Musk lahko z nakupom Twitterja spremeni politiko družabnih omrežij

Urban landscape and Twitter campus in downtown San Francisco. Twitter is an American microblogging and social networking service - San Francisco, California, USA - 2020
Foto: Michael Vi iz iStock

Žvižgač Twitterja je nedavno pred kongresom pričal, da podjetje zaradi nezmožnosti varovanja občutljivih podatkov povzroča »resnično škodo resničnim ljudem«, kar je senatorje spodbudilo k razmišljanju o tem, da Washington ne more učinkovito regulirati velikih družabnih omrežij.

Zavajanja Twitterja pri procesu Muskovega nakupa

Peiter Mudge Zatko je v senatnem pričanju, ki je bilo razširjeno na 84 strani dolgo pritožbo, ki jo je poleti posredoval regulatorjem in časopisu The Washington Post, povedal, da je vodstvo Twitterja zavajalo javnost, regulatorje in upravni odbor podjetja o sistemsko pomanjkljivi obrambi pred hekerji.

Opisal je izvršno ekipo, ki je bila finančno stimulirana, da je ignorirala temeljne težave, kot so zaposleni, ki so imeli prevelik dostop do podatkov. Ker podjetje ni ustrezno sledilo dostopu do podatkov, se po njegovih trditvah ni moglo odzvati na kritična tveganja za nacionalno varnost – vključno z dostopom, ki so ga pridobili morebitni tuji agenti na njegovi plačilni listi.

Zatko, nekdanji vodja varnosti v podjetju in priznani heker, je svoja včasih zelo strokovna razkritja utemeljil s primeri tveganj, ki bi jih lahko povezali zakonodajalci, in namignil, da bi lahko zaradi neomejenega dostopa Twitterjevi inženirji s svojih računov pošiljali nepooblaščene tvite.

»Ni pomembno, kdo ima ključe, če na vratih ni ključavnic,« je dejal. »Ni daleč od tega, da bi lahko zaposleni v podjetju prevzel račune vseh senatorjev v tej sobi.«

Varnost in zasebnost prednostni nalogi Twitterja

Twitter je dejal, da sta varnost in zasebnost prednostni nalogi podjetja. »Zaslišanje samo potrjuje, da so trditve gospoda Zatka polne nedoslednosti in netočnosti,« je dejala Rebecca Hahn, tiskovna predstavnica Twitterja. Twitter ni želel povedati, katere Zatkove trditve so bile netočne.

Zvezna vlada se je več let spopadala z vse večjim vplivom velikih tehnoloških podjetij, pri čemer so zakonodajalci obeh strank obljubljali, da bodo sprejeli predpise za zaščito podatkov Američanov, izboljšanje konkurence v industriji in zagotavljanje varnosti otrok na spletu. Vendar pa noben takšen zakon ni postal zakon, kljub desetinam zaslišanj, na katerih so bili zaslišani nekateri najvplivnejši vodilni delavci na svetu, pa tudi nekdanji zaposleni, kot je Zatko, ki so javno razkrili domnevne nepravilnosti.

Aug 21, 2019 San Francisco / CA / USA - Twitter headquarters in downtown San Francisco; Twitter Inc is an American microblogging and social networking service
Zakonodajalci strank obljubljali, da bodo sprejeli predpise za zaščito podatkov Američanov, izboljšanje konkurence v industriji in zagotavljanje varnosti otrok na spletu.
Foto: Sundry Photography iz iStock

Zakonodajalci so zaskrbljeni

Zakonodajalci se niso zgražali le nad Twitterjem, temveč so izrazili tudi zaskrbljenost, da zaradi lastnega neukrepanja regulatorji, kot je Zvezna komisija za trgovino, ne morejo zaščititi Američanov pred domnevnimi zlorabami podjetij. Zatku so zastavili jasna vprašanja o tem, kako so manjše države, kot je Francija, lahko izvajale agresivnejši nadzor nad zlorabami zasebnosti podatkov.

»Menim, da bi to moral biti prelomni trenutek,« je dejala Zatkova odvetnica Alexis Ronickher in dodala, da jo je razveselila zaveza senatorjev, da bodo spremenili ureditev in izvrševanje.

