Kiberpipa [www.kiberpipa.org]

Kersnikova ulica oktobra zadiha s polnimi pljuči. V trumah študentov, ki se zgrinjajo na omenjeno lokacijo, pa najdemo tudi številne računalničarje in ljubitelje tehnologije, kateri hitijo v Kiberpipo. Kiberpipa v novi, peti sezoni opazno širi svoje dejavnosti. Na odprtem prostoru, v katerem delujejo internetna dostopna točka, program izobraževalnih delavnic, temelječih na odprti kodi, galerija digitalne umetnosti in net.art galerija, muzej računalniške tehnologije, video produkcijski laboratorij, hardverski laboratorij, so namreč računalničarji “doma”. 

Pester in pisan program dogodkov, predavanj, predstavitev in projekcij, zasnovanih na interakciji znanosti in umetnosti, skrbi, da so obiskovalci seznanjeni s številnimi različnimi vsebinami. Tem se pridružujejo tudi novi projekti, ki bodo segali od robotike do interaktivne umetnosti.

V Kiberpipi na svoj oder vabijo performerje svetovne scene, v laboratorijih razvijajo nove uporabe digitalnih medijev, vzdržujejo medijske arhive, obnavljajo ter inovativno reciklirajo odsluženo računalniško opremo in spodbujajo razvoj sodobnih umetniških konceptov znotraj kibernetične kulture. Ste razumeli? Seveda ste, digitalno je le 0 in 1 – pridite in se predstavite.

Skozi interakcijo med umetniki, znanstveniki, medijskimi aktivisti in teoretiki razvijajo kreativno kritično obravnavo kulture novih medijev in sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Glavni namen vsega skupaj pa je spodbujanje medijske pismenosti in pospeševanje razvoja informacijske družbe v Sloveniji.

Vsak teden v Kiberpipi potekajo:

– Pipini odprti termini –
V Sloveniji primanjkuje pravih srečanj uporabnikov Linuxa ter ostalih odprtih produktov, na katerih bi lahko delili izkušnje med seboj in se skozi predavanja udeležencev tudi seznanili s kakšnim novim trikom ali programom. Srečanja so namenjena vsem, ki se srečujejo ali pa se šele želijo seznaniti z odprtimi tehnologijami, saj so idealno mesto, da dobijo več informacij ter se ‘v živo’ pogovorijo o kakšnem problemu.

– Filmšteka –
Gre za predvajanje prostih in aktivističnih filmov.
 
– Spletne urice –
Spletne urice so srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Za lažje razumevanje je zaželeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij.

– Linux šola –
Korak za korakom do obvladovanja Linuxa – delavnice, predavanja (spletno oblikovanje, namizno založništvo, urejanje videa v Linuxu…).

Tekom meseca se dogodijo tudi multimedijske inštalacije, performansi domačih in tujih umetnikov. Gostijo tudi predavatelje iz drugih multimedijskih centrov pri nas in v tujini. Tovrstni dogodki so označeni kot “Net art Pipa”, ogledamo pa si lahko tudi aktualne razstave v galeriji 404 / Metropol (digitalna umetnost), katere so pogosto spremljane s predstavitvijo avtorja in njegovega dela.

Na vse dogodke v Kiberpipi je vstop prost!

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.