Katere poklice bo uničil Chat GPT?

artificial intelligence, robot, ai
Foto: geralt iz Pixabay

Novembra lani je podjetje OpenAI predstavilo spletno orodje, imenovano Chat GPT (chat.openai.com). Orodje s pomočjo umetne inteligence obdela vnesene besede ter ustvari (skoraj človeško) besedilo. Uporabimo ga lahko za pisanje česarkoli, poleg tega nam lahko poda poglobljen odgovor na praktično katerokoli vprašanje.

Ob tako velikih zmožnostih orodja, ki zna odgovarjati (skoraj) kot človek, se mnogi sprašujejo, ali to pomeni, da bo Chat GPT uničil nekatere poklice. Pri naslednjih delovnih mestih obstaja največje tveganje, da jih bo nadomestila umetna inteligenca.

Tehnična delovna mesta (koderji, računalniški programerji, inženirji programske opreme, podatkovni analitiki)

Čeprav sta kodiranje in računalniško programiranje zelo iskani veščini, je umetna inteligenca v izdelavi kod in računanju primerljivo dobra kot človek. Po napovedih strokovnjakov bi lahko orodja, kot je Chat GPT, vsaj zmanjšala število zaposlenih v računalniških podjetjih, saj bi umetna inteligenca delo opravila hitreje. Nekatera tehnološka podjetja, med katerimi je tudi OpenAI, že razmišljajo o zamenjavi inženirjev programske opreme z umetno inteligenco.

Delovna mesta v medijih (oglaševanje, ustvarjanje vsebin, novinarstvo)

Chat GPT in podobne oblike umetne inteligence vplivajo na delovna mesta v medijih, kot so oglaševanje, ustvarjanje vsebin in novinarstvo. Ob tem je treba poudariti, da umetna inteligenca najverjetneje ne bo nadomestila kreativnega pisanja, je pa lahko zelo učinkovita pri poročanju in pisanju o želenih temah.

Pravno svetovanje in pomoč

Pravni svetovalci morajo pri svojem delu iz različnih virov ustvariti berljivo pravno mnenje ali poročilo. Umetna inteligenca bi lahko zamudno opravilo iskanja podatkov opravila hitreje, poklica pa ne more nadomestiti v celoti, saj le-ta zahteva presojo dejstev in (človeški) stik s strankami.

Tržni analitiki

Umetna inteligenca lahko množico podatkov analizira v trenutku, zato je tveganje, da bodo Chat GPT in podobna orodja nadomestila delo tržnih analitikov, zelo visoko.

Učitelji

Za delo učitelja je pomemben človeški stik, zato poklicu učitelja umetna inteligenca ne more do živega. Vendar bi Chat GPT s svojimi poglobljenimi odgovori na vprašanja lahko nadomestil druge oblike dela, kot so dodatna učna pomoč ali inštrukcije.

Finančne službe (finančni analitiki, osebni finančni svetovalci)

Finančne službe morajo za uspešno opravljanje svojega dela analizirati veliko (številčnih) podatkov in nato na podlagi le teh svetovati svojim strankam. Umetna inteligenca bi po napovedih lahko povsem uničila te poklice.

Trgovci na borzi

Strokovnjaki so mnenja, da bi Chat GPT lahko vplival na mnoge poklice na borzi, od trgovanja z vrednostnimi papirji do investicijskega bančništva. Umetna inteligenca bo avtomatizirala izbrane naloge, tako da se bodo zaposleni lahko posvetili pomembnejšim nalogam.

Grafični oblikovalci

Chat GPT lahko poleg pisanja besedila iz naših besed ustvari tudi sliko. S tem bi lahko vplival na poklic grafičnega oblikovanja. Z možnostjo ustvarjanja kreativnih slik bi lahko predstavljal konkurenco grafičnim oblikovalcem.

Računovodje

Podobno kot podatkovni, tržni ter finančni analitiki tudi računovodje pri svojem delu opravljajo s podatki. Umetna inteligenca bi lahko beleženje podatkov pospešila, poleg tega pa pomagala tudi pri načrtovanju in nadzoru.

Podpora uporabnikom

Mnoga podjetja to že uporabljajo, saj nam ob vprašanju na spletni strani odgovori robot. Po nekaterih ocenah naj bi do leta 2027 umetna inteligenca pri podpori uporabnikom nadomestila uslužbence v četrtini vseh podjetij.

Prejšnji članekZnanstveniki odkrili zanimivo možgansko valovanje hobotnic
Naslednji članekPotrebuješ novo kolo? Sodeluj v naši nagradni igri in osvoji kolo Rog Pony!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.