Prihaja davek na virtualne valute, kot je Bitcoin

Ministrstvo za finance je v začetku tega tedna v javno obravnavo podalo predlog zakona o davku na virtualne valute. V predlogu je zapisan predlog obdavčitve v določenem primeru oziroma določene valute in zneska. Predlog je bil objavljen na portalu e-demokracija s strani finančnega ministrstva. Kaj vse predlaga predlog zakona o davku na virtualne valute, si lahko prebereš v nadaljevanju.

Zakon o davku na virtualne valute bi lahko nastopil z januarjem naslednje leto

Na šestnajstih straneh predloga o zakonu o davku na virtualne valute je ministrstvo za finance podalo svojo oceno stanja in razloge za sprejem tega zakona. »Zaradi posebnih tehnoloških lastnosti virtualnih valut v primerjavi z drugimi oblikami premoženja predstavljajo velik izziv za različne regulatorje po svetu,« je zapisano v njihovem predlogu. V okviru OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) ter Evropske unije naj bi se pripravljali rešitvi, ki bi davčnim organom omogočili pridobitev relevantnih informacij za ustrezno davčno obravnavo virtualnih valut. Določila se bo definicija le teh, mednje pa bodo zajete tudi nove oblike, kot so stable coins in digitalne valute centralnih bank. Kot so omenili v predlogu je virtualna valuta omenjena le v Zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

Raznorazne kriptovalute bi bile obdavčene
Raznorazne kriptovalute bi bile obdavčene

Cilj tega zakona je davčna obveznost

Zavezanci za davek bodo le fizične osebe, ki se štejejo za davčne rezidente Slovenije. Sam predlog pa sloni na načelu splošne davčne obveznosti fizičnih oseb, ne glede na to, kje bo virtualna valuta izdana ali unovčena. Davčna obveznost bi nastala, ko bi se virtualna valuta unovčila, a ne bi nastala, če skupen znesek tega unovčenja v koledarskem letu ne preseže 15 tisoč evrov.

Zavezanec za davek bi si moral davek od vrednosti unovčitve virtualne valute v koledarskem letu izračunati sam. Pri tem bi mu bil v pomoč davčni obračun, oddan preko sistema eDavki do konca februarja naslednje leto. Omenjena je tudi alternativna možnost plačevanja davka, ki zadeva 25-odstotno davčno stopnjo razlike od unovčenja do pridobitve vrednosti virtualne valute. V tem primeru oprostitev do višine petnajst tisoč evrov ne bi veljala.

Davek bi moral oddati vsak zavezanec sam
Davek bi moral oddati vsak zavezanec sam

Datum začetka obdavčitve in globe, ki jih predlaga

Kot ocenjuje Ministrstvo za finance bi prihodki državnega proračuna iz naslova virtualnih valut oziroma davka le teh znašali do pol milijona evrov letno.

Zavezanec, ki ne bi predložil davčnega obračuna ali pa bi prekršil katero od drugih pravil, bi prejel kazen. Za prekratko hranjenje dokumentacije o unovčenju virtualnih valut in transakcij bi prejel med 250 in 400 evri globe. Za neresnične, nepopolne in nepravilne podatke bi grozila kazen med 400 in 5000 evri.

Zakon bi se začel uporabljati s 1. januarjem 2022. Ministrstvo opombe na predlog sprejema do 10. novembra. Celoten predlog Zakona o davku od virtualnih valut je na voljo na portalu eDemokracija.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekModne, udobne slušalke s kakovostnim zvokom
Naslednji članekKaterih poklicev bo primanjkovalo prihodnje leto?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.