Odvisni od mobilnih telefonov

Vsi vemo, da mladi preveč časa preživimo na svojih mobilnih telefonih. Vzamemo jih s seboj v posteljo, velikokrat pa še celo na stranišče. Ko se nam izklopi baterija, postanemo prav živčni in hitro poiščemo najbližjo vtičnico. Ali pa s seboj nosimo kar prenosno baterijo.

 

Psihiatri pa so ugotovili, da je ta obsesija pri mladih še veliko hujša, kot smo si mislili. Kar četrtina vprašanih je postala prav panična, ko so jim omenili odvzem telefona. To kaže, da se je pri njih razvila prav odvisnost od mobilnih telefonov.

Ne morejo tudi nadzorovati, koliko časa preživijo na telefonih. To ima lahko resne posledice na njihovem duševnem zdravju. Ker mobilni telefoni ne bodo čarobno izginili v zrak, ta težava postaja vse resnejša in zavedati se moramo njenih posledic.

 

Če recimo cel dan gledamo slike na Instagramu, ki nam kažejo popolna življenja, mi pa to primerjamo z našim dolgočasnim, hitro lahko zapademo v depresijo. Instagram seveda kaže lažno resničnost, ampak mladi se tega velikokrat ne zavedajo.

Da ne omenjamo množice aplikacij, ki so nam na voljo za čisto vsako stvar. Od iger do orodij, težko se je odtrgati od tega majhnega zaslona, ki nam stalno sveti v obraz. Zavestno moramo telefon odložiti na stran in preživeti nekaj časa v realnem svetu.

 

Pred leti se je na veliko govorilo o odvisnosti od spleta in računalnika. Danes pa svoj mini računalnik povsod nesemo s seboj, kar še toliko poslabša položaj. In težko se je upreti vabljivim slikam, ki nam odvrnejo pozornost od monotonega vsakdana.

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekBodi faca, reci ne petardam!
Naslednji članekPrvi razpis za Cankarjevo nagrado
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.