Pametne ure in merilci utripa ne bodo več potrebovali baterij

Kitajski znanstveniki so razvili mini termoelektrični generator, ki spreminja telesno toploto v elektriko.

Že nekaj let znanstveniki po vsem svetu raziskujejo načine, kako osnovne človeške funkcije pretvoriti v energijo. Morda so bili najbolj znan primer japonski mopedi, ki so delovali na bioplin iz človeških iztrebkov. V Ameriki so razvili napravo, ki iz snovi v potu naredi elektriko. In še mnogo drugih je.

Naprava, ki so jo razvili na Inštitutu za tehnologijo Harbin, deluje kot običajen termoelektrični generator z nekaj popravki. Razliko v toploti spreminja v elektriko, v našem primeru razliko med temperaturo kože in ozračja. Kot pravi vodja raziskovalcev Qian Zhang: »ne podcenjujmo razlike v temperaturah med našo kožo in ozračjem. Res je majhna, a še vedno lahko proizvaja energijo.« Njihovi testi so pokazali, da lahko njihov generator proizvede dovolj energije, da prižge svetilko LED.

Termoelektrični generatorji delujejo tako, da razliko v temperaturah spreminjajo v elektriko. Za to ne potrebujejo premikajočih se delov, kot to velja za druge oblike električnih generatorjev. Težava pa je nastala, ko so poskusili generator prilagoditi nošenju na telesu. Ker se telo premika, bi moral biti tudi generator do neke mere gibljiv, upogljiv. To so rešili tako, da so glavne komponente pripeli na bolj mehak poliuretanski material, ki ima vlogo gibljivega ohišja. Druga prilagoditev pa je zamenjava bizmuta z materialom na magnezijevi osnovi. Ta je cenejši in bolj pogost v naravi, kar odpira vrata množični produkciji takšnih generatorjev.

Novi generatorji bi lahko nadomestili baterije v merilcih telesnega performansa med vadbo, pametnih urah in drugih nosljivih elektronskih napravah. Hkrati pa se z razvojem v to smer morda pojavi še več elektronskih naprav, ki jih bomo nosili na sebi (ali v sebi) in posredno poganjali z lastno telesno toploto.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekAli poznaš Zvezo Sonček?
Naslednji članekMinimoto Open – Slovenja vas 2021 – prekletstvo se nadaljuje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.