Google odrezal Huawei: Kaj to pomeni za tvoj Huawei in Honor telefon?

Posodobljeno 21. 5. 2019: Ameriški DoC (Department of Commerce) je Huaweiju izdal začasno licenco do 19. avgusta 2019, za potrebe izdajanja posodobitev za obstoječo opremo (telefone, ki so že na tržišču). Po tem roku ti ne bodo več dobili posodobitev sistema.

Posodobljeno 23. 5. 2019: pojavljajo se govorice, da Huawei že 7 let razvija alternativni operacijski sistem pod kodnim imenom Project Z, ki bi lahko nadomestil Android. Toda interni viri so povedali, da je ta OS še zelo daleč od pripravljenosti za uporabo.

Posodobljeno 24. 5. 2019: Sodelovanje s Huaweijem je prekinil tudi britanski ARM, na osnovi katerega so izdelani vsi mobilni procesorji, vključno s Huaweijevim lastnim Kirinom. To je hud udarec za Huawei, saj alterantivni procesorski sistem, k bi deloval s sistemom Android ne obstaja. Tajvanski proizvajalec procesorjev TSMC je izjavil, da ne bo prekinil odnose s Huaweijem in da jim bodo še proizvajali obstoječe procesorje in napovedani Kirin 985, ki naj bi se pojavil v prihajajočem telefonu Huawei Mate 30.

Posodobljeno 24. 5. 2019: Vezi s Huaweijem je prekinila tudi Asociacija SD. To pomeni, da novi Huawei in Honor telefoni ne bodo smeli podpirati kartic SD. Obstoječi izdelki bodo obdržali podporo.

Posodobljeno 26. 5. 2019: Huawei je bil odrezan tudi iz Wi-Fi Alliance. To ni tako drastično, saj bodo še vedno lahko uporabljali Wi-Fi, le so-razvijati ga ne bodo več mogli.

Po Trumpovemu ukazu, da vsa ameriška podjetja prenehajo trgovati s Kitajsko, je prišlo do množice objav, ki to potrjujejo s strani podjetij, kot so Google, Qualcomm in Intel. To je hud udarec za Huawei in Honor, ki v svojih priljubljenih telefonih uporabljata izdelke in storitve omenjenih podjetij. Kaj to pomeni za prihodnost Huaweija, Honorja in tvojega obstoječega mobilnika?

Na področju strojnih komponent to ni velik udarec za Huawei. Kitajci se že leta zavedajo, da lahko pride do preloma med ZDA in Kitajsko, zato v večini telefonov uporabljajo lastne procesorje SoC.

Na področju programske opreme pa je situacija drastično drugačna. S tem ko je Google prekinil prodajo Huaweiju, to pomeni, da njihovi telefoni ne bodo več prejemali varnostnih posodobitev, kot tudi vseh Googlovih storitev, kot so YouTube, Gmail, zemljevidi, koledar, Photos in predvsem trgovino Play. To za Huawei in Honor praktično pomeni smrt na zahodnih tržiščih.

Pri Huawei že več let razvijajo svoje verzije teh aplikacij in celo svoj operacijski sistem, ki bi lahko konkuriral Androidu, toda prihodnost brez Googla ni rožnata.

Kaj se bo zgodilo s tvojim obstoječim Huawei ali Honor telefonom?

Na srečo še nič. Google se je zavezal, da bo obstoječim telefonom še vedno nudil svoje storitve in varnostne posodobitve (kljub temu da Huawei ni ravno znan po njihovi hitri implementaciji). Torej v bližnji prihodnosti s tvojega telefona še ne bo izginil YouTube in Gmail.

Prihodnost njihovih še ne izdanih telefonov, kot je Mate 30, pa je trenutno nejasna.

Google Has Absolutely Ruined Huawei.

Glavni urednik

VIRAndroid Authority
Prejšnji članekEvropske volitve so pred vrati!
Naslednji članekPoslovila se je internetna legenda

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.