Mali praznični vodnik po računalniških nakupih

Leto je že spet naokoli in še preden se je december dobro začel, že so naši vrli župani in trgovci po svojih mestih in trgovinah obesili slepeče lučke, ki poleg potencialnega vzbujanja romantičnih občutkov, rajo vabijo k odpiranju svojih denarnic in mahanju s kreditnimi karticami. Ker je december tudi čas, ko na spletu najdete kopico takšnih in drugačnih kapitalistično usmerjenih vodnikov kaj sebi ali komu drugemu podariti za letošnje praznike, smo se tudi v našem računalniškem kotičku odločili sestaviti kratek seznam letos popularnih daril za računalničarje.

Čeprav nas je večina študentov bolj ubožnih USB ključkov, podlog za miške in podobnih drobnarij nismo naštevali, saj vam izbor takšnih darilc ne bi smel predstavljati težav. Ker so omembe vredni računalniški izdelki redkokdaj poceni, enako velja za večino le-teh na našem kratkem seznamu, žal. Pri slednjem članku smo namreč bolj kot na višino zneska na vaših bančnih računov mislili na veselje vaših potencialnih obdarjencev, to dvoje pa je pogosto, kot veste v obratnem sorazmerju. Če vas ta podatek ne odvrne in ste bili tako ali tako namenjeni na potep po kateri od  računalniških trgovin, vam predlagamo, da se ozrete po slednjih izdelkih:
Miška je ena prvih asociacij, ko pomislimo na računalnik. Tudi na policah se jih zgrinja tolikšno število, da ni težko – ali pa je, kakor se vzame – eno od njih preprosto pograbiti in z njo odpeketati proti blagajni, upajoč, da je bila pravilna izbira. No, da ne boste vašega obdarjenca, ki je po možnosti tudi navdušeni igričar, obdarili s še slabšo miško, kot jo že ima, priporočamo nakup katere od dražjih Logitechovih laserskih(!) mišk, lahko pa povprašate tudi po kateri od miši priznanega podjetja Razer. Razer Diamondback G3 je recimo izdelek, ki se ga ne bi branil nihče. Dobra ergonomija in oprijem, modra osvetlitev, 7 programabilnih gumbov in senzor ločljivosti 1800DPI bosta poskrbela, da boš letos, za “samo” dobrih 60 evrov, ena/eden najbolj priljubljenih Božičkovih pomočnikov.
Če bo dobre miši vesel vsakdo, bo v darilni ovitek zavita kvalitetna tipkovnica razveselila samo tiste, ki jo pogosto uporabljajo – takšnih pa dandanašnji ni malo. Če poznate in imate (zelo) radi koga, kateremu je tipkovnica pogost inštrument, mu lahko privoščite nič kaj poceni Logitechovo brezžično Wave tipkovnico, saj je nje kvalitetna izdelava in dizajn zamišljen prav s čim večjim udobjem tipkajočega v mislih. Če ste zadeli na lotu in se vam zdi dobrih 40 evrov za tipkovnico premalo, pa se ozrite za G15 Gaming Keyboard istega proizvajalca, ki spada v vrh ponudbe in vam bo iz denarnice pobrala še enkrat toliko denarja.
Če so širokokotni 22-palčni monitorji še nedaleč nazaj stali lep kupček denarja, se jih dandanes najde “že” za 250 do 300 evrov. Znesek, sploh za darilo, vsekakor še vedno velja za kupček denarja, je pa treba poudariti, da so monitorji takšnih velikosti trenutno najbolj smiseln tovrstni nakup, saj širokokotno razmerje slike počasi, a vztrajno postaja standard. Katerega proizvajalca izbrati, prepuščamo vaši izbiri; poleg cene pazite le na čim nižji odzivni čas in čim večjo kontrastno razmerje.
Če kaj računalničarjem zaiskri oči, so to nedvomno grafične kartice. Kar se najboljšega razmerja med ceno in zmogljivostjo tiče, sta v teh prazničnih dneh na voljo samo dve prAvi izbiri: Geforce 8800GT ali ATI Radeon HD 3870. Slednja se v igrah načeloma nekoliko slabše odreže od 8800GT, vendar je tudi za lep kupček desetakov cenejša, tako da bi znala biti v tem kontekstu favoritinja. Geforce stane slabih 300, ATI pa okoli 230 evrov. Igričar, ki si že lep čas ni uspel privoščiti nove grafične kartice, bi bil zelo vesel katerekoli od obeh omenjenih, tako da je izbira vaša.
Za konec pa še računalništvu sorodni izdelek, ki je že dobro leto po izidu prodajna uspešnica in ponekod še vedno dobesedno leti s polic. Govorimo o Nintendo Wii igralni konzoli, ki je verjetno prva konzola ob kateri se nadvse zabava tudi večina nežnejšega spola in odrasli, ki jim je bilo doslej za videoigre toliko mar kot za lanski sneg. Če bi radi komu podarili darilo, ki bo na hladne večere pred televizorjem na kup zbralo vso družino, okoliške prijatelje in morda celo babice in dedke, ji/mu kupite Wii. Prodajajo ga za dobrih 260 evrov.
Še raje pa vidimo, da namesto kupovanja te elektronske šare katere si večina vas tako ali tako ne more privoščiti tistega, ki ga imate radi, čim večkrat, ne samo za praznike!, objamete in mu daste ljubčka. Ker, če mu to ni dovolj, mu povejte, si tudi nič od zgoraj naštetega ne zasluži, oštja!

Kristjan Dobovšek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.