Zorbing alias šport za dobre želodce

Ste že slišali za zorbing? Gre za enega najnovejših adrenalinskih športov, ki prihaja k nam z Nove Zelandije. Gre za popolnoma varen način doživljanja adrenalina, ki ga lahko preskusi vsak od 9. do 69. leta starosti. Predstavljajte si, da vas s pasovi pripnemo v notranjost napihljive prozorne krogle premera 3m. Ko ste varno nameščeni, jo spustimo po 150 metrov dolgem pobočju. Zavore? Krmilo? Kje pa! Samo vi, torej zorbonavt, in težnost! Slabost? Nikakor! Pač pa neverjetno počutje, ko izgubite občutek za prostor in čas. Doživetje, kot si ga prej niste mogli niti predstavljati. 

Pri nas v Sloveniji uporabljajo zorb za dve osebi (double harnessed padded zorb), kar pomeni, da se v vsakem primeru spustita po 155-metrskem pobočju dva zorbonavta. Priporočajo, da se zorbinga udeležite v paru (s prijateljem-ico, ženo, možem, sestro, bratom, sinom, hčerko, dedkom, babico …), kajti v dvoje je lepše! Če pridete sami, se z vami spusti nekdo iz zorb ekipe.

Zorb ima dva sedeža s pasovi za rame (oblečete jih kot nahrbtnik), varnostni pas (kot v letalu), noge zataknete v za to prirejeni zanki ter se primete za držala nad glavo. In že ste pripravljeni za spust po  pobočju, ki traja približno 25 sekund. Na vas med kotaljenjem deluje gospa centrifuga (centrifugalna sila) z največjo močjo 1,5G. Zorbonavt lahko postane vsak lažji od 99kg in večji od 145cm. Glede na odzive dosedanjih zorbonavtov bi zorbing lahko trajal dlje in bi v njem še vedno uživali. V prihodnosti ima Zorb Slovenija v načrtu HydroZorb in ZigZag progo. HydroZorb je veliko bolj preprost, saj se v zorb nalije 30l vode, po kateri udeleženec drsi, čeprav večina poskuša v njem hoditi, dokler pač more, nato pa … za hydro zorbing skoraj ni ovir, le lažji od 130kg morate biti.
 
Sezona zorbinga se začne v aprilu in maju, temperatura ozračja mora biti najmanj 15 stopinj Celzija, ter se nadaljuje v juniju, juliju in avgustu. Sezona se končuje v septembru in oktobru, kadar ni minimalno zagotovjenih naravnih pogojev. V jesenskem času to spet pomeni minimalno temperaturo 15 stopinj in suho vreme. Zorb je zelo občutljiv na zelo nizke ali zelo visoke temperature. Tako je poleti potrebno malce prej vstati, ker v zorb klubu delajo predvsm v dopoldanskem času. V hladnejših mesecih pa pač lovijo še zadnje sončne žarke.

In kje lahko preskusite enega najnovejših športov pri nas?
V zorbingu je mogoče trenutno uživati le v Celju pri Zorb Ekopool Celje.

Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.