Potrebuješ nov računalnik in ne veš, na koga se obrniti?

Odprt prenosnik na mizi, poleg stoji skodelica in beležka s svinčnikom
Foto: rfranca iz iStock

Pri nakupu novega računalnika ali prenosnika se lahko zelo hitro zmedeš. Tehnične specifikacije zmedejo vse, ki niso ravno vešči v tehnološkem žargonu, in če ti besede notranji pomnilnik, grafika in procesor povejo prav toliko kot njihove sopomenke v kitajščini, potrebuješ dobrega svetovalca.

Prenosnik ali stacionarni računalnik?

Večina študentov zaradi praktičnosti uporablja prenosnik, saj ga lahko vzameš s seboj, kamorkoli greš. Pogosto pa so stacionarni računalniki bolj zmogljivi, še posebej, če ga potrebuješ za bolj zahtevne naloge. Živiš doma in se voziš na predavanja? Potem prenosnika niti ne potrebuješ in bo stacionarni računalnik bolje služil tvojemu namenu.

Kaj pa spremljajoča računalniška oprema?

Če veliko časa preživiš na računalniku, predvsem na prenosniku, je skorajda obvezno, da si omisliš tudi ločen zaslon, tipkovnico in miško. Drža za prenosnikom je vedno sključena in tako škodljiva za tvojo hrbtenico. Računalniški monitor bo dvignil tvoj pogled in razširil ekran, s pomočjo tipkovnice in miške pa bo tvoja drža (vsaj približno) dobra za tvojo hrbtenico.

Mlada ženska sedi za zaslonom računalnika
Foto: grinvalds iz iStock

Bi raje imel tablico?

Tablični računalniki že dolgo niso novost, saj so zaradi svoje velikosti izredno praktični. Če zapiske raje pišeš na računalnik, je boljša ideja, da na predavanja hodiš s tablico in ločeno manjšo tipkovnico. Tako boš lahko sledil predavanjem, tvoja torba pa bo lažja kot bi bila s prenosnikom. Poleg tega lahko tablico vzameš prav povsod, na vlak, v kavarno ali na izlet, saj je tako lahka, da ne zavzame veliko prostora.

Ne pozabi na servis

Računalniki tako kot avtomobili občasno potrebujejo malo pomoči. Če torej opaziš, da tvoj računalnik deluje počasneje kot običajno, ga pelji na servis, kjer bodo poskrbeli za njegovo optimizacijo. Z interneta vlečeš stvari, ki jih ne bi smel? Kaj hitro se lahko zgodi, da na računalnik dobiš kak virus. Serviserji ti bodo znali pomagati tudi pri tem. Tako boš podaljšal življenjsko dobo računalnika, hkrati pa privarčeval pri nakupu novega.

Moški popravlja računalnik
Foto: golubovy iz iStock

Po računalnik v Nove Fužine

Podjetje MComp d. o. o. že več kot desetletje deluje na območju Ljubljane in nudi široko ponudbo računalniške opreme. Pri njih boš našel računalnike, prenosnike, vso spremljajočo računalniško opremo, tablice, kamere in še veliko več. Posvetijo se prav vsaki stranki in ji pomagajo izbrati pravo napravo za obstoječe potrebe. Nudijo tudi servis računalnikov in druge elektronike, zato se za vse težave z elektronskimi napravami obrni na njih.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekTo je prvi tablični računalnik Huawei z zaslonom na e-črnilo
Naslednji članekOcena filma: Elvis
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.