Predstavljen prozoren prenosnik, ki smo ga videli le v zf-filmih (VIDEO)

Lenovo ThinkBook je prozoren prenosnik
Lenovo ThinkBook je prozoren prenosnik Foto: on theverge

Leto po tem, ko je napenjal svoje raziskovalno-razvojne mišice s prenosnim računalnikom na zvitke, ki je razširil svoj zaslon s preprostim pritiskom na gumb, se je Lenovo vrnil na Svetovni kongres mobilne telefonije v Barceloni v Španiji s še bolj znanstvenofantastično konceptualno napravo. To je ThinkBook Transparent Display Laptop, 17,3-palčni prenosnik s prozornim zaslonom.

Prozoren zaslon

Ključna prednost je 17,3-palčni zaslon MicroLED brez robov, ki ponuja do 55-odstotno preglednost, ko so piksli nastavljeni na črno in izklopljeni. Toda koLenovo ThinkBook.

Čeprav je privlačnost prozornih zaslonov v znanstvenofantastičnih filmih in televizijskih oddajah očitna (neprozorni zasloni so dolgočasni, obrazi igralcev zanimivi), je veliko težje ugotoviti njihovo praktično uporabo v resničnem življenju.

ThinkBook
Foto: on theverge

Ena od velikih idej družbe Lenovo je, da bi lahko bil faktor oblike uporaben za digitalne umetnike, saj jim pomaga videti svet za zaslonom prenosnika, medtem ko ga skicirajo na spodnji polovici prenosnika. »Nisem dober umetnik,« je v intervjuju za The Verge priznal izvršni direktor Lenovo za portfelj in izdelke ThinkPad Tom Butler, »vendar lahko nekaj prinesem za sabo in temu lahko sledim«.

Lenovo ni prvi, ki eksperimentira s preglednimi zasloni

Lenovo je zadnje v dolgi vrsti podjetij, ki eksperimentira s preglednimi zasloni. Samsung je pred več kot desetletjem na sejmu CES 2010 pokazal koncept preglednega prenosnega računalnika in celo sam Lenovo je leta 2015 predstavil koncept preglednega pametnega telefona prek svoje zdaj propadle hčerinske družbe Zuk Mobile. Toda s časom smo bili priča nekaterim zgodnjim poskusom komercializacije tehnologije. Prozorni zasloni so se pojavili kot izložbe v trgovinah in okna vagonov na Kitajskem in Japonskem, LG pa pravi, da dejansko načrtuje, da bo letos poslal svoj transparentni televizor OLED Signature T.

Toda pri vgradnji preglednega zaslona v prenosni računalnik obstaja nekaj posebnih izzivov. Najpomembnejša je ločljivost, ki je bolj pomembna pri prenosniku, namenjenem prikazovanju besedila, kot pri televizorju, namenjenem prikazovanju slik. To je razlog, zakaj Lenovo pravi, da se je odločil za ploščo MicroLED namesto OLED. Čeprav je 17,3-palčni zaslon v tem konceptu le 720p, AG Zheng, izvršni direktor izdelkov in rešitev za mala in srednja podjetja Lenovo, pravi, da bi uporaba OLED omejila podjetje na ločljivost tako nizko kot 480p. 720p se še vedno zdi kot specifikacija v teku na 17,3-palčnem prenosniku, kot je ta.

Na trenutnem prototipu Lenovo tudi ni mogoče ročno nastaviti neprozornega celotnega zaslona prenosnika, ne glede na to, ali prikazuje belo vsebino, črno vsebino ali katere koli vmesne barve. »To je absolutno nekaj, kar bi si želeli, če bi začeli proizvodnjo,« pravi Butler.

Lenovo ThinkBook
Foto: on theverge

Ravna tipkovnica na dotik

Poleg preglednega zaslona ima Lenovov koncept prenosnika tudi povsem ravno tipkovnico na dotik, namesto fizične tipkovnice s tipkami, ki jih lahko otipaš in pritisneš. Poleg tega, da deluje kot tipkovnica, je osnova prenosnega računalnika zasnovana tudi kot tablica za risanje.

Tipkovnica na prenosniku je pravzaprav projekcija, ki izgine, ko pisalo približate risalni površini ali celo, ko se popolnoma odmakneš od prenosnika. Nato ostane ravna površina za skiciranje, podobno tisti, ki je v tablici Wacom brez zaslona.

Slaba stran je, da moraš, ko ne skiciraš, uporabiti povsem ravno površino kot tipkovnico, občutljivo na dotik, kar je bil vsekakor najšibkejši element prototipne naprave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Verge (@verge)

Tudi brez umetne inteligence ni šlo

Podjetje je na zadnji strani ohišja prenosnega računalnika postavilo majhno kamero za prepoznavanje predmetov na napravah, ki so nameščene za njim. Če sončnice postaviš za prenosnik, jih bo ta prepoznal kot take.

Tako kot prenosni računalnik na zvitke iz lanskega leta Lenova, se podjetje ne pretvarja, da namerava izdati svoj prenosni računalnik ThinkBook Transparent Display Laptop kot potrošniško napravo. Toda Butler pravi, da je »zelo visoko prepričan«, da bo zaradi njegove tehnologije v naslednjih petih letih postal pravi prenosni računalnik, in upa, da bo razkritje tega dokaza koncepta sprožilo javno razpravo o tem, za kaj bi lahko bil uporaben, in postavil nov cilj za Lenovo.

Bolj kot prenosni računalnik, ki ga je mogoče zviti s preprostim korakom »več zaslona s preklopom stikala«, se Lenovov koncept preglednega prenosnega računalnika zdi kot zbirka kul tehnologij, ki iščejo ubijalsko aplikacijo. Skiciranje nečesa, kar je postavljeno za zaslonom prenosnega računalnika, je zanimivo, vendar se zdi kot primer nišne uporabe celo med digitalnimi umetniki.

Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept

VIRThe Verge
Prejšnji članekPredstavili vrsto vrhunskih, modnih in tehnološko naprednih naprav
Naslednji članekCepivo proti HPV je zaščita pred rakom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.