Samsung odpira novo fronto s pametnimi prstani

pametni prstan
Foto: on Amazon

Razvoj digitalne tehnologije gre v smeri vedno manjšega in priročnejšega. Slednja beseda dobiva vedno bolj dobeseden pomen s pametnimi telefoni, pametnimi urami in v zadnjem času s pametnimi prstani. Na to pot se je podal tudi Samsung, ki je pred kratkim prijavil patent za lasten pametni prstan.

Kaj so sploh pametni prstani?

Prstani so najnovejša pridobitev na trgu “wearables”. Odlikujejo jih majhnost, nevpadljivost in nekatere izboljšane funkcije v primerjavi s pametnimi urami. Glavna izmed teh je, da so veliko bolj primerni za spremljanje srčnega utripa, kakovosti spanca in drugih biometričnih podatkov. To izhaja iz dveh razlogov.

Prvič, prstan lažje pustimo na rokah čez noč, medtem ko nas večino moti robustna pametna ura. Drugi razlog je, da so meritve srčnega utripa s prstov bolj natančne kot z zapestja.

Zato se veliko proizvajalcev pametnih prstanov specializira prav v »medicinske« namene spremljanja posameznikovega stanja. Pametni prstan Oura Ring 3 lahko celo zazna količino kisika v krvi in predvideva menstruacijski cikel.

Drugi proizvajalci stavijo na priročnost in enostavnost. McLear RingPay je narejen s tem ciljem in uporabniku omogoča brezstično plačevanje in odklepanje vrat, v prihodnosti pa tudi upravljanje televizije, luči ali kar cele pametne hiše.

pametni prstan
Oura Ring. Foto: on Amazon

Ali so res tako super?

Po drugi strani si moramo priznati, da težko najdemo (ali si zamislimo) še kakšno uporabno funkcijo za prstane. Nimajo zaslona, niti tistega minimalnega na pametnih urah. Z njimi bi težko telefonirali, pisanje sporočil pa sploh odpade. Ringly je prstan, ki se ponaša s tem, da zavibrira, ko na povezanem pametnem telefonu dobimo obvestilo. Vendar, a to res potrebujemo? Telefon imamo večino časa pri sebi, kadar ne, pa je verjetno tudi Ringly izven dometa Bluetooth povezave.

Zdi se, da je še največji potencial pametnih prstanov v raziskovalne in medicinske namene. Startup Ultrahuman izdeluje prstan, ki bo nosilcu dal »nadnaravno moč z vplivanjem na njegov metabolizem”. Movano dela na prstanu, ki bo spremljal kronične bolezni, Happy Health pa se kopa v investicijah za prstan za spremljanje mentalnega zdravja.

pametni prstan
Prstan podjetja Ringly je še posebej moden. Foto: on Ringly

Kakšen bo Samsungov prstan?

Kakorkoli obračamo, kaže da pametni prstani najbolje delujejo kot pasivni zbiralniki podatkov in ne toliko kot (digitalno) orodje. Kdor si želi za svoj denar priročnejše življenje, se bo verjetno odločil za pametno uro, ki zmore skoraj vse, kar zmorejo pametni prstani in še več. Edini res komercialno uspešen pametni prstan je Oura Ring, ki stane 299 $, po novem pa morajo za napredne funkcije uporabniki še dodatno plačevati 5,99 $ mesečne članarine.

Tako ostaja odprto vprašanje, v katero smer se bo nagnil Samsungov patent. Kot podjetje, ki ustvarja naprave bolj funkcionalne narave, bodo verjetno stavili na brezstično plačevanje, odklepanje itd. pred specializiranimi funkcijami zbiranja podatkov. Po drugi strani, pa bi s tem spustili iz rok največjo prednost pametnih prstanov.

Prejšnji članekOdličen dosežek za Triglavski narodni park
Naslednji članekiRobot Combo j7+ poskrbi, da vaši dnevi ne bodo vpeti v čiščenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.