Luka Mesec na UM: »Umetna inteligenca mora postati naše orodje, ne obratno«

Minister Luka Mesec na novinarski konferenci
Minister Luka Mesec na novinarski konferenci Foto: on gov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru so v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu izvedli mednarodni seminar Varno in zdravo na poti v svet dela.

Vsakoleten seminar je namenjen izobraževanju in druženju študentov, ki so na pragu vstopa v trg dela. Letošnji seminar je imel poudarek na digitalizaciji in prihodnosti sobivanja z umetno inteligenco. Kot je v uvodnem nagovoru preko Zooma poudaril minister Luka Mesec moramo poskrbeti, da bo AI ostala naše orodje in ne obratno.

Digitalizacija je vse okoli nas

Po podatkih Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu, 89 % delavcev v EU pri delu uporablja vsaj eno digitalno napravo. Specifično v Sloveniji 90 % delavcev uporablja digitalne tehnologije. 73 odstotkov delavcev v Evropski uniji pri delu uporablja prenosne računalnike, tablične računalnike in pametne telefone, 11 odstotkov jih uporablja nosljive naprave, 5 odstotkov jih dela s stroji ali roboti, ki delujejo na podlagi umetne inteligence, 3 odstotki pa delajo z roboti, ki komunicirajo z delavcem. Trend bo le še naraščal in izobraževanje o rabi digitalnih tehnologij je nujno.

Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) Automation, Predictive analytics, Customer service AI-powered chatbot, analyze customer data, business and technology
Foto: Shutthiphong Chandaeng iz iStock

Digitalizacija prinaša nove priložnosti a tudi izzive

Z vse večjo digitalizacijo se spreminja pomen varnosti in zdravja pri delu. Namesto skrbi, da bo delavca na gradbišču povozil bager, se moramo vprašati o izgorelosti na delovnem mestu, varovanju podatkov delavcev, smiselnosti in moralnosti uporabe umetne inteligence. Hkrati je digitalizacija velik del zelenega prehoda, prinaša tako priložnosti kot nove izzive. Izobraževanj na to temo ni nikoli preveč, celotna družba pa bo morala sprejeti koncept vseživljenjskega učenja, če se nadejamo svetle prihodnosti.

Udeležili so se tudi tuji študentje in funkcionarji

Konferenca je bila izvedena hibridno preko Zooma in v živo v prostorih fakultete. Poleg mariborskih študentov, so se je udeležili še študentje z Evropske univerze na Cipru, portugalske Politehnike Coimbra, latvijske Univerze Riga Stradins ter severnomakedonske Univerze Sv. Cirila in Metoda. Ob Luki Mesecu so bili gostje še dr. Dean Korošak, dr. Jernej Belak, Vladka Komel, Nikolaj Petrišič in predstavniki tujih ministrstev za delo Emìlia Telo, Milan Petkovski, Olga Nicolaidou, Linda Matisāne.

Prejšnji članek10 fascinantnih dejstev o tvojih najljubših filmih
Naslednji članekPlavajoči vesoljčki imajo poseben živčni sistem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.