Nintendove igralne konzole skozi čas

Nintendo je japonska multinacionalna korporacija, ki izdeluje igralne konzole. Ustanovljen je bil leta 1889 v mestu Kjoto, z namenom proizvodnje ročnih igralnih kart. Igralne konzole je začel proizvajati v osemdesetih letih in kmalu zaslovel ter premagal številne tekmece na istem področju. Ker se je v času koronavirusa število prodajnih enot povečalo, si bomo pogledali njegovo zgodovino.

Nintendo Entertainment System (NES)

V sredini osemdesetih let je Nintendo prvič zaslovel s svojo prvo igralno konzolo NES, ki je vsebovala svetovno znano zagonsko igro Super Mario Bros. Kmalu po izidu je NES postal simbolična konzola. Svetu je predstavil prihodnost video igric in virtualne svetove Maria, Luigija, Zelde in Samusa, ki še danes veljajo za klasiko. Zaradi visoke prodajne cene (200 ameriških dolarjev) je bilo po svetu prodanih le 62 milijonov enot.

NES
Nintendo Entertainment System (NES)

Game Boy

Konec osemdesetih je svet pretresel nov Nintendov izdelek s kultno igro Tetris. Game Boy je ročna igralna konzola, ki je bila dostopna večini populacije zaradi nizke cene (90 ameriških dolarjev). Svet je obnorela zaradi barve grafike in žepne velikosti. Prodanih je bilo 120 milijonov enot, kar je še enkrat več kot NES enot.

Game Boy
Game Boy

Super Nintendo Entertainment System (Super NES)

Kmalu po izidu Game Boya, ki je v sredini osemdesetih in na začetku devetdesetih v Nintendovo blagajno prinašal največ dobička, je izšla prenovljena izdaja NES-a. Super NES je bil na Nintendovo žalost manj uspešen kot prvotna igralna konzola. Prodanih je bilo 48 milijonov enot, po ceni 170 ameriških dolarjev.

Super NES
Super NES

Kljub neprepoznavnosti, je Super NES ključen za razvoj konzole Wii, saj je vseboval igri, kot sta Super Mario World in Super Tennis – ključni igri Nintendovega podjetja.

Nintendo 64

Proti koncu 90-ih let je Nintendo izdal novo konzolo Nintendo 64, ki prav tako ni doživela večjega uspeha. Šlo je za precej drago igralno napravo (280 ameriških dolarjev), ki je vsebovala starejše igre. Prodanih je bilo le 33 milijonov enot.

Nintendo 64
Nintendo 64

Game Boy Advance

Tudi prenovljena izdaja Game Boya ni bila prav uspešna. Cena je bila enaka ceni prvotnega Game Boya, prodanih enot je bilo pa 4-krat manj. Edina novost pri prenovljeni konzoli je bila igra Tony Hawk’s Pro Skater.

Game Boy Advance
Game Boy Advance

GameCube

Izšel je leta 2001, isto leto kot Game Boy Advance. Za razliko od NES-ja in Nintenda 64, je bil veliko cenejši (130 ameriških dolarjev), vendar ni vseboval igre Mario, kar pa mnogim potrošnikom ni odgovarjalo. Zaradi pomanjkanja večpredstavnostnih funkcij in iger je bila to Nintendova najmanj prodajana konzola.

Game Cube
Game Cube

DS

Najbolj znana Nintendova igralna konzola je izšla leta 2005. Šlo je za prvo konzolo, ki je imela zaslon na dotik in za sabo odlično ekipo marketinga, ki ji je uspelo prodati več kot 160 milijonov enot. DS-ove ključne zagonske igre so bile Super Mario, WarioWare Touched ! in PictoChat, ki je bila namenjena skupnim pogovorom med uporabniki DS-ove konzole. DS je tudi prva naprava s katero se je bilo mogoče povezati na Wi-Fi. Kmalu je izšel tudi DSi, na katerega je bila vgrajena še kamera.

Nintendo DS
Nintendo DS

Wii

Eno leto po izidu DS-a je Nintendo na trgu predstavil konzolo Wii, ki je, predvsem zaradi krmilnika gibanja v obliki daljinskega upravljalnika, slavje doživel po celem svetu. Nintendo je ob izidu Wii-ja poslužil večji uspeh kot Xbox 360 in PlayStation 3. Bil je izjemno priljubljen pri družinah, otrocih in vseh, ki se prej niso seznanili z Nintendovimi konzolami. Ključni zagonski igri sta Wii Sports in The Legend of Zelda. Je najbolj prodajana igralna konzola vseh časov.

Switch

Trenutno zadnja Nintendova konzola je izšla leta 2017, ki omogoča igranje iger doma ali od doma, saj vključuje igralno konzolo in priklopno postajo. Cena Switcha je 300 ameriških dolarjev, število prodanih enot pa je bilo potrojeno v času karantene, ko so se ljudje zadrževali doma.

Nintendo Switch
Nintendo Switch
VIREUROGAMER.NET
Prejšnji članekSi se znašel v stiski? Zaprosiš lahko za denarno pomoč!
Naslednji članekNova generacija AMD-jevih računalniških procesorjev Zen 3 Ryzen 5000 je tu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.