Pripravite seznam želja za praznike

Morebiti me bo kdo okrcal, da prehitevam dogodke in da se je kostanj šele dobro začel peči, jaz pa že razmišljam o praznikih in darilih. Ampak, računalnika ne kupimo vsak dan, še manj pa ga podarimo oziroma dobimo v dar. A brez kančka dvoma si upam trditi, da ima vsak izmed nas kopico prijateljev, katerim računalnik (osebni ali prenosni) ogromno pomeni. Še več, ta oseba je lahko celo naš partner. Zato bi morebiti pred prazniki malce razmislili tudi o kakšni tehnološki igrači/darilu, ki mu bo polepšala vsakdan.

Tudi računalnik ali le njegov del, je lahko lepo darilo
Seveda nimamo vsi kupa denarja, ki bi ga lahko namenili nakupu najnovejše računalniške opreme, a vendar si lahko privoščimo vsaj kak delček sodobne tehnologije, ki nam bo olajšala delo s prežvekovalcem ničel in enic.

Prvi stik
Z računalnikom komuniciramo prek tipkovnice, miške in zaslona. Zato se prvi dve komponenti ob dolgotrajnejši uporabi tudi najprej obrabita. K sreči so nove računalniške miške in tipkovnice dosegljive vsem žepom – tako plitkim kot globokim, odločitev je pač vaša. Tudi proizvajalci periferije so že dognali, da imajo tudi računalničarji izbran okus, zato ponujajo svoje izdelke v več barvnih kombinacijah, tako da jih lahko prilagodite svoji trenutni opremi. Če je vaš dragi/a zagrizen/a igričar/ka, potem bo nakup sodobne optične miške odlična izbira. Ne pozabite pa, da gre k vsaki miški tudi dobra in lepa podloga – ta lahko dela čudeže.


Sanjski računalniški sistem
Ali si sploh predstavljete kako trenutno izgleda sanjski računalniški sistem povprečnega računalničarja? Odgovoru na to vprašanje so se zelo približali pri britanskem podjetju Vadim Computers, kjer so sestavili igričarski sistem za največje sladokusce. Poganja ga štirijedrni Intel Core 2 Quad QX6700 procesor, ki ob pomoči matične plošče Asus P5N32-SLI Premium WiFi-AP ter pomnilnika Patriot DDR2-1066 (tega je kar za dva gigabajta) nudi odlično strojno podlago za igre in resno delo. Tudi pri grafični zmogljivosti snovalci niso skoparili, saj se v sistemu nahaja SLI kombinacija dveh GeForce 8800 GTX kartic, ki jima pomaga še Ageia PhysX pospeševalnik. Pri vgraejnih diskih ni nič drugače, saj za sistem skrbi RAID kombinacija dveh 150 GB Western Digital roparic (op. Raptor), za podatke pa nam je na voljo še Seagate Barracuda s 750 GB kapacitete. Skupno torej okrog terabajt prostora za naše podatke. Poleg DVD zapisovalnika, kombinirane CD-DVD enote, licenčnega Windows XP 64-bit operacijskega sistema in dodatne zvočne kartice Creative labs 7.1 X-FI Extreme Music pa celoto zaključi Lian-Li V2100B Plus ohišje in Enermax 1000W napajalnik, vse skupaj ohlajeno z vodnim hlajenjem LiquoCool Antarctic TX Extreme, ki hladi tako procesor in čipovje kot tudi obe grafični kartici. Vse lepo in prav, oglejmo si še ceno. Ta znaša preračunano z vsemi dajatvami nekaj manj kot dva milijona slovenskih tolarjev. In to brez monitorja, miške tipkovnice in zvočnikov.

Med monitorji so trenutno najbolj priljubljeni širokokotni modeli, saj je na njih gledanje filmskih posnetkov v formatu 16:10 ali 16:9 pravi užitek. Pestra ponudba na trgu je privedla tudi do padca cen, kar naredi nakup sodobnega monitorja na tekoče kristale še toliko bolj smotrno opravilo, če si lastite eno izmed starejših “škatel”.

Tekst: Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.