Kako porabiti manj barve pri printanju?

Continous ink supply system - CISS close up.
Foto: Baitong333 iz iStock

Saj vemo, da si želiš biti eko, bio in zelen. Ampak včasih preprosto ne gre brez tiskanja, pa naj gre za pogodbo, ki jo moraš podpisati (in nazaj poskenirati, da je digitalna ironija popolna), ali predavanja, ker se ne moreš naučiti 100 strani s telefona.

Tiskanje je drag šport. Ali si vedel, da so barve tako drage, da bi bilo cenejše tiskati z redko človeško krvjo skupine 0 RH-? No, ker nisi vampir z zalogami hladne krvi, boš moral tiskati kar z barvo za tiskalnike. Tu pa ti nudimo nekaj nasvetov za bolj racionalen tisk.

1Tiskaj le, kar res potrebuješ

Preden začneš tiskati besedila in grafike, se odloči, ali je to res pomembno. Tistih 100 strani skripte, ki jo boš prebral le enkrat,  Tako boš poleg papirja in brav prihranil tudi svoj čas.

2Uporabi predogled tiskanja

Predogled tiskanja ali Print Preview je zelo uporabna funkcija, ki prikaže, kako bo videti dokument, ko bo natisnjen. Tako boš že prej videl, da stran ni postavljena točno tako, kot želiš, s čimer boš prihranil dvojno tiskanje. Tam lahko tudi izbereš obseg tiskanja, kar pride prav še posebej, ko tiskaš spletne strani, katere pogosto razmeče čez več A4 listov.

3Tiskaj raje besedilo kot grafike

Če tiskaš dokumente le zase, pomisli, katere grafike so res potrebne. Izogibaj se tiskanju velikih barvnih slik, če te niso nujne za potrebe tega dokumenta.

4Tiskaj v načinu Draft

Pri večini tiskalnikov lahko izbiraš kvaliteto tiskanja. Izberi Datoteka / Natisni in pod svojim tiskalnikom odpri Lastnosti tiskalnika. Nato izberi Lastnosti ali Dodatno, da najdeš vse možnosti. Tu boš našel možnosti kvalitete tiskanja, kjer lahko izbereš hitro ali Draft. Ta kvaliteta je povsem dovolj za lastno uporabo in besedila brez slik. S tem boš prihranil barvo in znatno pohitril tiskanje.

5Tiskaj črno-belo

Besedilni dokumenti, ko so črno-beli, se žal ne tiskajo le s črno barvo. Tiskalniki pogosto črno barvo zapolnijo še z vsemi tremi barvami, da je bolj črna. Z izbiro črno-belega ali sivinskega (Grayscale) tiska, se bo uporabila le črna kartuša. Tako bo rezultat tiskanja isti, barve pa bodo ostale neporabljene.

6Ne uporabljaj barv, če niso potrebne

Word rad uporablja odtenke modre za naslove. To je res videti lepo, a kot smo napisali zgoraj, zahteva dodatne barve. Prebarvaj en naslov na črno, ga označi in med slogovi izberi »Posodobi Naslov, da se ujema z besedilom«. Tak se bodo vsi naslovi v dokumentu prebarvali na črno.

7Porabi celotno kartušo

Ne zamenjaj kartuše, takoj ko te na to opozori tiskalnik. Pogosto je notri dovolj barve, da še natisneš nekaj strani. Ko kvaliteta tiska ni več ustrezna, jo pretresi, kar odstrani morebitne strdke in morda bo na voljo še kaj barve. Toda pazi, da ne tiskaš s prazno kartušo.

8Uporabljaj tiskalnik redno

Če ne uporabljaš tiskalnika vsaj enkrat tedensko, se lahko kartuše zasušijo. Te si sicer lahko tudi očistijo, a zato potrebuješ posebna čistila. Zelo pomembno je tudi, da pustiš tiskalniku, da zaključi proces ugašanja. Pri tem se kartuša umakne na stran in šoba zaščiti pred prevelikim izsuševanjem.

Seveda so novejši tiskalniki poleg naprednejših funkcij tudi bolj učinkoviti pri tiskanju. Za lažji nakup in izbiro ti na pomoč priskoči Brother. Brother ima na voljo mnoge tiskalnike za različne potrebe in skrb za okolje jim ni tuje, saj skrbijo za reciklažo kartuš in tonerjev (in to brez stroškov).

logo Secop

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekNatečaj za najboljše magistrsko delo o trajnostni energiji
Naslednji članekPod vplivom 10. del: Dosje številka xxxxx

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.