Zatko se je z nastopom v kongresu in razpravo o svojih razkritjih pridružil skupini drugih žvižgačev, ki so se obrnili na zakonodajalce, da bi obravnavali domnevno neprimerne dejavnosti v tehnološki industriji. Zatko, ki je poročal neposredno nekdanjemu izvršnemu direktorju Twitterja Jacku Dorseyju, je bil na višjem položaju kot žvižgač Facebooka Frances Haugen ali žvižgač Cambridge Analytica Christopher Wylie, kar je povečalo osebne in poklicne vložke njegovega razkritja. Še vedno pa ni jasno, ali bodo Zatkove obtožbe spodbudile ukrepanje v tesno razdeljenem in pogosto ohromljenem kongresu, v katerem so intenzivno lobiranje industrije, strankarske delitve in konkurenčne prednostne naloge onemogočile prejšnja prizadevanja za zajezitev Silicijeve doline.

Twitter in Elon Musk bosta na sodišču

Delničarji Twitterja so nedavno izglasovali prevzemno ponudbo Elona Muska v višini 44 milijard dolarjev, s čimer je najbogatejši človek na svetu stopil na pot trka z družbo za družbene medije, s katero se bosta oktobra obrnila na sodišče. Potrditev – sprejetje Muskove ponudbe v višini 54,20 dolarja za delnico, kar je precej več od trenutne cene delnice, ki znaša približno 42 dolarjev – je bila splošno pričakovana. Twitter je kljub Muskovim poskusom, da bi se umaknil zaradi po njegovih besedah težav pri poslovanju podjetja, nadaljeval s transakcijo.

elon musk, twitter, owner
Twitter je kljub Muskovim poskusom, da bi se umaknil zaradi po njegovih besedah težav pri poslovanju podjetja, nadaljeval s transakcijo.
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Zatkovo pričanje bi lahko vplivalo tudi na tekoči sodni spor Twitterja z Muskom, ki je na sodišču že vključil nekatere argumente iz pritožbe žvižgača.

Zatkovo pričanje

Zatko naj bi se srečal tudi z zveznimi regulatorji, vključno s FTC, ki bi lahko Twitterju naložila globe v višini več sto milijonov dolarjev, ker je kršil prejšnjo odredbo o soglasju z agencijo. Zatko je trdil, da Twitter ni izpolnil zavez, ki jih je dal Zvezni komisiji za trgovino glede oblikovanja programa za varnost podatkov.

Zatko je razširil trditve iz svoje redigirane pritožbe glede zaposlovanja osumljenih tujih vladnih agentov pri Twitterju, ki so lahko imeli dostop do občutljivih podatkov, ker podjetje ni izvajalo zadostnega notranjega nadzora. Dejal je, da so bili na plačilni listi podjetja agenti indijske in kitajske vlade.

Zatko je pričal, da je FBI teden dni pred njegovo januarsko odpustitvijo opozoril varnostno osebje, da je v podjetju zaposlen kitajski agent ministrstva za državno varnost. Rekel je, da bi lahko z oglasi na Twitterju, ki jih je plačala kitajska vlada, pridobili tudi informacije, vključno z lokacijami uporabnikov, ki so kliknili nanje.

Zatkovo pričanje je že postalo glavobol za Twitter in njegovega izvršnega direktorja Paraga Agrawala. Več senatorjev je Agrawala okrcalo, ker je zavrnil pričanje pred senatnim odborom za pravosodje zaradi tekočega sodnega spora podjetja z Muskom.

Prizadevanje za vzpostavitev regulativnega sistema

Senator Charles E. Grassley (R-Iowa), vodilni republikanec v odboru, je dejal, da bi moral Agrawal, če so Zatkove obtožbe resnične, odstopiti z mesta izvršnega direktorja.

Zdi se, da so nedavna razkritja spodbudila nekaj dvostrankarskega iskanja duše med zakonodajalci, od katerih so mnogi govorili o skupnem neuspehu pri uveljavljanju pravic proti tehnološkim podjetjem. Senator Lindsey O. Graham je dejal, da si skupaj s senatorko Elizabeth Warren čez strankarske linije prizadeva za vzpostavitev regulativnega sistema, ki bi posnemal tistega v Evropi, kjer so zakonodajalci sprejeli agresivne ukrepe za kaznovanje ameriških tehnoloških podjetij.

