Raziskava pokazala, da se je kakovost življenja v zadnjem letu poslabšala, ampak na obzorju so boljši časi

Raziskava podjetja IPSOS, ki je bila julija 2021 narejena za Huawei v desetih evropskih državah[1], je pokazala, da je zadnje leto in pol imelo velik vpliv na življenja ljudi. Čeprav so med državami, med katerimi sicer ni bilo Slovenije, razlike, gre vseeno najti nekatere skupne vzorce. Pokazalo se je še, da vprašani nameravajo izboljšati svojo situacijo in verjamejo, da si pri tem lahko pomagajo s tehnološkimi rešitvami.

Dr. Natko Beck, zdravnik specialist radiologije in predstojnik oddelka za radiologijo otroške bolnišnice Srebrnjak v Zagrebu, ki je Hrvate inspiriral z zanimivimi pogledi na življenje, velja pa tudi za navdušenca nad novimi tehnologijami, je ob tem izpostavil pomembnost spremljanja telesnih znakov: »Spremljanje telesnih funkcij je zelo učinkovit način za izboljšanje zdravja. Dihalne vaje, spremljanje srčnega utripa med vadbo in še cel kup drugih meritev. Sem velik oboževalec te metode, saj daje informacije, s katerimi lahko vplivamo na zdravje in dobro počutje

Globoko vdihnite in se sprostite

Vprašani so predvsem izpostavili, da težje ločujejo delo od počitka in ohranjajo zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Raziskava je pokazala, da se je zaradi tega raven stresa v povprečju poslabšala pri 43 % vprašanih. Najbolj pri Turkih (54 %), Grkih (52 %) in Srbih (50 %). Toda hkrati se je pokazalo, da ljudje ne mislijo sedeti križem rok, pri čemer upe polagajo v nove tehnologije. Glede teh so najbolj optimistični Turki (65 %), Grki (64 %) in Romuni (64 %). Na splošno je 48 % vprašanih prepričanih, da nove aplikacije in naprave lahko pomagajo zmanjšati stres, 33 % pa, da lahko pametne ure in pametne zapestnice pomagajo dosegati zastavljene cilje. Vključno z izboljšanjem duševnega zdravja. Približno 21 % vseh in kar 32 % Turkov se zelo zanima za naprave, ki so sposobne spremljati raven stresa. Pametne ure serije Huawei Watch 3 niso sposobne le tega, temveč opozarjajo in predlagajo dihalne vaje za sprostitev in osredotočenje. Poleg tega s pomočjo tehnologije Huawei TruSleep 2.0 zaznajo šest pogostih težav spanja in podajo predloge za izboljšanje.

»Dostikrat pridemo v situacijo, ko se zavemo težave, vendar jo zanemarimo. Na primer, kako dolgo spimo in kakšna je kakovost spanja. Če imamo te podatke in nam aplikacija vsak dan postreže z analizo spanja, potem se morebitnih težav zavemo pravočasno in lahko naredimo korake k izboljšanju,« svetuje dr. Netko Beck.

Vrnite se na stezo. Dobesedno!

Raziskava je nadalje pokazala, da se je veliko vprašanih v tem času manj gibalo kar je vplivalo na poslabšanje telesne pripravljenosti in počutja. Najbolj je bilo to izrazito v Turčiji (46 %) in na Hrvaškem (41 %). Sicer se je v vseh državah vključenih v raziskavo pokazalo povečanje telesne teže vprašanih. V povprečju jih je 35 % priznalo, da so pridobili na telesni teži. Vodijo Srbi z v povprečju 8,3 kilograma na osebo[2]. Sledijo Turki z 8,2 kilograma. Tudi v takšnih primerih lahko pomaga pametna ura. Spomnila vas bo na pomen gibanja in vas motivirala, da boste dejavnejši. Ure serije Huawei Watch 3 in Watch GT nudijo več kot 100 športnih načinov, zato boste med njimi zagotovo našli primernega.

Raziskava je še pokazala, da telesno počutje vpliva na splošno zdravje, ki ljudi ne pušča ravnodušne. Več kot polovica vprašanih namreč namerava obiskati zdravnika, da bi preverili zdravje in opravili rutinske teste. Pametne ure serije Huawei Watch 3 so prav tako lahko v pomoč, kajti sposobne so spremljati nasičenost kisika v krvni, srčni utrip, temperaturo kože, kakovost spanja in menstrualni cikel. Hkrati vas bodo opozarjale, da morate biti aktivnejši, kar bo izboljšalo telesno pripravljenost in počutje.

»Človek podzavestno želi doseči boljše rezultate. To je posebej opaziti pri števcu dnevnih korakov, ki nas pri privzetem načinu nagradi, ko dosežemo cilj 10 tisoč korakov. S tem nas ura motivira, da naslednji dan rezultat vsaj dosežemo, če ne celo izboljšamo. Povratna informacija postane del našega življenja. Dobro je, kajti motivira nas, da napredujemo,« je še komentiral dr. Natko Beck.

Zdrav duh v zdravem telesu

Duševno zdravje je ravno tako pomembno kot telesna pripravljenost. V povprečju je 33 % vprašanih priznalo poslabšanje duševnega zdravja. V to je prepričanih 46 % Turkov, 40 % Grkov in 35 % Poljakov. Najmanj je težava izrazita v Romuniji, kajti poslabšanje duševnega zdravja je opazilo samo 24 % vprašanih. Pri skrbi za duševno zdravje lahko pomagajo nove tehnologije in naprave. Popolno orodje so pametne ure, ki predlagajo dihalne vaje, analizirajo spanje in spremljajo raven stresa.

Ostanite povezani

Posebno velika težava zadnjega leta in pol je poslabšanje kakovosti odnosov s prijatelji in družino. Več kot tretjina vprašanih iz vseh držav je priznala, da so odnosi šibkejši, kot so bili. Zdi se, da je ponovno najslabše v Turčiji, kjer je v poslabšanje odnosov prepričanih 44 % vprašanih. Sledita Grčija (33 %) in Hrvaška (32 %). Bolgari, Čehi in Poljaki trpijo manj, kajti s poslabšanjem kakovosti odnosov se jih sooča samo 26 %. Na pametni uri Huawei lahko sprejmete in opravite klic ter na njenem zaslonu preverjate prejeta obvestila. Omogoča vam, da ostanete v središču dogajanja.

Odločite se za pozitivne spremembe

V povprečju 33 % vprašanih meni, da se je splošna kakovost življenja v zadnjem leti in pol poslabšala. Zdravstvena kriza je na države vplivala na različne načine, toda kot kaže, je bilo najbolj prizadeto fizično in duševno stanje prebivalcev. Raziskava pa je še pokazala, da se stanje izboljšuje in da lahko naprave, kot so pametne ure, pomagajo izboljšati telesno pripravljenost in duševno počutje posameznika.

[1] Države vključene v raziskavo: Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Grčija, Madžarska, Poljska, Romunija, Srbija in Turčija.

[2] Velja samo za vprašane, ki so pridobili težo. Ne velja za celotno populacijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.