5 najboljših tabličnih računalnikov pod 200 €

Happy african american millennial guy using modern digital tablet, looking at gadget screen and smiling on yellow studio background, black man gambling or shopping online, copy space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Tablice se vse bolj in bolj uveljavljajo kot najbolj priročne računalniške naprave za vsakdanjo rabo, saj jih lahko uporabljamo za večino nalog, ki jih sicer opravljamo na namiznih ali prenosnih računalnikih.

Prednost tablic sta predvsem lahka prenosljivost in enostavna uporaba, cenovni razredi, v katere se uvrščajo, pa so zelo različni. Iščeš cenovno najbolj ugodne, a hkrati zmogljive tablice? Zate smo pripravili seznam 5 naprav, ki te zagotovo ne bodo razočarale!

Če kupuješ cenovno ugodnejšo tablico, moraš v prvi vrsti upoštevati naslednje: zmogljivost bo v vsakem primeru manjša kot pri high end tablicah, a če je ne kupuješ za najzahtevnejše naloge, se vsekakor izplača izbrati eno do spodnjih cenejših različic.

1. Samsung Galaxy Tab 3 Lite

Tablica Samsung Galaxy Tab 3 Lite je tako tanka kot Applov iPad, a je v primerjavi s slednjim celo nekoliko lažja. V središču tega 7-palčnega tabličnega računalnika so dual-core 1.2GHz procesor, 1 GB RAM-a in 8 GB notranjega pomnilnika. Prednosti za uporabnika so predvsem v lahkotnosti in tankem ohišju tablice, pozabiti pa ne gre niti na OS Android 4.2 Jellybean. Procesor je sicer nekoliko počasnejši kot pri konkurenčnih tablicah, a vseeno zelo spodoben za takšno ceno.

2. Dell Venue 7

Zaradi enega novejših procesorjev (Intel Atom 1.6 GHz ) je tablica Dell Venue 7 optimizirana zlasti za zmogljivo delovanje in energetsko učinkovitost. Uporabnike razveseljuje s celotnim dostopom do trgovine Google Play ter nemotenim uživanjem ob gledanju video posnetkov ter poslušanju glasbe. Tablični računalnik poganja OS Android 4.2.2 KitKat, ponuja pa 16 GB shranjevalnega prostora in 1 GB RAM-a. Naprava je zlahka primerljiva s tistimi v precej višjih cenovnih razredih, zaradi česar ne predstavlja le ugodno, temveč tudi pametno izbiro tabličnega računalnika.

3. ASUS MeMO Pad 8 AS-ME181C-1B006A

Kot veliki brat 7-palčnega modela ME176CX ASUS tablični računalnik MeMO Pad 8 ME181C predstavlja eno cenovno najbolj ugodnih 8-palčnih tablic na tržišču. Za nekoga, ki tablični računalnik veliko uporablja za branje in gledanje video posnetkov, večji zaslon vsekakor pomeni precej boljšo uporabniško izkušnjo. Kljub večjemu ekranu je tablica tanka in lahka (nekako tako kot Nexus 7), zmogljivost baterije pa se zlahka kosa s primerljivimi modeli. Med tehničnimi lastnostmi velja omeniti še 1 GB pomnilnika, 16 GB trdega diska ter Quad Core Intelov procesor. Sklenemo lahko, da gre za tablični računalnik, ki združuje velik zaslon z dobro uravnoteženimi tehničnimi lastnostmi, ki omogočajo nemoteno opravljanje vseh najpogostejših nalog.

4. Acer Iconia 7.9″

Z večjim, 7,9-palčnim zaslonom in zmogljivim procesorjem tablični računalnik Acer Iconia ponuja optimalno zmogljivost za brskanje po spletu, igranje igric ter predvajanje video posnetkov in glasbe. Poganja ga OS Android 4.2 Jelly Bean, ponuja pa 1 GB RAM-a, 16 GB pomnilnika ter približno 7,5 ur delovanja baterije brez polnjenja. Velik zaslon in tehnične lastnosti, ki se lahko primerjajo s tablicami višjih cenovnih razredov, so tisti glavni razlogi, da se Iconia uvršča med najboljše tablice pod 200 €.

5. ASUS Google Nexus 7

Tablični računalnik Google Nexus 7 je primeren zlasti za vse tiste uporabnike, ki z nakupom cenovno ugodnejše tablice nočejo žrtvovati HD ločljivosti in moči procesorja. Pod vzdržljivim tankim ohišjem s 7-palčnim zaslonom leži Snapdragon S4 Pro 1.5 GHz Quad-core procesor in 2 GB RAM-a. Napravo poganja OS Android 4.3, fotografiranje in snemanje pa omogočata 1.2MP prednja in 5.0MP kamera na zadnji strani. Uporabnik zlahka drži tablico v eni roki, k udobni izkušnji pa pripomoreta še hiter procesor in zaslon z visoko ločljivostjo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.