Zabaven šport ravnotežja

Little girl stretching on the floor and warming up with help of PE teacher during a at school gym.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Slacklining ali hoja po vrvi je namenjena predvsem izboljševanju ravnotežja. Pri tem športu uporabljamo najlonsko vrv, po domače »gurtno«, ki jo napnemo med dve točki, na primer med dve drevesi, med dva drogova ali na karkoli, kar bo držalo našo gurtno v

Zaradi svojega materiala se gurtna razteza in se tako razlikuje s hojo po navadni vrvi. Je tudi širša od vrvi, njeno napetost pa zlahka prilagajamo posamezniku in njegovim potrebam. Že sam angleški pojem “slackline” je sestavljen iz besed »slack«, kar pomeni ohlapen, in »line«, kar pomeni linija, črta, torej gre za hojo po nenapeti vrvi.

S slackliningom naj bi začela ameriška plezalca iz doline Yosemite v Kaliforniji v začetku 80. let. Začela sta hoditi po verigah in kablih na parkiriščih, kasneje pa sta začela hoditi tudi po plezalnih vrveh in gurtnah in se preselila v naravo. Od tam se je šport prenesel preko drugih plezalcev drugam po svetu. Hojo po vrvi lahko ločimo tudi glede na višino in sicer lowline in highline.

Gre za enostaven šport
Lahko se ga lotimo skoraj kjerkoli, brez kupa drage opreme. Poleg ravnotežja izboljšuje tudi posameznikovo psihofizično kondicijo in razvija praktično vse njegove mišične skupine. Večino ta šport pritegne, ker slacklining pomeni premagovanje lastnih meja, odklop od vsakdanjega sveta, kjer je tvoja edina skrb le, kako narediti še en korak. Uporabniki se strinjajo, da ko enkrat poizkusiš, ni več poti nazaj, saj te začne zanimati le to, kako ponovno priti na vrv. Morda celo, kako narediti kakšen trik. Nekateri se s tem športom ukvarjajo tudi zato, da bi ohranili kondicijo za druge športe.

Pri slackliningu gre za telesno vadbo
Ne le, da mišice krepi, temveč jih tudi utrjuje. Gre za mentalno vadbo, saj pospešuje nevrološke oz. živčne poti med levo in desno hemisfero, ter je tudi oblika meditacije, ki nam pomaga najti notranji mir. Poleg tega je idealen šport kot rehabilitacija poškodb kolena ali gležnja.

Napotki pri prvi hoji so, da ne gledamo svojih stopal ali gurtne. Pogled je bolje usmeriti v fiksno točko pred nami in tako pustimo svojemu ravnotežju, da nam sporoča, kam postavimo naslednjo nogo. Če ostanemo mirni in sproščeni, z vsakim korakom lažje nadaljujemo. Če začutimo strah ali nemoč pri prvem vzponu, brez oklevanja prosimo, da nam nekdo ponudi roko. Če so noge rahlo pokrčene in roke razširjene, se lažje obdržimo na gurtni. Ovirajo nas lahko le čevlji, ki nimajo ravnega podplata in pa široke, predolge hlače. Začnemo lahko kjerkoli na gurtni, glede na njeno napetost.

Pri nas lahko vadimo hojo po vrvi skoraj kjerkoli, kjer lahko gurntno privežemo. Imamo pa pod Mariborskim Pohorjem poseben Slackline park, ki se nahaja pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, kjer lahko najamemo inštruktorja. Park pričakujemo tudi v Mariborskem mestnem parku, kasneje pa morda tudi drugje. Gurtno oz. slackline lahko kupimo v trgovinah s plezalno opremo ali pa preko interneta. Slacklining je k nam prišel počasi, vendar se bo, zaradi zanimanja mladih, po vsej verjetnosti hitro razširil tudi v študentskih krogih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.