vettla in mu nadeli mehko (S) gumo, z namenom še enega postanka na hitrejši super mehki (SS).Toda oba Mercedesa sta si nadela srednje trde (M) gume in bi odpeljala do konca brez postankov. Poteza se je izkazala za odlično saj sta kljub trši gumi obdržala stik z Vettlom, ki si ni mogel ustvariti prave prednosti. Po katastrofalnem drugem postanku Raikkonena, kjer je ob prehitrem speljevanju povozil svojega mehanika, ki je z zlomom golenice pristal v bolnišnici, je postalo jasno, da bo moral Vettel odpeljati brez postanka, če hoče imeti kakšno možnost za zmago.

V zadnjih desetih krogih dirke smo tako po dolgem času spremljali boj do zadnjega ovinka, vendar pa kljub boljšim gumam, Bottas ni uspel premagati štirikratnega svetovnega prvaka. Hamilton se jima kljub odličnim in hitrim prehitevanjem skozi dirko, ni mogel približati in se vmešati v boj za zmago.

Presenetljivo in popolnoma zasluženo, se je na četro mesto uvrstil mladi Pierre Gasly, ki je dokazal da se bo Honda v Toru Rossu letos že borila za četrto mesto med konstruktorji. Zanimivo je bilo tudi v sredini “tropa”, kjer so se enakovredno kosali, Haas, McLaren in Reanult. Drugo prijetno presenečenje pa je prikazal Marcus Ericsson, ki je svoj Sauber zavihtel na zanje vrhunsko 9. mesto. Čast Force Indie je z zadnjo točko na 10. mestu rešil Esteban Ocon. Zelo slabo gre letos Williamsu, ki je po drugi dirki edini konstruktor brez točk in so končali na zadnjih dveh mestih. Pozna se, da imajo dva neizkušena dirkača, ki ne pripomoreta pri razvoju dirkalnika.

Definitivno zanimiva dirka, ki je postregla z veliko prehitevanji, kontakti in borbami na progi, tako da ne gre zamuditi tretje dirke že naslednji teden na Kitajskem.

Voznik dneva: Pierre Gasly

Najhitrejši krog: Valtteri Bottas

Najhitrejši pitstop: Ferrari (Vettel)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.