Zabavna rekreacija

Rolanje predstavlja enega izmed najhitrejših načinov transporta po natrpanih mestnih ulicah, poleg tega je tudi zelo prijetna oblika športne aktivnosti. Tudi pozimi.

Je zelo priljubljen način rekreacije, s katero se zabavamo, nevede pa poskrbimo še za svoje zdravje, krepitev mišic, koordinacijo, povečanje vzdržljivosti ter izboljšanje splošnega počutja.

 

Rolerji naj bi izvirali iz 17. stoletja, in sicer iz Skandinavije, kjer je bilo drsanje preprost način premagovanja razdalje. Pomembno preobrazbo iz kotalk do rolerjev pa sta storila ameriška hokejista Scott in Brennan Olsen, ki sta v začetku 80. let prejšnjega stoletja hotela dodatno trenirati tudi med poletnim časom, zato sta kotalke spremenila po podobi drsalk. Danes se rolerji in rolanje samo hitro razvijajo, posledično imamo tudi vedno več športnih tekmovanj na rolerjih, kot so ulična tekmovanja, park rolanja, hokej na rolerjih (inline hokej), hitrostno rolanje, slalom, downhill …

Če niste še nikoli rolali, se lahko udeležite tudi šole rolanja, ki jo ponujajo različni športni klubi. Ti tečaji vas bodo pod strokovnim vodstvom naučili osnov rolanja, od rolanja po eni nogi, ustavljanja z zavoro v travi in na pesku, zavijanja in raznih trikov. Seveda pa se lahko rolanja naučite tudi sami ali še boljše, v družbi prijateljev. Za začetek pa si morate kupiti rolerje. Izbira je velika in pestra, tako da vam ni treba kupiti prvih, ki jih vidite, ampak je boljše, da informacije in teste o rolerjih poiščite na spletu. Obstajajo različne spletne strani, ki vam pomagajo pri izbiri najbolj primernih rolerjev za vas in vaš stil oz. vrsto rolanja. Cena se giblje nekje med 50 in 200 ter več evri, za dobre povprečne rolerje pa boste morali odšteti nekje sto evrov. Rolerji naj bodo udobni, a naj ponujajo zadostno oporo skočnemu sklepu.

Če vas samo rolanje še ni prepričalo, pa predstavljamo še 10 razlogov, zakaj se lotiti ravno rolanja.

  1. Druženje. Rolanje je družabno, ko obujete rolerje, postanete enakopravni „sorolarjem“, ne glede na nivo znanja, aktivnost pa ponudi še priložnost za pogovore, smeh in vsesplošno druženje posameznikov vseh starosti.
  2. Za vse generacije. Je  šport, ki se ga lahko lotijo vsi družinski člani, od najmlajših do starejših in mladih po srcu.
  3. Samota. Če se ne želite rekreirati v družbi, je rolanje odlična priložnost za uživanje v samoti, saj si lahko sami načrtujete želeno pot, vstavite slušalke, vklopite glasbo in se prepustite toku.
  4. Manjše obremenitve sklepov. Rolanje lahko predstavlja tudi vzporedni trening, ki koristi večini športnikom, saj manj obremenjuje sklepe kot tek, istočasno pa ponuja aerobne rezultate.
  5. Prevoz. Uživajte koristi pešca in hitrost na manjših kolesih, saj rolerji ponujajo idealen način transporta po urbanih okoljih.
  6. Okolju prijazno. Rolerji so okolju prijazni, saj ste vi in vaša volja njihovo gorivo.
  7. Fizični in mentalni fitnes. Rolanje pomaga okrepiti srce in zjasniti um, pri tem pa porabljate kalorije, oblikujete mišice, lajšate stres in izvajate aerobno vadbo.
  8. Adrenalin. Aggressive, downhill in off-road rolanje je primerno za vse, ki iščete izzive in sproščanje adrenalina.
  9. Tekmovanja. Hokej na rolerjih, hitrostno rolanje, umetnostno rolanje, aggressive ali freestyle rolanje so rolerske aktivnosti za vse, ki želite doseči cilj. Košarka ali nogomet na rolerjih pa sta novejši obliki športa na rolerjih, za tiste, ki želite biti drugačni.
  10. Prilagodljivost. Rolanje je lahko natančno tisto, kar želite, da je in vedno se lahko odločite, kje in kdaj se želite z njim ukvarjati. Jutro, popoldne ali večer, družabno, rekreativno ali tekmovalno.

Prihajajoči pomladni meseci pa so ravno pravšnja spodbuda, da se iz zimskega spanja prestavimo v naravo in se (ponovno) spoznamo z rolerji. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.