Kako potovati udobno, hitro in v novih razmerah predvsem varno?

Globalna zdravstvena kriza je spremenila vedenje na vseh področjih življenja, a je hkrati pokazala, da smo iznajdljivi in se znamo soočiti z izzivi. Ugotovili smo, da so aplikacije najboljša rešitev za varno in zanesljivo uporabo storitev javnega prevoza.

Pri Huaweiu se tega dobro zavedajo, zato so izpopolnili in nadgradili ponudbo aplikacij za navigacijo ter prikaz zemljevidov v trgovini AppGallery. Te so se namreč izkazale kot nepogrešljive za uporabnike pametnih telefonov Huawei med njihovimi vsakodnevnimi dejavnostmi.

Aplikacijam, ki jih je Huawei že pred časom umestil v trgovino AppGallery, Here WeGo, TomTomGo, Maps.me in Sygic, se je pred kratkim pridružila še rešitev za navigacijo in uporabo javnega prevoza v mestih Moovit. Skupaj z njo je v omenjeni trgovini že dvanajst najbolj priljubljenih in največkrat prenesenih navigacijskih in aplikacij za prikaz zemljevidov za okolje Huaweievih mobilnih storitev (HMS) sposobnih v celoti izkoristiti zmogljivega ekosistema programske opreme, strojnih zmogljivosti in storitev v oblaku.

»Zavedamo se, da v današnjih razmerah uporabniki pogosteje posegajo po aplikacijah za navigacijo, ko iščejo zanesljive, učinkovite in predvsem varne načine prevozov,« je dejal Matjaž Kermelj iz slovenskega predstavništva Huaweia. »Da bi našim uporabnikom ponudili kakovostna, preizkušena in priljubljena orodja, na katera se lahko zanesejo, smo proaktivno razširili ponudbo tovrstnih aplikacij v trgovini AppGallery.«

Dober primer skupnega delovanja v korist uporabnikov je aplikacija Sygic. Rešitev navigacije brez povezave v internet, saj zemljevide shrani na pomnilniku naprave, uporablja več kot 200 milijonov voznikov iz celega sveta. Ker so jo hoteli omogočiti vsem uporabnikom pametnih telefonov, so jo prilagodili še lokacijski zbirki Huaweievih mobilnih storitev in objavili v trgovini AppGallery.

Mnoge od omenjenih aplikacij so za uporabnike brezplačne, vendar Huawei pozdravlja tudi plačljive, saj po njih posegajo uporabniki, ki želijo popolno zaščito zasebnosti in ne želijo, da bi se njihovi lokacijski podatki tržili. Celovita ponudba hkrati omogoča, da v ponudbi navigacijskih in aplikacij za prikaz zemljevidov izberete tisto, ki nudi najboljšo izkušnjo brez kompromisov.

Moovit nadgradi ponudbo trgovine AppGallery

Objava rešitve Moovit v lasti podjetja Intel v trgovini AppGallery predstavlja še posebej pomemben korak v času, ko države iščejo varne in zanesljive načine uporabe javnega prevoza. Brezplačna aplikacija Moovit, ki jo uporablja že več kot 865 milijonov ljudi v 3200 mestih v 106 državah, združuje informacije ponudnikov javnega prevoza, mikrotranzita in drugih prevoznih služb, z informacijami, ki jih v živo posreduje široka skupnost uporabnikov. Zaradi tega je sposobna v realnem času zagotavljati natančno sliko najbolj optimalne poti v danem trenutku z uporabo mestnih prevoznih sredstev, kot so avtobusi, vlaki, kolesa, električni skiroji, storitve souporabe vozil in drugih transportnih sredstev. Vključuje tudi inovativno funkcijo iskanja ključnih značilnosti (WayFinder), kot so postajališča, s pomočjo tehnologije dodane resničnosti (AR) s katero gradi zaupanje uporabnikov za uporabo javnega prevoza.

Medtem ko druge podobne storitve uporabljajo samo javno dosegljive podatke o voznih redih, je Moovitova natančnost posledica kombinacije s podatki, ki jih v realnem času posredujejo drugi uporabniki. Podjetje neguje tesne vezi z mesti, agencijami, regionalnimi in lokalnimi oblastmi ter prevozniki iz celega sveta, kar se je še posebej izkazalo v razmerah svetovne zdravstvene krize.

Po izbruhu bolezni Covid-19 je namreč upadla uporaba javnega transporta povsod po svetu. Številni se mu izogibajo, da bi čim bolj zmanjšali svojo izpostavljenost okužbi. Bodisi večino časa delajo, se izobražujejo od doma ali so spremenili navade in gredo po opravkih peš ali uporabijo kolesa. Strokovnjaki podjetja Moovit so trende spreminjanja mestne mobilnosti videli iz prve roke in ugotavljali, kaj uporabniki potrebujejo, da bi se na sredstvih javnega prevoza počutili varne. Preučili so, kako so se ljudje prilagajali pandemiji, kako so se spremenile njihove navade med popuščanjem omejitev, kakšne načrte imajo za naslednjega pol leta in kaj bi jih opogumilo za ponovno uporabo sredstev javnega prevoza. Iz ugotovljenega je razvidno, da morajo ponudniki storitve razvijati proaktivno, kajti le to bo spodbudilo potnike, da se vrnejo. Iščejo namreč sredstva javnega prevoza, ki vozijo pogosteje, da je gneča manjša in si želijo čim več natančnih podatkov v realnem času, da bi se izognili stanju v vrstah na prenatrpanih postajališčih. Kot pomembna se je izkazala redna dezinfekcija vozil ter možnosti brezkontaktnega vstopa, izstopa in plačevanja.