Graham in Warrenova sta na nasprotnih koncih političnega spektra, Grahamov predlog pa kaže, kako dramatično so se v zadnjih letih spremenila stališča nekaterih republikancev do tehnološke regulacije. Stranka je v preteklosti podpirala manj strogo regulativno okolje za podjetja. Kongresni pomočnik, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, da bi razpravljal o tekočih pogajanjih, je potrdil, da Warrenova sodeluje z Grahamom, vendar končni dogovor »ni neizbežen«.

Graham je predlagal, da bi novi regulator obravnaval zasebnost, moderiranje vsebin in tuje vmešavanje ter da bi zagotovil pritožbeni postopek za uporabnike, kadar podjetja odstranijo njihove vsebine.

»Vaše pričanje je legitimiralo to, za kar večina od nas meni, da je proces, ki je ušel izpod nadzora, in da regulativno okolje ne zadostuje za to nalogo,« je dejal Graham. »Čas je, da v tej državi izboljšamo svojo igro.«

Twitter 3D Logo 3D render image Illustration
Novi regulator bi obravnaval zasebnost, moderiranje vsebin in tuje vmešavanje ter zagotovil pritožbeni postopek za uporabnike, kadar podjetja odstranijo njihove vsebine.
Foto: Stockfoo iz iStock

Regulacija tehnoloških podjetij

Več senatorjev je zanimalo, kako so druge države pristopile k regulaciji tehnoloških podjetij, kot je Twitter. Senatorka Mazie Hirono je vprašala, ali imajo francoski regulativni organi boljše standarde, da bi Twitterju naložili odgovornost. Zatko je odgovoril, da se francoskega regulatorja podatkov »bolj bojijo«, ker »se tehnično poglabljajo in si prizadevajo za bolj kvantitativne rezultate, ki so za organizacije manj enostavni za besedičenje«.

Senator Richard Blumenthal je predstavil zamisel o ustanovitvi agencije za izvrševanje zakonodaje na področju tehnologije, ki bi se posebej ukvarjala z varnostjo podatkov in grožnjami nacionalni varnosti, ki jih predstavljajo tehnološka podjetja.

»Menim, da vse več dokazov kaže, da sedanja regulativna struktura ni uspešna,« je dejal Blumenthal.

Predpise treba izvajati z neodvisnimi revizijami in meritvami

Zatko je ves čas zaslišanja poudarjal, da je treba vse predpise izvajati z neodvisnimi revizijami in meritvami, da se zagotovi, da dobro opremljena podjetja ne bodo mogla izigravati sistema.

Zakonodajalce je tudi pozval, naj preučijo zakonodajo, ki bi razširila zaščito žvižgačev na druge vladne agencije, tako da bi lahko več zaposlenih razkrilo vladi ključne informacije. Zatko in Haugen, žvižgač pri Facebooku, sta svoje pritožbe vložila pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo, ki ima poseben program, ki ponuja nagrade in zaščito za takšne pritožbe.

Na začetku zaslišanja je Zatko govoril o osebnem in poklicnem bremenu, ki ga je vložitev pritožbe povzročila njemu in njegovi družini. Povedal je, da svojih razkritij ni opravil »iz zlobe ali zato, da bi škodoval podjetju Twitter«.

»To, kar ste storili, ne bo zaman,« je dejal Graham.

Kiev, Ukraine - February 21, 2012: A logotype collection of well-known world brand's printed on paper. Include Google, Mc'Donald's, Nike, Coca-Cola, Facebook, Apple, Yahoo, Nikon, YouTube, Adidas, Amazon.com, Unilever, Twitter, Mastercard, Samsung, Canon and Starbuck's logos.
Predpise je treba izvajati z neodvisnimi revizijami in meritvami, da se zagotovi, da dobro opremljena podjetja ne bodo mogla izigravati sistema.
Foto: pressureUA iz iStock
VIRThe Washington Post
Prejšnji članekŠokantno nizek nivo znanja: le tretjina 10-letnikov zmore prebrati in razumeti preprosto zgodbo
Naslednji članekZaključek projekta WEBSI Digitalni presežki Slovenije 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.