Velika Nagrada Kitajske: Presenetljiva zmaga Daniela Ricciarda

Potem, ko je Danielu Ricciardu na tretjem prostem treningu zagorel motor njegovega Redbulla in so mu ga komaj uspeli zamenjati do kvalifikacij, se je z odlično vožnjo zavihtel na prvo mesto. Na odru za zamgovalce sta se mu pridružila še oba Finca, Valtteri Bottas in Kimi Raikkonen.

Po sobotnih kvalifikacijah sta si prvo štartno vrsto presenetljivo zagotovila oba Ferrarija z veliko prednostjo pol sekunde pred obema Mercedesoma in prekinila njihovo dominacijo iz zadnjih let na tej progi. Tako pri Ferrariju kot Mercedesu so se odločili, da dirko začnejo na trši (S) gumi, kar je obetalo dober začetek, saj sta Red Bulla iz tretje vrste štartala na mehkejši (US) gumi.

Vettel je na štartu izkoristil svoje štartno mesto in obdržal prvo mesto. Bottas je prehitel Raikkonena za drugo mesto, Verstappen pa se je prek Hamiltona prebil na tretje mesto. Po prvem krogu smo spremljali bolj zaspano dirko, saj se do prvih postankov ni zgodilo nič dramatičnega.

Na postanke svojih rivalov so se spet slabo odzivali pri Ferrariju, ko je Bottas v dveh krogih izničil prednost 3.5 sekund Vettla, ki so ga prepozno poklicali na menjavo in je iz boksov prišel za Bottasom. Po tej napaki so namenoma pustili zunaj Raikkonena, ki je služil kot ovira Bottasu in dal možnost Vettlu napada na prvo mesto. Načrt ni uspel in po desetih krogih je Raikkonen vendarle zavil v bokse.

Ko sta v 31. krogu dirke v prvem ovinku, po medsebojnem dvoboju trčila dirkača Tora Rossa, je bil na stezo poklican varnostni avto, na katerega so se s hitrim razmišljanjem odzvali pri Red Bullu. Drugič na dirki so hkrati opravili postanek pri obeh dirkačih in jim nadeli nove mehke pnevmatike.

Po ponovnem štartu, sta s hitrimi krogi pobudo prevzela Ricciardo in Verstappen. Ricciardo je izkoristil napako Verstappna, v napadu na Hamiltona in se odpeljal mimo. Z odličnimi manevri je odbrzel mimo obeh štirikratnih svetovnih prvakov, Vettla in Hamiltona, v 45. krogu pa z vrhunsko kontrolo dirkalnika prehitel še Bottasa za vodstvo.

V 44. krogu je Verstappen napadel Vettla, ga zadel tako, da sta se oba zavrtela. Verstappen je prejel 10 sekund kazni vendar še vedno končal pred Vettlom, ki mu je s poškodovanim dirkalnikom uspelo rešiti osmo mesto.

Raikkonenu se je kljub temu, da je bil na začetku dirke “žrtvovan”, sreča obrnila po varnostnem avtu, saj se je tako znašel na novejših gumah, jih uspel unovčiti in dirko končal na tretjem mestu.

Slabo predstavo ja ta vikend pokazal Hamilton, ki je sicer po kazni Verstappna končal na četrem mestu, vendar že od kvalifikacijah, ko je zaostal za Bottasom, ni pokazal njegovega pravega obraza.

Boj za prvaka bo še zelo zanimiv, saj so se končno v dirko vmešali tudi pri Redbullu. Vettel sicer ohranja prednost 9. točk pred Hamitonom, pri konstruktorskem seštevku pa je Mercedes prehitel Ferrari. Kako se bo boj nadaljeval, pa bomo videli že čez 14 dni v Azerbajdžanu.

Voznik dneva: Daniel Ricciardo

Najhitrejši krog: Daniel Ricciardo (1:35.785)

Najhitrejši pitstop: Mercedes (V. Bottas; 2.15 sekunde)

Prejšnji članek50 let od Kubrickove vesoljske vizije
Naslednji članekBliža se praznik mariborskih študentov – Lampiončki 2018

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.