Moderni čudeži gradbeništva

Čudeži gradbeništva
Čudeži gradbeništva

Po navdihu bolnice v mestu Wuhan, ki je nastala v manj kot 5 dneh, smo na kup zbrali največje čudeže gradbeništva v moderni dobi. Česa vse so človeške roke zmožne, si lahko ogledaš v primerih spodaj in se čudiš kako to, da drugi tir še ni narejen.

Viadukt Millau (Francija)

Rekord: Najvišji cestni most

V Franciji leži 343 metre visok in 2.5 kilometra dolg cestni most. To pomeni, da je 23 metrov višji od Eifflovega stolpa, a samo vozišče (270 m) ni najvišje na svetu. Pri gradnji so uporabili več kot 200 tisoč ton betona, 36 tisoč ton jekla in 9 tisoč ton asfalta. Zasebno podjetje, ki je zgradilo most za 400 milijonov evrov bo do leta 2105 pobiralo cestnino (8.5 €).

Viadukt Millau
Viadukt Millau

Dvigalo Bailong (Kitajska)

Rekord: Najvišje in najtežje zunanje dvigalo

V državnem parku Zhangjiajie na Kitajskem na pečini stoji dvigalo stotih zmajev. Je najvišje dvigalo na svetu s 326 metri in obiskovalce do vrha popelje v 2 minutah. Sestavljajo ga tri dvigala, ki lahko nosijo do 50 ljudi hkrati. Na dan pelje približno 18 tisoč ljudi.

Dvigalo stotih zmajev
Dvigalo stotih zmajev

Otoki palm (Dubai)

Rekord: Največji umetno narejen otok

V perzijskem zalivu v Dubaju je zgrajen največji umeten otok na svetu. Pravzaprav so to trije otoki v obliki palm, ki so vsak svoje letovišče. 5.5 milijona m³ kamnov, 94 milijona m³ peska iz morskega dna in 210 milijonov m³ kamnov, peska in apnenca. Največje probleme jim povzročajo valovi in posledično erozija. Poleg tega so zelo močno posegli v habitat rastlin in živali.

Otoki palm
Otoki palm

Evrotunel (Francija, Anglija)

Rekord: Najdaljši predor pod vodo

Predor pod Rokavskim prelivom je železniški predor med VB in Francijo, ki je delno pod vodo. Dolg je 50.5 kilometra od tega je pod morskim dnom kar 37.9 kilometra, kar ga postavlja na prvo mesto tunelov pod vodo. Sestavljajo ga tri cevi, od teh ena servisna, ki je med obema glavnima tuneloma. Tunela sta široka 7.6 metra in sta 30 metrov narazen.

Evrotunel
Evrotunel

Veliki hadronski trkalnik (Švica)

Rekord: Največji in najmočnejši pospeševalnik

Zgradila ga je evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN), stroški so znašali med 3 in 6 milijardami dolarjev. Zanj skrbi več kot 8 tisoč fizikov iz celega sveta. Leži v krožnem tunelu (27 km), ki je med 50 in 150 metri pod zemljo. Tunel je širok skoraj 4 metre in poleg zgradb na površju omogoča vse raziskave.

Trkalnik
Trkalnik

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPlaylista za oboževalce filmov
Naslednji članekKatere barve bomo nosili to pomlad?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.