Kakšen prenosnik naj kupim za svoj študijski program (v letu 2022)?

Interior Of Busy University Campus Building With Students
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Po najdaljšem brezdelnem poletju v tvojem življenju se začenja fakulteta. Postal boš bruc in se podal v obdobje delno samostojnega bivanja, zabav in razvoja morda celo delovno uporabnih znanj. Veš pa tudi, da boš za to potreboval prenosnik. A kakšnega? Pripravili smo ti nabor najpomembnejših komponent, na katere moraš biti pozoren pri nakupu prenosnika, razdeljenih po študijskih smereh.

1Informatika in programiranje

Closeup coding on screen, Woman hands coding html and programming on screen laptop, development web, developer.
Foto: oatawa iz iStock

Ah, bodoči programer. Pred tabo je veliko zrenja v barvite besede na črni podlagi (ker si elitnež, ki je že odkril porednosti dark moda). Na srečo tvoj prenosnik ne zahteva samostojne grafične kartice, veliko delovnega pomnilnika in prostora. Pri kompilaciji programov ti bo najbolj koristil zmogljiv procesor ali srce vsakega računalnika. Priporočamo vsaj i5 ali Ryzen 5, ki naj ne bo star več kot 4 generacije. Karkoli, kar lahko poganja Windows 11, bo prav odlično (kljub temu da boš nanj namestil Linuxe). Če se boš med šolskim delom sproščal z igranjem iger, pa preberi, kaj potrebuješ nižje, v poglavju video produkcija.

2Tehnične smeri

Stylish Female Industrial Robotics Engineer Uses Laptop Computer with CAD Software and to Manipulate and Program Robot Arm for Lifting, Moving Objects Technology Research Facility for Machine Learning

Če študiraš arhitekturo, višje lesarstvo in podobne smeri, kjer bo zahtevano računalniško podprto tehnično risanje, boš potreboval prenosnik, ki bo lahko poganjal AutoCAD, Mayo, 3DS Max, Catio in podobne programe. Tehnične zahteve teh programov niso tako visoke, a računalnik se pri njih hitro upočasni ali celo zmrzne, ko v njih narišemo veliko število kompleksnih elementov. Za tehnične študijske smeri boš tako potreboval prenosni računalnik z veliko delovnega pomnilnika RAM (priporočamo vsaj 16 GB). Za hitrejše premike po 3D prostoru pa bo koristna tudi samostojna grafična kartica. Tu ni nujno poseči po najbolj zmogljivi gaming grafiki. Več kot dovolj bo že GeForce GTX 1050. Ker so tehnični dokumenti pogosto veliki, priporočamo tudi disk SSD velikosti vsaj 500 GB. Procesor v teh smereh ni tako kritičen, zato bo dovolj že i3 ali Ryzen 3.

3Grafične smeri in avdio produkcija

Shot of a Laptop Computer in the Modern Office Showing Photo Editing Software. In the Background Warm Evening Lighting and Open Space Studio with City Window View

Če študiraš komunikologijo, multimedije, dizajn, umetnost in podobne smeri, ki zahtevajo grafični dizajn, se boš soočil s Photoshopom, Illustratorjem, InDesignom in drugimi grafičnimi programi. Ti programi so načeloma zelo nezahtevni in jih lahko za osnovne naloge poganjaš že na krompirju. Toda ko se pojavi več kot 50 plasti (layerjev) ali strani, se boš jokal, ker nisi vsakih 5 min stisnil shrani. Za grafične študijske smeri je tako nujno potrebno vsaj 16 GB hitrega delovnega pomnilnika RAM (s frekvenco 2666 MHz ali več). Pozabi na trde ali hibridne diske in namesto velikega počasnega diska raje vzemi hiter, a manjši disk SSD (v kombinaciji s shrambo v oblaku in sprotnim brisanjem bo dovolj že 256 GB. Za bolj sproščeno delo ali svobodne (razmetane) duše, pa raje vzemi 512 GB ali več). Samostojna grafična kartica tu ni nujna, dokler bo procesor kolikor toliko moderen. Če pa se boš poleg statičnih vsebin moral spoprijeti tudi z malo video montaže (za več beri spodaj), pa naj računalnik še vsebuje samostojno grafično kartico.

4Video produkcija in animacija

Woman editing video footage on laptop computer
Foto: grinvalds iz iStock

Video montaža je eno izmed najzahtevnejših opravil, ki jih lahko počnemo na računalniku. Za renderiranje Pixarjeve risanke Toy Story 3 je bilo treba čakati več kot 1000 dni! No, ti ne boš ustvarjal tako kompleksnih projektov, vseeno pa bo koristno, da ne boš za 3-minutni video čakal cel dan. Življenje ti bo olajšala zmogljiva grafična kartica, močan procesor in veliko delovnega pomnilnika RAM. Najbolje, da posežeš preprosto po gaming prenosniku. Dodaten plus so oznake za barvno kalibracijo ekrana (izražene v odstotkih pokritosti barvnih prostorov sRGB ali DCI-P3).

5Pisanje (jeziki, komunikologija in novinarstvo) ter vse družboslovne smeri

Portrait of young beautiful thoughtful lady sitting at the table working with laptop on writing down new ideas
Foto: Deagreez iz iStock

Imaš srečo. Zate je dovolj že cenen Chromebook. Namesto zmogljivosti komponent bodi pozoren raje na kvaliteto tipkovnice (glasne mehanične tipke so boljše kot mehke gumijaste), matiran ekran (ki bo omogočil pisanje tudi ob oknu, ko boš svoje poetične misli usmeril v obžalovanje svoje izbire študija), kvaliteten touchpad (karkoli z gonilniki Microsoft Precision bo odlično) in splošno trdnost izdelave (ker si pač neroden).

Široko ponudbo prenosnikov, namiznih računalnikov in računalniških komponent najdeš v spletni trgovini Big Bang. Lahko pa jih tudi obiščeš v eni od njihovih številnih poslovalnic, kjer ti lahko pomagajo z bolj natančnim nasvetom.

logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članek#OkvirPomoči vabi, da razmišljate izven okvirjev
Naslednji članekVlada predlaga višanje povprečnin za občine
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.