Pametni nasveti za uporabo družbenih omrežij

Živimo v dobi računalnikov, pametnih telefonov in seveda družbenih omrežij. Nanje smo priklopljeni vsak dan in zelo težko se odklopimo. Spremljamo, kaj delajo znane svetovne zvezde in občutek imamo, da vemo vse o njih. A premalo se zavedamo, da so družbena omrežja le en (manjši) del življenja ljudi. Težava pa je tudi ta, da so družbena omrežja prinesla neprevidnost in še marsikaj drugega. Včasih je bilo o nas zelo težko najti karkoli, danes lahko vsi spremljajo, kaj počnemo v točno določenem trenutku. Spremljajo pa nas tudi naši bodoči delodajalci. In najverjetneje jim ni pretirano všeč, ko objavljamo pijane fotografije in videe. Zato je čas za nekaj nasvetov, kako se pametno obnašati na družbenih omrežjih.

  1. Znebi se vseh negativnih objav in fotografij, tako tistih, ki si jih objavil sam in tistih, na katerih si objavljen. Delodajalci, profesorji in trenerji te sodijo po tem, kaj objavljaš in s kom se družiš.
  2. Poudari pozitivne stvari. Če si prostovoljec, poješ v zboru, si del okoljevarstvene organizacije ali delaš karkoli drugega, je pametno, da o tem pišeš na spletu, saj bo Google to prepoznal.
  3. Zapomni si, kaj je internet v resnici: Velika javna kartoteka. Najverjetnje si že slišal, da vse kar enkrat objaviš na spletu, nikoli ni zares izbrisano. Presenečen bi bil, če bi vedel, kako hitro in preprosto se lahko delijo tvoje osebne informacije.
  4. Na vseh kanalih se poveži z nekom, ki ga globoko spoštuješ (starši, najljubša teta..). Tudi, če hočeš imeti svoj prostor, si zapomni, da si te ljudje želijo, da si uspešen. Če imaš dodane, pomeni, da stojijo ob tebi in ne vdirajo v tvojo zasebnost.
  5. Poskrbi, da so nekatere informacije še vedno zasebne in niso vidne vsem. Točno moraš vedeti, kaj ljudje lahko vidijo. Zapomni pa si tudi, da se pogoji zasebnosti lahko spremenijo kadarkoli.
  6. Naredi si Google alert, ki ti bo vsakič, ko te bo nekdo označil na fotografiji, poslal sporočilo. Tako boš vedno prvi, ki bo to vedel.
  7. Vedi, da tudi, če ne objaviš fotografije iz vsake zabave ali dogodka, še ne pomeni, da se ni zgodilo. Čeprav smo prepričani, da moramo objaviti vsak del svojega življenja, je pametno, da tega ne počneš.
  8. Odpočij si od telefona in družbenih omrežij, še posebej, če si razburjen in veš, da boš kasneje lahko obžaloval nekaj, kar si rekel. Daj telefonu enkrat na teden malo odmora in hitro boš ugotovil, da se zunaj družbenih omrežij dogajajo prav zanimive stvari.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

VIRCollegexpress
Prejšnji članekNasveti za začetek svojega podjetja
Naslednji članek4 lepotni nasveti za študente

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.