Je piratstvo v Sloveniji legalno?

Kraja avtorskih pravic.
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Piratstvo ali nelegalno pridobivanje filmov, serij in glasbe je danes vse večji problem. Za filme to velja še toliko bolj v pokoronski dobi, ko so filmi na voljo za digitalno imetje ali na pretočnih ponudnikih v roku 45 dni, odkar se začnejo predvajati v kinematografih. To seveda ne velja za nekatere manjše filme ter serije in filme, ki jih naredi Netflix, ki tega 45-dnevnega okna ekskluzivnosti nimajo. Takšni filmi in serije že v osnovi izidejo na pretočnih ponudnikih.

Istočasno kot filmi pridejo na Netflix ali Disney+, lahko pričakujemo, da se bo kakovostna različica pojavila na piratskih straneh, kot so Rargb, Pirate Bay in v Sloveniji najbolj znan domači Partis.si. Ali je torej piratstvo v Sloveniji legalno?

Več pretočnih ponudnikov pomeni več piratstva

Pred desetimi leti so ljudje imeli dve izbiri ali odidejo v kino in pogledajo najnovejši film, ali pa počakajo najmanj tri, v nekaterih primerih celo šest mesecev, da ta pride na DVD ali Blu-ray in posledično tudi na piratske strani. Danes takšne dileme ni več. To pa je posledica tega, da ima že vsak večji ameriški studio z izjemo Sonyja svojega pretočnega ponudnika, na katerega največji filmi pridejo v roku dobrega meseca. Manjši filmi in serije že v osnovi izidejo na pretočnih ponudnikih. To pa pomeni, da vstopijo na internet in hkrati omogočijo, da jih nekdo »ukrade« in ponudi na piratskih straneh.

Jasen primer spreminjajočega sistema in vse večjega piratstva je ravno Disney. Ko so med korono na Disney+ izdali Marvelov film Black Widow, so zaradi piratstva izgubili približno 600 milijonov dolarjev.

Glavni motiv je postalo število naročnikov

Na drugi strani je tudi pri Disneyju možno videti, da je trenutno glavni cilj studiev, da pridobijo čim več naročnikov na pretočnega ponudnika. Drugi del Doctor Strangea je bil na Disney+ le dober mesec po premieri, medtem ko je v tem času v kinematografih zaslužil dobrih 950 milijonov dolarjev. V preteklosti bi se film ekskluzivno v kinematografih predvajal vsaj še dva meseca in posledično bi se lahko hiša Mickeyja Miške pohvalila s filmom, ki je zaslužil čez milijardo dolarjev, a sedaj so očitno bolj pomembni naročniki in rast pretočnih servisov. Film je prišel na splet in zato milijarde po vsej verjetnosti ne bo dosegel.

Glede na spreminjajočo izdajo filmov ter vse večjo ponudbo pretočnih ponudnikov se je treba vprašati, kakšna je situacija s piratstvom v Sloveniji. Tudi pri nas imamo vse več ponudnikov. Slovenci lahko gledamo HBO Max, Netflix, Disney+, Apple+ in Amazon Prime. V koncu letošnjega leta bo k nam prišel tudi Paramount+. Ponudba bo vse večja, a tudi ponudniki se zavedajo, da kar nekaj ljudi njihove serije ne spremlja na preko njihovih servisov, temveč jih najde na Partisu.

Piratstvo je kaznivo, a ne za povprečnega Slovenca

Slovenci smo glede na situacijo po svetu in globalnim problemom piratstva tudi v tem primeru zelo majhni. Leta 2016 smo bili Slovenci krivi za 0,079 odstotka celotnega svetovnega obiska spletišč, ki ponujajo piratske vsebine. Ker je nas odtis na takšnih straneh tako majhen in omejen se studii in ponudniki z nami ne ukvarjajo.

Vseeno je treba vedeti, da je piratstvo oziroma kršitev materialnih avtorskih pravic po Kazenskem zakoniku nelegalno in kaznivo dejanje. To jasno določa 148. člen, a hkrati bi pri takšni kršitvi moralo priti do večje premoženjske koristi. To v primeru, ko s spleta vzameš film ali serijo ne drži. Prav tako bi vas v primeru, da ste pogledali piratsko pridobljen film, nekdo moral prijaviti policiji. To se v Sloveniji seveda ne dogaja.

Netflix na TV.
Photo by Tumisu on Pixabay

Nekoliko bolj zamegljena je situacija s Partisom. Ta ne služi dobesedno s krajo avtorskih pravic, a s pomočjo njih pridobiva obiskovalce strani. Na podlagi teh potem prodaja različne oglase. A to za nekoga, ki na mesec iz strani povleče kakšno serijo ali film, ni težava.

Poleg tega je eden glavnih razlogov za piratstvo v Sloveniji v preteklosti bilo malo število ponudnikov. HBO Max in Disney+ sta v Slovenijo prišla v zadnjem letu. Pred nekaj leti je bil edini ponudnik na slovenskem trgu Netflix. Z večanjem ponudnikov se nekateri odpovedujejo piratstvu. Izberejo in se naročijo na ponudnika, to pa seveda povzroča drugačno težave. Deljenje računov.

Prejšnji članekMonika Pavlovič: »Želela sem, da bi V objemu temnih zveri bralce popeljala v povsem drugi svet«
Naslednji članekImplantant, ki bi lahko nudil lajšanje bolečin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.