Ali nas lahko naša želja po napredku vodi v pogubo?

Technology connection concept with 3d rendering human finger connect to robot finger
Foto: PhonlamaiPhoto iz iStock

Umetna inteligenca postaja del našega vsakdana in ima vedno večjo vlogo v življenju ljudi. Prihodnosti si skoraj ne moremo predstavljati brez uporabe umetne inteligence. Samovozeči avtomobili, ki nam jih obljublja prihodnost, pametni domovi in algoritmi, ki bodo reševali obsežne matematične probleme. Že danes je umetna inteligenca vkomponirana v naša življenja kot SIRI, »Hej Google«, ali bixbi. Vendar so se v svetu začela pojavljati vprašanja o premišljenosti napredka in o prehitevanju korakov na poti k napredku umetne inteligence.

Zakaj kar naenkrat govorimo o umetni inteligenci?

Pred kratkim so velika imena v znanosti in tehnologiji v medijih in odprtih pismih spregovorila o tveganju, ki je povezano z umetno inteligenco. Med najvplivnejšimi imeni so Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak in Bill Gates. Tem so se pridružili tudi številni vodilni raziskovalci na področju UI, največ prahu pa je dvignilo odprto pismo, ki so ga objavili na spletnem portalu Future of life. V njem pozivajo, da se ustavi razvoj UI na nivoju GTP 4, dokler ne ugotovimo vseh potencialnih možnosti, kako se umetna inteligenca lahko razvija naprej.

»Sistemi umetne inteligence z inteligenco, ki je konkurenčna človeku, lahko predstavljajo velika tveganja za družbo in človeštvo, kot so pokazale obsežne raziskave in potrdili vrhunski laboratoriji za umetno inteligenco. Kot je navedeno v splošno sprejetih načelih umetne inteligence Asilomar , bi napredna umetna inteligenca lahko predstavljala globoko spremembo v zgodovini življenja na Zemlji, zato bi jo bilo treba načrtovati in upravljati s sorazmerno skrbnostjo in viri. Na žalost se ta raven načrtovanja in upravljanja ne dogaja, čeprav so bili laboratoriji umetne inteligence v zadnjih mesecih ujeti v nenadzorovani tekmi za razvoj in uvajanje vedno močnejših digitalnih umov, ki jih nihče – niti njihovi ustvarjalci – ne morejo razumeti, predvideti ali zanesljivo nadzorovati,« so med drugim zapisali v odprtem pismu.

Thoughtful man sitting down. Confusion and overthinking concept. This is a 3d render illustration
Foto: Mihaela Rosu iz iStock

Zakaj vse tako skrbi, če je UI skoraj znanstveno fantastični pojem?

Čeprav je prepričanje mnogih, da smo od splošne uporabe UI oddaljeni še stoletja ali več, se je v zadnjih letih zgodil hiter razcvet umetne inteligence. Na konferenci v Portoriku, ki je potekala leta 2015, je večina raziskav UI že dosegala nivo UI, ki je bil predviden šele leta 2060. Čeprav se je začela zahtevana raziskava o varnosti UI, pa lahko traja več let, da bo le ta dokončana. Brez resnične ocene tveganja, pa ne moremo sklepati, kam se bo nadaljeval razvoj UI.

»Raziskave in razvoj umetne inteligence je treba preusmeriti na to, da bodo današnji zmogljivi, najsodobnejši sistemi bolj natančni, varni, razumljivi, pregledni, robustni, usklajeni, zaupanja vredni in zvesti.« Tako so se zavzeli pisci odprtega pisma.

UI je danes na voljo že vsem uporabnikom, predvsem iz strani ChatGTP, ki v obliki spletne strani ali aplikacije odpira dostop do sveta UI vsem uporabnikom interneta. Vseeno pa je težava, da ne vemo, kaj vse se lahko UI nauči iz interakcije z ljudmi, saj ima le ta potencial, da lahko postane inteligentnejša od katerega koli človeka. Pred leti še nihče ni zares reagiral, ko je računalnik v šahu premagal šahovskega mojstra. Tukaj pa imamo opravka z inteligenco, ki se lahko uči in dostopa do največje baze podatkov na svetu. Morda za zdaj strah ostaja neutemeljen, ampak kaj se zgodi, ko najnaprednejša inteligenca nima več želja in ciljev, ki bi se ujemali z našimi – človeškimi? Smo pripravljeni preprosto predati svojo družbo napravi?

a circular maze with the words open ai on it
Foto: BoliviaInteligente iz Unsplash

»Vzporedno morajo razvijalci umetne inteligence sodelovati z oblikovalci politik, da dramatično pospešijo razvoj robustnih sistemov upravljanja umetne inteligence. Ti bi morali vključevati vsaj: nove in sposobne regulativne organe, namenjene umetni inteligenci; nadzor in sledenje zelo zmogljivih sistemov umetne inteligence in velikih skupin računalniških zmogljivosti; sistemi izvora in vodnih žigov za pomoč pri razlikovanju pravega od sintetičnega in za sledenje uhajanju modelov; trden revizijski in certifikacijski ekosistem; odgovornost za škodo, povzročeno z umetno inteligenco; močno javno financiranje tehničnih varnostnih raziskav umetne inteligence; in institucije z dobrimi viri za spopadanje z dramatičnimi gospodarskimi in političnimi motnjami (zlasti v demokraciji), ki jih bo povzročila umetna inteligenca.«

Kaj prinaša prihodnost?

Prihodnost je gotovo lahko zelo pozitivna in bo usmerjena v napredek. Vedno znova se kažejo potrebe po tehnoloških rešitvah in se kažejo priložnosti, kjer lahko olajšamo vsakdan drug drugemu. Z delom in ustvarjanjem na področju znanosti in tehnologije bomo premagovali fizične razdalje in izboljšali kakovost življenja marsikomu, ki se danes spopada z omejitvami. Robotske operacije bodo reševale življenja in izboljševale natančnost kirurgov, superračunalniki bodo lahko algoritemsko predvideli marsikatero naravno nesrečo. Superračunalniki bodo gotovo lahko pomagali tudi pri učinkovitejših in varnejših farmacevtskih pripravkih. UI pa bo gotovo predstavljala pomemben del našega življenja, v obliki telefonov, pametnih računalnikov, javnega prevoza idr.

Cyborg hand pressing a keyboard on a laptop 3D rendering
Foto: Guillaume iz iStock

»Človeštvo lahko z AI uživa v cvetoči prihodnosti. Ko smo uspeli ustvariti zmogljive sisteme umetne inteligence, lahko zdaj uživamo v »poletju umetne inteligence«, v katerem žanjemo nagrade, razvijamo te sisteme v očitno korist vseh in dajemo družbi priložnost, da se prilagodi. Družba je ustavila druge tehnologije s potencialno katastrofalnimi učinki na družbo. To lahko storimo tukaj. Uživajmo v dolgem AI poletju, ne hitimo nepripravljeni v jesen.« Svoje pismo odprto pismo na temo UI zaključujejo strokovnjaki.

Prejšnji članekHoroskop Strelec: Značilnosti in vse, kar moraš vedeti o Strelcih
Naslednji članek10 najsrečnejših držav na svetu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.