Moovit

Podatki za grafikon so bili zbrani v Avstriji, Kanadi, Danski, Finski, Grčiji, Izraelu, Švedski in Turčiji. Vir: Moovit

Storitev Moovit uporabnikom nudi vsa potreba orodja za lažje iskanje in načrtovanje učinkovitih, natančnih in varnih poti. Kot vodilna rešitev na področju mobilnosti kot storitve (MaaS) je na voljo tudi prevoznikom in drugim zasebnim podjetjem, da si z njeno pomočjo znova pridobijo zaupanje in zvestobo uporabnikov.

Uporabnikom Moovit ponuja možnost načrtovanja potovanja s kombinirano uporabo različnih transportnih sredstev, prikazuje informacije o prihodih v realnem času, tako da natančno vedo, kdaj bo na postaji izbrani avtobus ali vlak. S podporo skupnosti Moovit, v katero je vključenih kar 700.000 »urednikov«, ki konstantno skrbijo za prikaz aktualnih informacij, je Moovit med pandemijo uporabnikom ves čas zagotavljal natančne in zanesljive podatke o prevozih in stanju prometa v mestih, ki bi sicer bila brez tovrstnih storitev. Aplikacija prav tako vsebuje funkcije za dostopnost, ki invalidnim osebam omogočajo varnost uporabe sredstev javnega prevoza. Optimizirana je z zmogljivostjo branja zaslona za slepe in slabovidne, vsebuje podatke o dostopnosti postajališč z invalidskim vozičkom, sposobna izračuna poti brez podatka o prehojenih korakih in je opremljena s prilagojenimi meniji ter zaslonskimi tipkami za uporabnike z motnjami v premikanju rok.

Vse prednosti sodelovanja

Huawei je v prizadevanjih, da uporabnikom ponudi celovita orodja za navigacijo, omogočil sodelovanje razvijalcev. Lep primer tega je ravno aplikacija Moovit, saj poleg informacij o javnem prevozu ponuja še podatke in napotke za uporabo storitev deljenja vozil, iskanje prevozov in najema električnih skirojev in koles, ki jih nudi vodilno evropsko prevozniško podjetje Bolt. Njihova aplikacija bo prav tako kmalu na voljo v trgovini AppGallery.

»Številne aplikacije, ki jih dodajamo v trgovino AppGallery, so uporabnikom dobro znane,« je dejal Matjaž Kermelj. »Izbrali smo jih glede na njihovo priljubljenost, a smo sodelovali z razvijalci, da se dopolnjujejo. To je odlično za uporabnike in za ponudnike storitev, ki lahko okrepijo celovitost svojih rešitev in jim dodajo nove vrednosti. Moovit na primer zagotavlja informacije o javnih prevozih, medtem ko Bolt pokriva potrebe uporabnikov, ki jih ne želijo uporabljati.«

Da bi razvijalcem omogočili poslovni uspeh, uporabnikom pa najboljše možne storitve, je Huawei razvijalcem ponudil razvojno okolje, ki pospešuje inovacije. Rešitev E2E na jedru Huaweievih mobilnih storitev (HMS) vsebuje zbirko prepotrebnih dodatkov za razvoj funkcionalno bogatejših in storitev z boljšo uporabniško izkušnjo.

Dodatne funkcije vključujejo satelitsko navigacijo (Super GPS), ki prepozna ceste s tolikšno natančnostjo, da bo ponudnik prevoza preprosto in hitro našel potnika v gostih mestnih središčih. Huawei prav tako poskrbi za njihovo varnost, saj potnikom omogoča skupno rabo lokacije in zgodovine voženj s prijatelji in člani družine. Poleg tega uporabljajo tehnologijo strojnega učenja za ustvarjanje bolj informativne in interaktivne potovalne izkušnje s funkcijami, kot so prevajanje, prepoznavanje glasu, spreminjanje besedila v govor in obratno, govorna obvestila in prikaza indeksa kakovosti zraka.

Medtem ko se države po vsem svetu še vedno spopadajo s pandemijo in prilagajajo smernice varnih prevozov, bodo uporabniki še bolj dovzetno iskali aplikacije, na katere se bodo lahko zanesli in jim bodo omogočili varno uporabo sredstev javnega prevoza. Mestne oblasti in raznovrstni ponudniki prevozov pa si bodo poskušali zagotoviti zaupanje potnikov s sodelovanjem s ponudniki rešitev, kot je Moovit in drugimi navigacijskimi aplikacijami, ki so na voljo v trgovini AppGallery.

Za prenos aplikacije Moovit lahko uporabniki obiščejo trgovino AppGallery, ki je na voljo na vseh pametnih telefonih Huawei.

Huawei je sicer prav nedavno predstavil več novih telefonov, od katerih zagotovo najbolj izstopajo vsi trije modeli serije Mate 40 – Mate 40, Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+. Omeniti pa je treba tudi novi P smart 2021. Ko potujete po tujih ali domačih krajih pa zagotovo še kako prav pridejo tudi slušalke, kot so na primer Huaweieve brezžične FreeBuds Pro, ter pametna ura, ki vam zna pomagati pri navigiranju. Takšni sta na primer Watch GT 2 Pro in Watch GT 2 Porsche Design, nova Huaweieva ura, ki se poleg s tehnološko naprednostjo lahko pohvali še z elegantnim dizajnom.

Več informacij o aplikaciji Moovit: https://moovit.com/

Več informacij o trgovini AppGallery: https://consumer.huawei.com/si/mobileservices/appgallery/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.